Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπέζος – Μασκ : Οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου τσακώνονται για τους δορυφόρους τους

Μπέζος – Μασκ : Οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου τσακώνονται για τους δορυφόρους τους

Η Amazon υποστηρίζει ότι το δορυφορικό σύστημα της SpaceΧ θα δημιουργεί παρεμβολές στους δικούς της δορυφόρους

Η νέα διαμάχη ανάμεσα στον Έλον Μασκ και τον Τζεφ Μπέζος ξεπερνά τα όρια της Γης.

Η εταιρεία SpaceX του Μασκ ζήτησε άδεια από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) προκειμένου να εκτοξεύσει δορυφόρους του δικτύου Starlink σε χαμηλότερες τροχιές από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Η Amazon του Μπέζος ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κίνδυνο ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών και συγκρούσεων για το δικό της δορυφορικό δίκτυο Kuiper.

Και τα δύο δορυφορικά συστήματα θα προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Η SpaceX έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.000 δορυφόρους και έχει ήδη εξασφαλίσει πελάτες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδά. Η Amazon έλαβε πέρυσι άδεια από την FCC για έναν αστερισμό 3.236 δορυφόρων, ακόμα όμως δεν έχει εκτοξεύσει κανέναν.

Ενδεχόμενη αδειοδότηση δορυφόρων της SpaceX σε χαμηλότερη τροχιά «θα περιόριζε τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε διαφορετικά δορυφορικά συστήματα» ανακοίνωσε η Amazon στο Twitter.

«Τα πράγματα είναι απλά. Σχεδιάσαμε το σύστημα Kuiper έτσι ώστε να αποφεύγονται οι παρεμβολές με το Starlink. Τώρα όμως η SpaceX θέλει να αλλάξει το σχεδιασμό το συστήματός της […] Είναι ξεκάθαρο πως η SpaceX έχει συμφέρον να καταστείλει τον ανταγωνισμό αν μπορεί, σίγουρα όμως αυτό δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον».

Η ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση σε τιτίβισμα του Έλον Μασκ, ο οποίος είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

«Δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον να περιορίσουμε σήμερα το Starlink για χάρη ενός δορυφορικού συστήματος της Amazon του οποίου η ενεργοποίηση απέχει αρκετά ακόμα χρόνια στην καλύτερη περίπτωση» έγραψε το αφεντικό της SpaceX.

Η χαμηλότερη τροχιά που ζητά η SpaceX θα προσέφερε ταχύτερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο επειδή το σήμα θα διένυε μικρότερη απόσταση.

Στην τελική του μορφή, ο αστερισμός Starlink θα περιλαμβάνει περίπου 12.000 δορυφόρους. Η εταιρεία έχει λάβει άδεια από την FCC για περίπου 4.400 δορυφόρους, από τους οποίους οι 1.τ584 θα κινούνται σε χαμηλό ύψος 550 χιλιομέτρων. Τώρα η SpaceX ζητά άδεια να εκτοξεύσει ακόμα 2.824 δορυφόρους στο ίδιο ύψος, αντί σε διπλάσιο ύψος όπως είχε αιτηθεί αρχικά.

Το Starlink βρίσκεται ήδη σε πιλοτική εμπορική λειτουργία και προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο με συνδρομή 99 δολαρίων το μήνα και εφάπαξ πληρωμή 499 δολαρίων για τον εξοπλισμό της σύνδεσης, ο οποίος περιλαμβάνει δορυφορικό πιάτο και δρομολογητή Wi-Fi.

Η λίστα των χωρών στις οποίες σχεδιάζεται να επεκταθεί το σύστημα περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024