Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τραμπ κρατά «δεμένους» τους Ρεπουμπλικανούς

Ο Τραμπ κρατά «δεμένους» τους Ρεπουμπλικανούς

Σχεδόν όλοι οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υποστήριξαν τον τέως πρόεδρο στην ψηφοφορία για παραπομπή του σε δίκη, αποδεικύοντας την επιρροή που έχει ακόμη εκείνος πάνω τους

Ολοι – εκτός από 5 – οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές υποστήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια διαδικαστική ψηφοφορία που έγινε στη Γερουσία των ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος δεν πρόκειται να καταδικαστεί για «υποκίνηση βίας», όπως είναι η κατηγορία βάσει της οποίας παραπέμφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε δίκη. Οι 45 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής τους Μιτς Μακόνελ, τάχθηκαν υπέρ πρωτοβουλίας με σκοπό να ακυρωθεί η ιστορική δεύτερη δίκη του Τραμπ στη Γερουσία, την οποία πρότεινε ο γερουσιαστής του Κεντάκι Ραντ Μπολ, υποστηρίζοντας ότι η δίκη είναι αντισυνταγματική μια και ο Τραμπ δεν είναι πλέον πρόεδρος. Για να καταδικαστεί ο Τραμπ θα χρειαζόταν 17 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές να συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς. Υπέρ της δίκης Τραμπ ψήφισαν οι Ρεπουμπλικανοί Μιτ Ρόμνεΐ, Σούζαν Κόλινς, Λίζα Μαρκόφσκι, Μπεν Σας και Πατ Τούμι.

Η ψηφοφορία διεξήχθη λίγο μετά την ορκωμοσία των 100 γερουσιαστών που εξελέγησαν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και λίγο πριν από την έναρξη της δίκης Τραμπ στις 9 Φεβρουαρίου. Εστω κι αν κάποιοι από τους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τόνισαν ότι η στάση τους αυτή δεν προκαταλαμβάνει την οριστική τους απόφαση για το εάν θα ταχθούν υπέρ της καταδίκης του τέως προέδρου ή όχι, το αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο, αναδεικνύει πόσο μεγάλη επιρροή διαθέτει ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ στο κόμμα με το οποίο εξελέγη στην προεδρία το 2016.

Ηττα σαν νίκη

«Είναι μια από τις λίγες φορές στην Ουάσιγκτον όπου μια ήττα είναι στην πραγματικότητα νίκη» δήλωσε ο Ραντ Πολ. «Σαράντα πέντε ψήφοι σημαίνει ότι στην ουσία η δίκη είναι τελειωμένη υπόθεση πριν καν αρχίσει». Η ψηφοφορία έστρεψε και πάλι το ενδιαφέρον στον Μιτς Μακόνελ, που μέχρι τώρα ήταν επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταδίκης του Τραμπ και μάλιστα είχε δηλώσει ότι στον όχλο των υποστηρικτών του Τραμπ ειπώθηκαν «ψέματα» καθώς «προκλήθηκαν από τον πρόεδρο» για τη βίαιη συμπεριφορά τους κατά την έφοδο στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μοναδικός αμερικανός πρόεδρος που έχει παραπεμφθεί δύο φορές και ο πρώτος η δίκη του οποίου γίνεται στη Γερουσία αφότου έχει αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, αν και στο παρελθόν αρκετοί ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αντιμετώπισαν κατηγορίες παραπομπής στη Γερουσία μετά την αποχώρησή τους από τα καθήκοντά τους.

Η γερουσιαστής Κόλινς δήλωσε ότι η ψηφοφορία αυτή δείχνει πως υπάρχουν λίγες πιθανότητες καταδίκης του Τραμπ, δεδομένου ότι χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων. Αλλοι Ρεπουμπλικανοί δεν ήταν τόσο σίγουροι. Ο Τζον Τουν από τη Νότια Ντακότα σχολίασε: «Δεν νομίζω πως αυτή η πρώτη ψήφος είναι δεσμευτική για αργότερα, όταν αρχίσει η δίκη. Θα περιμένω να ακούσω τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Οι Δημοκρατικοί πάντως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσει η δίκη με γοργούς ρυθμούς. «Οι απαισιόδοξοι είναι εύκολο να απογοητευτούν. Ομως από τη στιγμή που θα κατατεθούν τα γεγονότα, οι Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί μας θα πρέπει να εξηγήσουν δημοσίως την ψήφο τους» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Κονέκτικατ. «Συνεχίζω να πιστεύω ότι αυτά τα βίντεο και οι εμπρηστικές παροτρύνσεις του Τραμπ στους συγκεντρωμένους είναι πολύ σημαντικά στοιχεία».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024