Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φιλοξενία

Φιλοξενία

Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Αλλά πρέπει να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται

Λένε πως ο λόγος που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έσωσε αυτή τη φορά το κεφάλι της ήταν η ταχύτητα με την οποία διόρθωσε το εγκληματικό της λάθος για ενεργοποίηση των συνόρων Ιρλανδίας – B. Ιρλανδίας με αφορμή τον πόλεμο των εμβολίων. Ενα λάθος που οφείλεται στον υπερσυγκεντρωτικό και αυταρχικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Και που σε έναν βαθμό – αλλά μόνο σε έναν βαθμό – δικαιολογείται από το άγχος που προκαλεί η πανδημία.

Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Αλλά πρέπει να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται. Σε αντίθετη περίπτωση, προσφέρουν έδαφος για εκτόξευση κατηγοριών περί αλαζονείας. Και αποδυναμώνουν τον αγώνα που δίνεται για να δοθεί τέλος σε αυτό το δράμα. Οταν ο Πρωθυπουργός έκανε το λάθος να φωτογραφιστεί στην Πάρνηθα, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να ανακαλέσει ατύπως (και αναδρομικά) την απαγόρευση της μετακίνησης από δήμο σε δήμο (αλλιώς θα έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο). Με αρκετή καθυστέρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε σε συνέντευξή του το λάθος του, αλλά μόνο ως προς το ότι δεν φορούσε μάσκα αφού, όπως είπε, «η μετακίνηση επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας». Και προχθές ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης να τον διαψεύσει, λέγοντας ότι η απαγόρευση της μετακίνησης από δήμο σε δήμο ίσχυε και ισχύει.

Το επεισόδιο αυτό τον έκανε να σκεφτεί πόσο σημαντικό είναι το παράδειγμα των πολιτικών, είπε ο Πρωθυπουργός σε εκείνη τη συνέντευξη. Αλλά προχθές έκανε νέο λάθος. Την ώρα που σε όλη την επικράτεια κόβονταν πρόστιμα για συναθροίσεις ακόμη και με 5 συμμετέχοντες, εκείνος παρέστη σε γεύμα, που μπορεί να ήταν «πρόχειρο και σύντομο», είχε όμως δύο προβλήματα. Πρώτον, παραβίαζε τον νόμο, αφού στον χώρο παρίσταντο περί τα 30 άτομα. Δεύτερον, ενείχε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε ένα νησί που μέχρι τότε είχε μόλις 4 κρούσματα.

Φέρουν πολλοί βέβαια ευθύνη γι’ αυτό το λάθος. Και πρώτος απ’ όλους, ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας ο ίδιος, που επέτρεψε την «αυθόρμητη προσέλευση του κόσμου για να δει από κοντά τον Πρωθυπουργό» (!) και προσπάθησε στη συνέχεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μιλώντας για «αρνητική ερμηνεία της έκφρασης της παραδοσιακής φιλοξενίας». Οπως φέρει ευθύνη και το επιτελείο του Πρωθυπουργού, που δεν τον προστάτευσε. Κανείς αλήθεια δεν σκέφτηκε τον έκτακτο χαρακτήρα των περιστάσεων;

Η κύρια ευθύνη όμως, σε πολιτικό και συμβολικό επίπεδο, βαραίνει τον Πρωθυπουργό. Για έναν λόγο που ο ίδιος επισήμανε: το παράδειγμα που δίνει στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Για την αποδυνάμωση της επιχειρηματολογίας του: ποιος θα μπορέσει να στηλιτεύσει αύριο τον κάθε Πολάκη, που θα φωτογραφίζεται προκλητικά τρώγοντας με τους φίλους του προβάλλοντας τον αστείο ισχυρισμό ότι έχει κάνει τεστ (ή εμβόλιο); Και για την υποτίμηση μιας θεμελιώδους αρχής που διέπει τις δημοκρατίες: οι νόμοι ισχύουν για όλους.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024