Κοροναϊός : Άσχετοι με το εμβόλιο της Pfizer οι θάνατοι, διευκρινίζει ο ΕΜΑ
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δεν συνδέεται με θανάτους που καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της covid-19 δεν συνδέεται με θανάτους ατόμων μετά τον εμβολιασμό τους και δεν παρουσιάζει καμία νέα παρενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εξέτασε τους θανάτους –ανάμεσά τους και κάποιων ηλικιωμένων– που καταγράφηκαν μετά την χορήγηση του εμβολίου και «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση με τον εμβολιασμό με το Comirnaty και ότι τα περιστατικά δεν εγείρουν προβλήματα ασφαλείας».
Στην πρώτη της ανακοίνωση για την ασφάλεια του εμβολίου αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στην ΕΕ τον Δεκέμβριο, ο ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα “συνάδουν με το γνωστό προφίλ ασφαλείας του εμβολίου και δεν έχει εντοπιστεί καμία άλλη, νέα παρενέργεια”.
Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις
Κάποιες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο που έχουν αναφερθεί αναφέρονταν ήδη “στις γνωστές παρενέργειες” του εμβολίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
“Τα πλεονεκτήματα του Comirnaty στην πρόληψη κατά της covid-19 εξακολουθούν να υπερτερούν όλων των κινδύνων και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις συστάσεις που αφορούν τη χρήση του εμβολίου”, τόνισε ο ΕΜΑ.
Μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει εγκρίνει δύο εμβόλια κατά της covid-19, αυτό των Pfizer/BioNTech και αυτό της Moderna. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Καμία άμεση σύνδεση
Κάποιες χώρες –ανάμεσά τους η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία– έχουν αναφέρει θανάτους μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, όμως δεν έχει εντοπιστεί καμία άμεση σύνδεση με αυτό.
Στη Νορβηγία έχουν καταγραφεί 33 θάνατοι ηλικιωμένων που είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Το Όσλο είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι δεν εντόπισε κάποια σύνδεση με το εμβόλιο, όμως συνέστησε στους Νορβηγούς γιατρούς να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση της υγείας των πιο ευάλωτων ασθενών τους προτού τους το χορηγήσουν.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Χαρίτσης: Ο Μητσοτάκης να μην επιτρέψει τη χρήση της Σούδας για τον πόλεμο – Να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή
- H Vodafone συνδέεται με δορυφόρους για υπηρεσίες κινητής σε απομακρυσμένες περιοχές
- Τα μπόνους στο συμβόλαιο του Γιόβερ, για τα γκολ της Άρσεναλ από στατικές φάσεις
- Συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
- Φρουροί της Επανάστασης: Θα χτυπήσουμε την Κύπρο με ένταση μέχρι να φύγουν οι Αμερικανοί από το νησί
- Απόψε στη «Μεγάλη Εικόνα» με την Νίκη Λυμπεράκη – Οι γεωπολιτικές συνέπειες της αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης στο Ιράν
