Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο 1 δισ. ευρώ το ποσό των οφειλών που αναστέλλεται η είσπραξή του - Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ

Στο 1 δισ. ευρώ το ποσό των οφειλών που αναστέλλεται η είσπραξή του – Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ

Σε 1 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές -ρυθμισμένες και μη- που αναστέλεται η είσπραξή τους, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο των πολιτικών στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σε 1 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές -ρυθμισμένες και μη- που αναστέλεται η είσπραξή τους, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο των πολιτικών στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Το γεγονός βέβαια αυτό ενισχύει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για ύπαρξη επικίνδυνης δημοσιονομικής ανισοροπίας.

Η απόφαση νέας παράτασης στην έναρξη εξόφλησης των «παγωμένων» φορολογικών οφειλών λόγω πανδημίας θα ασκήσει νέες πιέσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς οι συγκεκριμένες εισπράξεις μετατίθενται για τον επόμενο προϋπολογισμό και σε ορίζοντα που μπορεί να φτάσει ακόμα και την τετραετία για όσους φορολογούμενους επιλέξουν τον μέγιστο αριθμό δόσεων.

Προϊδεάζοντας για τις εξελίξεις αυτές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι «το έλλειμμα του 2021 θα είναι βαθύτερο».

Διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ

Οι βεβαιωμένες οφειλές προς τις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα για τις οποίες παρατείνεται η περίοδος αναστολής έως το τέλος του έτους ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές που αναστέλλεται η είσπραξή τους το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ ευρώ.

Αυτό διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την νέα παρέμβαση στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Ειδικότερα, διευκρινίζουν τα ακόλουθα:

– Η αναστολή είσπραξης έως τις 31/12/2021, αφορά τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση (που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης), οι οποίες δεν πληρώθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, καθώς αυτά έκαναν χρήση της παράτασης καταβολής και της αναστολής είσπραξης έως 30/4/2021 των οφειλών αυτών.

– Η πληρωμή των ανωτέρω οφειλών μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021), θα μπορεί να γίνει σε διπλάσιο αριθμό δόσεων (24 άτοκες δόσεις ή 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%), σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου (η οποία ήταν για 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%).

– Τα παραπάνω χρέη, για τα οποία παρατείνεται η περίοδος αναστολής είσπραξης έως τις 31/12/2021, υπολογίζονται περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη, το συνολικό ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024