Τρόπο να σας φέρει σε επικοινωνία με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, το οποίο… δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, βρήκε η Microsoft.

Πώς; Μέσω ενός chatbot.

Η Microsoft έχει στην κατοχή της μια πατέντα βάσει της οποίας μπορεί να δημιουργήσει έναν chatbot διάλογο ο οποίος μπορεί να βασίζεται σε πρόσωπο επιλογής.

Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι  «ζωντανό ή και νεκρό, φίλος, συγγενής, γνωστός του χρήστη, ή ακόμα και σελέμπριτι, φανταστικός χαρακτήρας ή ιστορικό πρόσωπο».

Πώς θα λειτουργεί

Σύμφωνα με έγγραφα του αμερικανικού γραφείου κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών που επικαλείται το CNN, το εργαλείο θα μπορούσε να συγκεντρώσει πληροφορίες και δεδομένα από κοινωνικά δίκτυα και άλλες πλατφόρμες: μηνύματα, αναρτήσεις, ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες ακόμα και επιστολές.

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα θα εκπαίδευε το chatbot για να «συνδιαλέγεται και να αλληλοεπιδρά με το προσωπικό ύφος του συγκεκριμένου ατόμου». Παράλληλα θα μπορούσε να αντλήσει δεδομένα και από εξωτερικές πηγές πληροφοριών όπως ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε περίπτωση που έθεταν στο σύστημα μία ερώτηση που δεν μπορούσε να απαντηθεί από τα προσωπικά δεδομένα του ατόμου.

«Η προσαρμογή στην προσωπικότητα ενός συγκεκριμένου ανθρώπου μπορεί να περιλαμβάνει και/ή να χρησιμοποιεί το ύφος του σε συζητήσεις, το στιλ του, την ορθογραφία, τον τόνο του, το χρώμα της φωνής του, την διάθεση του, το μέγεθος και την περιπλοκότητα των μηνυμάτων του, τις θεματικές που επιλέγει και τη συνέπειά του» σε όλα τα παραπάνω, σημειώνεται στα έγγραφα της πατέντας.

Όλα αυτά θα συνδυάζονταν και με ιδιότητες της συμπεριφοράς του, ενδιαφέροντα, απόψεις και προσωπικά δεδομένα όπως η ηλικία, το φύλο και το επάγγελμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις το εργαλείο θα μπορούσε χρησιμοποιήσει ακόμα και αλγορίθμους αναγνώρισης φωνής και προσώπου για εγγραφή, εικόνες, βίντεο και δισδιάστατα και τρισδιάστατα μοντέλα για εικονική απόδοση των χαρακτηριστικών του.

Κάτι από… Black Mirror

Ο γενικός διευθυντής της Microsoft Tim O’Brien έγραψε στο Twitter την Παρασκευή πως «δεν υπάρχει σχέδιο για αυτό», χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη δυνατότητα της τεχνολογίας «ενοχλητική». Πολλοί χρήστες σχολίασαν πως η ιδέα μοιάζει βγαλμένη από επεισόδιο της δυστοπικής σειράς Black Mirror, που η πρωταγωνίστρια συνομιλεί με μια προσομοίωση του νεκρού συντρόφου της, ο οποίος σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα.

Αν και η Microsoft δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας, η πατέντα καταδεικνύει πως οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της δημιουργίας εικονικών, ηλεκτρονικών προσωπικοτήτων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr