Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια καμπίνα που μοιάζει να αιωρείται μέσα στο φινλανδικό δάσος

Μια καμπίνα που μοιάζει να αιωρείται μέσα στο φινλανδικό δάσος

Ισορροπώντας πάνω σε έναν λεπτό στύλο η κατοικία «χάνεται» ανάμεσα στα δέντρα.

«Niliaitta» είναι το όνομα της καμπίνας που σχεδίασε το Studio Puisto έτσι ώστε να ισορροπεί πάνω σε έναν και μοναδικό, λεπτό στύλο παραμένοντας κρυμμένη ανάμεσα στα δέντρα του Εθνικού Πάρκου Salamajärvi στη Φινλανδία.

Έμπνευση για τον σχεδιασμό της κατοικίας αποτελεί η αρχαία Niliaitta – μια υπερυψωμένη ξύλινη καλύβα που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι αυτόχθονες της φυλής Samí για να αποθηκεύουν με ασφάλεια τα τρόφιμα σε εξωτερικούς χώρους.

Στόχος του Studio Puisto είναι να τιμήσει την ιστορία του πολιτισμού των Samí στην περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα έναν χώρο που προσφέρει στους επισκέπτες μια αίσθηση απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η ιδέα είναι ότι ανεβαίνοντας ψηλά νιώθουμε αμέσως μακριά από τις ανησυχίες της καθημερινότητας που έχουμε στο έδαφος», εξήγησε το φινλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο.

Η αντίθεση μεταξύ της άγριας φύσης και του ασφαλούς, άνετου εσωτερικού χώρου προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους ενοίκους της Niliaitta, του πρώτου από τα 26 συνολικά παρόμοια κτίσματα που θα φτιαχτούν μέσα στο συγκεκριμένο δάσος.

Κάποια από τα υπόλοιπα 25 σπίτια θα ακουμπούν στο έδαφος, ενώ άλλα θα επιπλέουν πάνω στα νερά μιας κοντινής λίμνης.

Εκτός από το γεγονός ότι συμβάλει στη δημιουργία ενός αισθήματος ηρεμίας και απομόνωσης για τους επισκέπτες, η ανύψωση της Niliaitta πάνω στον στύλο βοηθά επίσης να μειωθεί το αποτύπωμα και η επέμβαση του έργου στο δάσος.

Με παρόμοιο σκεπτικό, η θέση και το σημείο πρόσβασης στη κατοικία επιλέχθηκαν έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των δέντρων που έπρεπε να αφαιρεθούν κατά την κατασκευή του.

Το βαμμένο μαύρο ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για την επένδυση ολόκληρης της καμπίνας τη βοηθά να ταιριάξει με το περιβάλλον της, ενώ τα ξύλινα πάνελ είναι τοποθετημένα κάθετα ώστε να αντικατοπτρίζουν τους κορμούς των γύρω δέντρων.

«Η “ανύψωση” προς την καμπίνα είναι σημαντικό στοιχείο της συνολικής εμπειρίας. Επομένως, θέλαμε να το ενισχύσουμε με μια μακριά γραμμική σκάλα», εξηγούν οι υπεύθυνοι του στούντιο.

«Είναι μια μοναδική στιγμή, όταν από την άγρια φύση μεταβαίνεις αργά σε ένα ασφαλές, ήρεμο μέρος με τελείως διαφορετική προοπτική».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024