Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φόβοι για νέα έξαρση της πανδημίας - Ολικό lockdown ή «ακορντεόν» το δίλημμα κυβέρνησης και ειδικών

Φόβοι για νέα έξαρση της πανδημίας – Ολικό lockdown ή «ακορντεόν» το δίλημμα κυβέρνησης και ειδικών

Μεγάλο το ενδεχόμενο σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων για πρώτη φορά μετά από έναν μήνα.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού έκρουσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, λέγοντας πως ίσως σήμερα καταγραφεί τετραψήφιος αριθμός.

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΕΟΔΥ.

Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων ένα μήνα μετά;

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που είχαμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα ήταν στις 29 Δεκεμβρίου, όπου καταγράφηκαν 1.047 μολύνσεις Covid – 19.

Πάντως από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown, διευκρίνισε πάντως ότι η εξέλιξη της επιδημίας «είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα – μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα».

Στην κόψη του ξυραφιού η Αττική

Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι της ειδικής επιτροπής του υπ. Υγείας δεν σταματούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην πρωτεύουσα, η οποία είναι στην «κόψη» του ξυραφιού.

Το παράδειγμα άλλωστε της Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο εξακολουθεί να τρομάζει, καθώς χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες για να μειωθούν τα κρούσματα.

Ειδικοί και κυβέρνηση  τονίζουν πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δυναμικά και ανάλογα των δεδομένων, ωστόσο έχουν επανειλημμένως επισημάνει πως δεν θα διστάσουν να δράσουν άμεσα αν η κατάσταση το απαιτεί και να προβούν σε μεγάλες αποφάσεις.

Είναι σαφές πάντως πως αν τα κρούσματα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες να είναι ανοδικά, τότε τα νέα μέτρα είναι σχεδόν δεδομένα.

Το θέμα είναι πως θα επιλέξει κυβέρνηση και ειδικοί να κινηθούν.

Ολικό lockdown ή μικρό πισωγύρισμα;

Θα επιλέξουν την στρατηγική ακορντεόν, δηλαδή ανοιγοκλείνοντας επιμέρους δραστηριότητες ώστε να μειώσουν την κινητικότητα στους δρόμους ή θα προχωρήσουν σε ένα σκληρό lockdown κλείνοντας ξανά τα πάντα και βλέποντας γρηγορότερα αποτελέσματα με, αλλά φτάνοντας τους πολίτες και την οικονομία στα… όρια της δε;

Σε κάθε περίπτωση το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή είναι να μην χειροτερέψει η κατάσταση στην Αττική και να πιεστεί ξανά το ΕΣΥ.

Οι επόμενες τρεις ημέρες, λοιπόν, θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες καθώς όχι μόνο θα δούμε αν το ΕΣΥ αντέχει, αλλά και πόση μεγάλη ζημιά έχουν κάνει η μεταλλάξεις στην πορεία της επιδημίας.

Σαρηγιάννης: Ανοικτό ενδεχόμενο 2.000 κρουσμάτων

Την ίδια ώρα, ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κοροναϊού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών, άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ.

Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown, συμπληρώνοντας ωστόσο πως πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση.

Οι μεταλλάξεις τρομάζουν τους  ειδικούς

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού αλλά και την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων, εκφράζουν οι ειδικοί.

Μιλώντας στο MEGA O καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μεταξύ άλλων είπε πως «ο ιός που αυτή τη στιγμή μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους και όχι οι διάφορες μεταλλάξεις τους, είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε ξεκινήσει στην Κίνα». Σημειώνοντας επίσης πως στη φυσική πορεία κάθε ιού γίνονται πιο μεταδοτικοί και λιγότερο θανατηφόροι, πράγμα που ισχύει και για τον κοροναϊό.

Από τη μεριά του Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ δήλωσε ότι «αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε είναι η νοσηρότητα του ιού και τις μεταλλάξεις του που αυξάνει την πίεση στο Εθνικό σύστημα Υγείας και ειδικά να αποτρέψουμε την έκρηξη κρουσμάτων. Είναι αδύνατον να προετοιμαστούμε περισσότερο. Ήδη οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όρια τους. Ο ιός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι μεταλλάξεις μπορεί να μην αυξάνουν τη νοσηρότητά του, αυξάνουν όμως τη δύναμη του να διαδοθεί. Δεν συμφέρει τον ιό να πεθάνουμε, τον συμφέρει όμως να διαδοθεί, πράγμα που αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ».

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024