Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης επισημαίνει τους κινδύνους από χιονοστιβάδες

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης επισημαίνει τους κινδύνους από χιονοστιβάδες

Μετά τον τραγικό θάνατο δύο γιατρών από χιονοστιβάδα στην περιοχή Ξερολάκι στον Όλυμπο, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν από τις χιονοστιβάδες στα βουνά.

Τους κινδύνους που υπάρχουν για τα άτομα που κάνουν σκι ή πεζοπορία στα βουνά αυτή την περίοδο, επισημαίνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στον Όλυμπο, όπου δύο γιατροί έχασαν τη ζωή τους από χιονοστιβάδα.

Όπως τονίζει η ΕΟΔ, σε περίπτωση εμφάνισης χιονοστιβάδας η ζωή του εμπλεκόμενου εξαρτάται αποκλειστικά από τους συντρόφους του, τον εξοπλισμό τους και πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι ίδιοι, καθώς ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά. Σύμφωνα με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, οι παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο είναι πολλοί, όπως ο αέρας, η κλίση της πλαγιάς, ο ήλιος και η ξαστεριά, η βροχή και η θερμοκρασία.

Η ΕΟΔ συνιστά στους ορειβάτες που πρόκειται να επισκεφθούν ορεινά συγκροτήματα να έχουν δηλώσει τη διαδρομή τους σε ορειβατικούς συλλόγους και κατά τόπους φορείς διάσωσης, καθώς και να λαμβάνουν πληροφορίες για τις μετεωρολογικές συνθήκες.

«Οι ορειβάτες θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν μαζί τους, κινητό τηλέφωνο και ασύρματο VHF για την περίπτωση που το τηλέφωνο δεν έχει κάλυψη» προσθέτει η ΕΟΔ.

Υπογραμμίζεται πως μόνο το 20% των χιονοστιβάδων δημιουργείται από φυσική εξέλιξη, ενώ το υπόλοιπο 80% δημιουργείται από σκιέρ, ορειβάτες και γενικά άτομα και ομάδες που κινούνται στο βουνό.

Τέλος, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης συμπληρώνει πως σε περίπτωση εμπλοκής σε χιονοστιβάδα τα άτομα που εμπλέκονται μπορούν να βοηθηθούν αν έχουν στην κατοχή τους τον κατάλληλο εξοπλισμό όπως πομποδέκτη χιονοστιβάδας, ράβδο ανεύρεσης θύματος ή μεταλλικό φτυάρι, καθώς και αν έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση.

Sports in

Μια πολύ μεγάλη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό

Τα 17 μετάλλια που έχει κατακτήσει η χώρα μας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοίγουν νέους ορίζοντες στην ελληνική κολύμβηση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024