Ο covid-19 δεν κυκλοφορούσε στην κινεζική πόλη Ουχάν πριν τον Δεκέμβριο του 2019, όπως αποκάλυψε κινέζος αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου φέρνοντας στο φως τις πρώτες πληροφορίες για τα ευρήματα της πρώτης φάσης μιας διεθνούς έρευνας για την προέλευση της πανδημίας.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχουν διοριστεί από τον ΠΟΥ βρίσκεται στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες διερευνώντας την προέλευση του Sars-Cov-2 – τον ιό που προκαλεί το Covid-19 – και έχει επισκεφτεί μια σειρά από τοποθεσίες στην πόλη της Ουχάν, όπου ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020.

Ο Liang Wannian, ο επικεφαλής Κινέζος απεσταλμένος που εργάζεται στην έρευνα, δήλωσε ότι «δεν υπήρχε ένδειξη για τη μετάδοση του Sars-Cov- 2 στον πληθυσμό την περίοδο πριν από τον Δεκέμβριο του 2019. »

Ο καθηγητής Λιανγκ είπε ότι η ασθένεια μπορεί να έχει εισέλθει στην αγορά θαλασσινών της Χουάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα, μέσω προϊόντων ψυχρής αλυσίδας.

Είπε ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για το ποιο ζώο ήταν ο ενδιάμεσος ξενιστής που μετέδωσε τον ιό απευθείας στον άνθρωπο.

Εκτιμάται ότι ο ιός κυκλοφόρησε αρχικά σε νυχτερίδες ή παγκολίνους.

«Η υψηλή ευαισθησία του βιζόν και των γατών στο Sars-Cov-2 υποδηλώνει ότι ενδέχεται να υπάρχουν επιπλέον είδη ζώων – για παράδειγμα σκύλοι ή γάτες – που λειτουργούν ως πιθανή πγή», είπε.

ΠΟΥ: Εξαιρετικά απίθανο ο ιός να προήλθε από εργαστήριο της Κίνας

Μια αμφιλεγόμενη θεωρία ότι ο Covid-19 προήλθε από ένα εργαστήριο της Ουχάν είναι «εξαιρετικά απίθανη», ανέφεραν ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Peter Ben Embarek, επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί για να αποκαλύψει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της έρευνας του οργανισμού για το πώς ξεκίνησε η πανδημία.

«Η υπόθεση εργαστηριακού ατυχήματος είναι εξαιρετικά απίθανο να εξηγήσει την εισαγωγή του ιού στον ανθρώπινο πληθυσμό», είπε. «Επομένως δεν είναι μια υπόθεση που θα λάβουμε υπόψη για μελλοντικές μελέτες»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr