Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπορέλ : Η εγκατάλειψη της αρνητικής ρητορικής θα ήταν καλή αρχή για ένα έντιμο διάλογο ΕΕ - Ρωσίας

Μπορέλ : Η εγκατάλειψη της αρνητικής ρητορικής θα ήταν καλή αρχή για ένα έντιμο διάλογο ΕΕ – Ρωσίας

Στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας, αναφέρεται ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας πως επιδεινώθηκαν την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλον περισσότερο ως αντίπαλο και ανταγωνιστή παρά ως εταίρο. Η προϋπόθεση για έντιμο και απευθείας διάλογο μεταξύ τους

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, σε εκτενή συνέντευξη του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, αναφέρεται στα ζητήματα που έχουν ανακύψει στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και Ρωσίας, οι οποίες, όπως λέει, επιδεινώθηκαν την τελευταία δεκαετία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει, όπως είπε, ο ένας τον άλλον περισσότερο ως αντίπαλο και ανταγωνιστή παρά ως εταίρο.

Δεδομένης αυτή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας ο Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνει ότι η παραίτηση από την αρνητική ρητορική θα ήταν καλή αρχή για την έναρξη ενός έντιμου και απευθείας διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η στάση της ΕΕ στο ζήτημα Ναβάλνι δεν συνιστά επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας επειδή η ίδια η Ρωσία πρέπει να τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις.

Επιμένει στην αντίδραση της ΕΕ για τον Ναβάλνι

Στη συνέντευξη του ο Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι έχει πολιτικά κίνητρα και επικαλέσθηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση «Yves Rocher», για την οποία καταδικάστηκε.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι η θέση αυτή της ΕΕ δεν συνιστά επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας επειδή η ίδια η Ρωσία πρέπει να τηρεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Παράλληλα ζήτησε ην απελευθέρωση του Ναβάλνι όπως επίσης «και των χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων».

Νωρίτερα η ρωσική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει την ΕΕ για επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις, λόγω της θέσης της στην υπόθεση Ναβάλνι.

Ο Μπορέλ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον αγωγό Nord Stream-2 είπε ότι δεν πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό έργο και την απόφαση για τον μέλλον του πρέπει να την λάβουν οι χώρες που συμμετέχουν στην κατασκευή του.

Μπορεί να εγκριθεί το ρωσικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού

Μιλώντας για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ο Ζοζέπ Μπορέλ απέρριψε τους ισχυρισμούς των επίσημων Ρώσων αξιωματούχων ότι στη Δύση εμποδίζουν την προώθηση του ρωσικού εμβολίου, λέγοντας ότι το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ, όμως μόνο εφόσον οι ειδικοί πεισθούν για την ποιότητα του και την αποτελεσματικότητα του.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική προτίθεται να συναντηθεί στην Μόσχα τόσο με τους εκπρόσωπους της ρωσικής κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας των πολιτών.

Δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τον Ναβάλνι. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μια τέτοια συνάντησης είπε ότι την απόφαση θα λάβει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024