Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυπριακό : Μπαράζ επαφών από Δένδια και Τσαβούσογλου - Πως επηρεάζονται οι διερευνητικές με Τουρκία

Κυπριακό : Μπαράζ επαφών από Δένδια και Τσαβούσογλου – Πως επηρεάζονται οι διερευνητικές με Τουρκία

Εξελίξεις κυοφορούνται στο Κυπριακό. Μπαράζ επαφών Δένδια στο Λονδίνο, η επικοινωνία με Λευκωσία και το επικείμενο ταξίδι Μητσοτάκη στην Κύπρο. Λύση δύο κρατών υποστήριξαν από τα Κατερχόμενα Τσαβούσογλου-Τατάρ. Οι διερευνητικές Αθήνας - Άγκυρας και η συνολική διευθέτηση στην Αν. Μεσόγειο

Εξελίξεις κυοφορούνται στο Κυπριακό ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.

Λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Ο Νίκος Δένδιας δεν άφησε περιθώριο παρερμηνειών για την σημερινή του επίσκεψη στο Λονδίνο όπου είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Μεγάλη Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις, συζητήσαμε αναλυτικά το Κυπριακό, αλλά και την άτυπη προσεχή συνάντηση που, όπως φαίνεται, θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα» είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβα την πάγια θέση της χώρας μας, την οποία συμμερίζεται και η Μεγάλη Βρετανία. Ότι η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά τις συναντήσεις του στο Λονδίνο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Εν αναμονή της μετάβασης Μητσοτάκη στη Λευκωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ράαμπ θα επισκεφτεί την Πέμπτη τη Λευκωσία και θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και το Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ στον προγραμματισμό του ταξιδιού του κ. Ράαμπ στην Κύπρο είναι και συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ.

Μάλιστα τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο μετά τη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης.

Παράλληλα με την κινητικότητα Ελλάδας και Ελληνοκυπριακής πλευράς εξελίσσονται οι διεργασίες και στο στρατόπεδο της Τουρκίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αυτό το διήμερο βρέθηκε στα Κατεχόμενα και είχε επαφές με την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Συνομοσπονδία και δύο κράτη θέλει η Τουρκία

Αυτό που προκύπτει πλέον με απόλυτη σαφήνεια είναι πως η Τουρκία προωθεί την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και την πλήρη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού, καθώς συζητάει μόνο τη λύση της συνομοσπονδίας και όχι τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

«Δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευτούμε κάτι που δεν θα γίνει» ανέφερε σήμερα, Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στα Κατεχόμενα, με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είπε επίσης ότι δεν συζητεί την ομοσπονδία ως λύση, αλλά μια μορφή δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα ζούνε δίπλα-δίπλα.

Έχει εξαντληθεί

«Εδώ και 52 χρόνια», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γίνονται διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία. «Αυτό έχει εξαντληθεί. Τώρα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Εάν υπάρχει κυριαρχική ισότητα, τότε μπορούν να υπάρξουν και δύο κράτη. Άλλωστε σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο κοινότητες, δύο λαοί και δύο κράτη. Υπάρχει μια ντε φάκτο κατάσταση, είτε αναγνωρίζεται, είτε όχι. Αυτό πρέπει να το απεικονίσουμε. Τί λέμε εμείς; Θέλουμε μια μόνιμη λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης μέσω της διπλωματικής οδού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος ΥΠΕΞ ουσιαστικά επικαλέστηκε την εκλογή Τατάρ υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι ενέκριναν την πολιτική της λύσης δύο κρατών.

Δεν αποδέχονται οι Βρυξέλλες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο συνομοσπονδίας που επιδιώκουν Άγκυρα και Ερσίν Τατάρ δεν γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες, όπως καταγράφεται μέσα από τη σχετική αλληλογραφία Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διαμηνύει πως η ΕΕ δεν αποδέχεται λύση η οποία να είναι εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προηγήθηκε ανάλογου περιεχομένου επιστολή του Ύπατο Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Δεν έχει καμία αρμοδιότητα η ΕΕ ισχυρίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επικαλέστηκε τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυητριών δυνάμεων για το Κυπριακό και σημείωσε ότι «η ΕΕ που θάλει να συμμετάσχει ως παρατηρητής δεν μπορεί να λαμβάνει και να επιβάλλει αποφάσεις εκ των προτέρων».

Παράλληλες διεργασίες με τις διερευνητικές

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι διεργασίες για το Κυπριακό κινούνται σε παράλληλη εξέλιξη με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας (αν και ακόμα δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία για το ραντεβού της Αθήνας μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη) στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογη είναι η σύγκρουση γύρω από την ατζέντα των συνομιλιών και στις δύο περιπτώσεις. Η Τουρκία επιθυμεί μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με την Ελλάδα πέραν των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα επιθυμεί μέρος των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ επιδιώκοντας μια συζήτηση για το Κυπριακό πέραν της ως τώρα βάσης των συνομιλιών που ήταν η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα αναζητά διεθνή στηρίγματα για τις θέσεις της τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά. «Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητές του στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς επίσης και της UNCLOS. Άλλωστε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσυπογράψει την UNCLOS» τόνισε με νόημα από το Λονδίνο ο Νίκος Δένδιας.

Δεν θα βολευτεί σε διάλογο «μη λύσης»

Σε αυτό το πλαίσιο όλα δείχνουν ότι οι διεξαγόμενες συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία χρονοτριβής. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι ασκούνται πιέσεις για να διαμορφωθεί το έδαφος μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας ή έστω μιας συμφωνίας για προσφυγή στη Χάγη.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV αποκάλυψε πως η Ελλάδα και η Τουρκία το 2003 είχαν φτάσει πολύ κοντά σε σύμπτωση απόψεων για το ζήτημα της παραπομπής για την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας είχε κλείσει το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη δηλώνοντας έτοιμος να βάλει πλάτη  με την επισήμανση ότι οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα και οι ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή θα είναι ραγδαίες και με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΧΑ υπογράμμιζε: «Όσοι επιμένουν ότι (σ.σ. η Τουρκία) δεν έχει στρατηγική ή ότι είναι απομονωμένη ή ότι θα “βολευτεί” μεσοπρόθεσμα σε λογικές διαλόγου «μη-λύσης», μάλλον έχουν χάσει κάθε αίσθηση της πραγματικότητας».

Η Γερμανική διαμεσολάβηση

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ χαιρέτισε σήμερα την επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα για την εκτόνωση της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας πως μια «νέα επιδείνωση» πρέπει να αποφευχθεί.

«Αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι η επανάληψη του διαλόγου. Μια νέα επιδείνωση στη Μεσόγειο πρέπει να αποφευχθεί», διαβεβαίωσε η Γερμανίδα υπουργός στο τέλος συνάντησής της στο Βερολίνο με τον τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ.

«Ελπίζω πως όλα τα μέρη θα επωφεληθούν της ευκαιρίας να διεξαγάγουν έναν διάλογο. Η Γερμανία διαδραματίζει εδώ έναν ρόλο μεσολαβητή», υπογράμμισε διευκρινίζοντας πως στο περιθώριο αυτής της συνάντησης είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους της στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι η Τουρκία ήταν και παραμένει «ένας σημαντικός εταίρος στους κόλπους του ΝΑΤΟ», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως κατά τις συνομιλίες της με τον τούρκο ομόλογό της «έθιξε τα δύσκολα θέματα».

Sports in

Το πόδι μιας «αρκούδας» διασχίζει την Ευρώπη - Ανάλυση του Economist

Στο αμείλικτο ερώτημα «τι θα γίνει εάν χάσει η Ουκρανία» επιχειρεί να απαντήσει ο Economist

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024