Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νοητό ταξίδι στο χώρο και… τον χρόνο: Μπορείτε να λύσετε το μυστήριο αυτών των φωτογραφιών;

Νοητό ταξίδι στο χώρο και… τον χρόνο: Μπορείτε να λύσετε το μυστήριο αυτών των φωτογραφιών;

Δυο κουτιά με φωτογραφίες από την Αλάσκα εντυπωσιάζουν με την ομορφιά των τοπίων και των ανθρώπων τους. Όμως ποιος ήταν εκείνος που τις τράβηξε;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια Τζένιφερ Σκούπιν από την Ολλανδία, αγαπά τις αντίκες με πάθος. Έτσι, το 2008, ψάχνοντας για κάποιο μοναδικό αντικείμενο σε υπαίθρια αγορά του Άμστερνταμ, έπεσε πάνω σε δυο κουτιά με παλιές φωτογραφίες.

«Συχνά βρίσκεις μια φωτογραφία ή μια καρτ ποστάλ, όμως όταν είδα μπροστά μου δυο γεμάτα κουτιά, μου κίνησαν την περιέργεια», εξηγεί στο CNN.

Η Σκούπιν έψαξε διεξοδικά το περιεχόμενο του κουτιού. Αμέσως είδε ότι οι φωτογραφίες ήταν έγχρωμες και απεικόνιζαν κυρίως πορτραίτα ανθρώπων, αλλά και κάποια τοπία και δρόμους.

Αποφάσισε να τις αγοράσει, να τα ψηφιοποιήσει και να τις μεγεθύνει στο πραγματικό τους μέγεθος για να δει τις λεπτομέρειές τους. Ο πωλητής δεν γνώριζε τίποτα για την προέλευσή τους, όμως πίσω από ορισμένες αναγράφονταν χρονιές και τοποθεσίες, ενώ οι περισσότερες έμοιαζαν να έχουν τραβηχτεί στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Ανάμεσά τους υπήρχε μια παλιά φωτογραφία από το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, αλλά και μια σειρά από ανθρώπους, παρελάσεις και καθημερινές σκηνές που έμοιαζαν να είχαν τραβηχτεί στην Αλάσκα.

Πολλές από αυτές απεικόνιζαν αυτόχθονες.

Υπήρχαν εικόνες από δρόμους και χιονισμένα βουνά, παλιά αυτοκίνητα και ανώνυμες οικογένειες που χαμογελούσαν στον φακό.

Η Σκούπιν ένιωσε σίγουρη ότι όλο και κάποιος θα αναγνώριζε τον εαυτό του, αν έβλεπε τις εικόνες.

Ήρθε σε επαφή με ορισμένα πολιτιστικά ιδρύματα στην Αλάσκα, χωρίς όμως να καταφέρει να μάθει περισσότερα.

«Πλέον, όταν σκέφτομαι εκείνη την εποχή, νιώθω ότι απλώς ο κόσμος δεν ήταν ακόμη τόσο καλά διασυνδεδεμένος», λέει στο CNN.

Σταμάτησε την έρευνά της και σχεδόν ξέχασε την ύπαρξή τους, μέχρι που τις συνάντησε ξανά καθαρίζοντας τη ντουλάπα της στη διάρκεια του 2020.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, πιστεύει ότι ίσως αυτή τη φορά θα έχει καλύτερη τύχη.

«Για μένα, αυτές οι φωτογραφίες είναι πολύτιμες. Ξαφνιάστηκα που κάποιος αποφάσισε να ξεφορτωθεί έναν τέτοιο θησαυρό».

Όταν ψηφιοποίησε τις εικόνες, πέρασε μέρες ολόκληρες προσπαθώντας να καταλάβει σε ποιες τοποθεσίες είχαν τραβηχτεί, όπως επίσης και πότε.

Ορισμένες φαίνεται πως τραβήχτηκαν στις 4 Ιουλίου του 1959, στο Ανκοράζ της Αλάσκα. Ήταν η πρώτη χρονιά που η ολοκαίνουργια τότε πολιτεία των ΗΠΑ θα γιόρταζε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Η Σκούπιν πιστεύει ότι ο άγνωστος φωτογράφος ήταν Ολλανδός. «Η φωτογραφία από το αεροδρόμιο είναι μια ένδειξη ότι το ταξίδι ξεκίνησε από το Άμστερνταμ», εξηγεί στο CNN.

Όμως το μυστήριο γίνεται ακόμη πιο πυκνό, αφού εκτός από τις φωτογραφίες από την Αλάσκα, στα κουτιά περιλαμβάνονται και ορισμένες εικόνες από το Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια.

Η Σκούπιν έχει τη δική της θεωρία γύρω από την ιστορία των φωτογραφιών. Πιστεύει πως ίσως δεν πρόκειται για έναν φωτογράφο, αλλά για ένα ζευγάρι που ταξίδεψε από το Άμστερνταμ στην Αλάσκα στη δεκαετία του ’50 και έζησε για λίγο καιρό εκεί.

Όμως κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την πραγματικότητα.

Η αγαπημένη της εικόνα είναι εκείνη μιας γυναίκας μεγαλύτερης ηλικίας που φορά ένα μοβ εμπριμέ παλτό.

Άλλη μια φωτογραφία που ξεχωρίζει είναι εκείνη ενός άνδρα που ψαρεύει στον πάγο, αλλά και εκείνη δυο κοριτσιών –ή ίδια πιστεύει ότι πρόκειται για αδερφές- που φορούν ασορτί μπλε μπουφάν.

«Στις φωτογραφίες βλέπεις κυρίως ανθρώπους και συναισθήματα», λέει η Σκούπιν.

Πιστεύει ότι αυτό είναι που τις καθιστά και τόσο μοναδικές: Καταγράφουν την ομορφιά μιας προ πολλού χαμένης καθημερινότητας.

«Αυτός είναι και ο λόγος που τις κράτησα για τόσο πολύ καιρό. έχω σκεφτεί ακόμη και να κορνιζώσω κάποιες και να τις κρεμάσω στον τοίχο. Όμως πιστεύω ότι με συγκινεί και το γεγονός ότι ίσως είναι πολύτιμες και για κάποιον ακόμη, ο οποίος δεν έχει ιδέα για την ύπαρξή τους».

Αν και οι ενήλικες που απεικονίζονται μάλλον θα ήταν πολύ ηλικιωμένοι πλέον, η Σκούπιν αναρωτιέται αν κάποιος θα μπορούσε να αναγνωρίσει σε αυτές τον παππού του ή κάποιον άλλο μεγαλύτερης ηλικίας συγγενή.

Ελπίζει ότι θα καταφέρει να χαρίσει σε κάποιον μια δική του παιδική φωτογραφία –ή την φωτογραφία ενός αγαπημένου προγόνου.

Οι φωτογραφίες της Σκούπιν είναι διαθέσιμες εδώ, και η ίδια ενθαρρύνει όποιον γνωρίζει κάτι παραπάνω για αυτές, να επικοινωνήσει μαζί της.

Ακόμη, όμως, και αν δεν έχουμε κάτι να της πούμε για αυτές, σίγουρα αξίζει να τις θαυμάσουμε. Άλλωστε, όπως λέει και η ίδια στο CNN:

«Οι φωτογραφίες είναι τόσο όμορφες, υπάρχουν τόσο πολλοί ενδιαφέροντες άνθρωποι που θα πρέπει να ενδιαφέρονται για αυτές, γιατί αποτυπώνουν μια συγκεκριμένη εποχή».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024