Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λευκορωσία : Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει «συστηματικά βασανιστήρια» διαδηλωτών

Λευκορωσία : Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει «συστηματικά βασανιστήρια» διαδηλωτών

"Το δικαστικό σύστημα στη Λευκορωσία απέτυχε σε όλο το φάσμα του σε ό,τι αφορά την δίωξη των υπευθύνων", λέει η Λευκορωσίδα ακτιβίστρια Γιοβάνκα Βόρνερ.

Οι διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί στη Λευκορωσία στα επεισόδια του καλοκαιριού υπέστησαν συστηματικά βασανιστήρια, αναφέρει σε μια νέα έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε σήμερα, η μκο Διεθνής Αμνηστία.

Οι προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν στη χώρα στις αρχές Αυγούστου, και το αμφιλεγόμενο εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του επί σειράν ετών ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνει μαρτυρίες συλληφθέντων που υποστηρίζουν ότι ξεγυμνώθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στερήθηκαν φαγητό και νερό ή ιατροφαρμακευτική φροντίδα επί ημέρες.

«Το δικαστικό σύστημα στη Λευκορωσία απέτυχε σε όλο το φάσμα του σε ό,τι αφορά την δίωξη των υπευθύνων», λέει η Λευκορωσίδα ακτιβίστρια Γιοβάνκα Βόρνερ.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να διασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα στον χώρο της δικαιοσύνης και αναφορικά με τις πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε η ίδια.

Από τις εκλογές και έπειτα έχουν υπάρξει πολλές διαδηλώσεις σε εβδομαδιαία βάση, στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της Λευκορωσίας, αλλά και μια βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Περισσότεροι από 30.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, πολλοί έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, υπάρχουν βιντεοσκοπημένο υλικό και καταθέσεις κρατουμένων, θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, η αρχηγός της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «πιο θαρραλέες και πιο ισχυρές» ώστε να βοηθήσουν να τερματιστεί η αμφιλεγόμενη κυριαρχία του Λουκασένκο.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε διαδικτυακά με συμμετέχοντες πολλούς υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, η ίδια κάλεσε το μπλοκ να επισπεύσει την έγκριση του τέταρτου πακέτου κυρώσεων εις βάρος όσων υποστηρίζουν τον Λουκασένκο και ζήτησε την διενέργεια διεθνούς έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τον χαρακτηρισμό ως τρομοκρατών των υπευθύνων.

«Η διεθνής απάντηση παραμένει πολύ ήπια», είπε η Τιχανόφσκαγια από την Λιθουανία όπου βρίσκεται.

Ο πρόεδρος Λουκασένκο κυβερνά την Λευκορωσία επί 26 χρόνια και ανακήρυξε την νίκη τους στις εκλογές με 80,1% των ψήφων.

Ωστόσο, η ΕΕ δεν τον αναγνωρίζει πλέον ως πρόεδρο και η αντιπολίτευση θεωρεί την Τιχανόφσκαγια πραγματική νικήτρια των εκλογών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024