Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιθανή ανάπτυξη τύπου V για την Ελλάδα

Πιθανή ανάπτυξη τύπου V για την Ελλάδα

Πότε οι αρχικοί φόβοι για μία βαθιά ύφεση τύπου U θα περιοριστούν, με αποτέλεσμα να μιλάμε για μία απότομη μεταβολή του ΑΕΠ σχήματος V

Παρόλο που η πανδημία παραμένει ακόμη σε μεγάλη ένταση, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, η Ελλάδα παρά τις αρχικές ανησυχίες και μετά τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, φαίνεται να ισορροπεί και να ανακτά σταδιακά την κανονικότητα στην αγορά, τόσο με το άνοιγμα των σχολείων, όσο και με την επάνοδο του λιανεμπορίου.

Η αύξηση του τζίρου της αγοράς το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με την συγκράτηση της ζήτησης καθώς και των εισοδημάτων και της κατά κεφαλήν κατανάλωσης λόγω των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναμένεται να επηρεάσει θετικά το ΑΕΠ.

Αν υποθέσουμε ότι κάθε μήνας που χάνεται από την αγορά επηρεάζει αρνητικά το ΑΕΠ κατά 3 δις ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς πως με βάση την ελαστικότητα ζήτησης για τα βασικά αγαθά και την ανάλογη προσαρμογή της προσφοράς, τα έσοδα θα δώσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και στα φορολογικά έσοδα, κυρίως λόγω της εκτόξευσης των ηλεκτρονικών και ανέπαφων συναλλαγών

Βέβαια εκτός από το λιανεμπόριο, το μεγάλο στοίχημα για τους επόμενους μήνες δεν είναι άλλο από τον τουρισμό, στον οποίο η αγορά εναποθέτει τις ελπίδες της, σε συνδυασμό με το σταδιακό άνοιγμα της εστίασης.

Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση και αναμένεται να δώσει αύξηση στον πληθωρισμό, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα παραπάνω γεγονότα, θα προσδώσουν δυναμική στην αγορά, που σημαίνει αφενός φθηνή χρηματοδότηση της χώρας από τις ξένες αγορές και αφετέρου θα φέρει νέες επενδύσεις, κυρίως στον κλάδο της ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης, που αποτελεί ένα κομβικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα, την επάρκεια αλλά και την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, αν οι προοπτικές και οι τάσεις επαληθευτούν για την χώρα μας, τότε οι αρχικοί φόβοι για μία βαθιά ύφεση τύπου U θα περιοριστούν, με αποτέλεσμα να μιλάμε για μία απότομη μεταβολή του ΑΕΠ σχήματος V που με σωστή στρατηγική, απορρόφηση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά και κατάλληλη διαχείριση των πόρων, μπορεί να μετασχηματίσει την χώρα, σε ένα άλλο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024