Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα συλλαλητήρια της Πέμπτης και την απαγόρευση των συναθροίσεων

Κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα συλλαλητήρια της Πέμπτης και την απαγόρευση των συναθροίσεων

Πολιτικές κόντρες προκαλούν τα αυριανά συλλαλητήρια που έχουν εξαγγείλει φοιτητικές σύλλογοι και εκπαιδευτικοί φορείς στο φόντο της κυβερνητικής απόφασης για την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων.

Πολιτικές κόντρες προκαλούν τα αυριανά συλλαλητήρια που έχουν εξαγγείλει φοιτητικές σύλλογοι και εκπαιδευτικοί φορείς στο φόντο της κυβερνητικής απόφασης για την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων.

Η αντιπολίτευση βάλλει κατά της κυβέρνησης εκφράζοντας τη στήριξή της στη διεξαγωγή των αυριανών συλλαλητηρίων ενώ η ΝΔ απαντώντας σε σχόλιο του ΣΥΡΙΖ κάνει λόγο για υποκρισία της αντιπολίτευσης σε ότι αφορά την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Έκτακτοι υγειονομικοί κανόνες

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

«Ο κορονοϊός κολλάει παντού, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Δεν κάνει διακρίσεις, ούτε στις εμπορικές δραστηριότητες, ούτε στις θρησκευτικές τελετές, ούτε στις πορείες που μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει εστίες υπερμετάδοσης παντού, εκτός από τις συγκεντρώσεις που συμμετέχει ή διοργανώνει.

»Το απολύτως κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι ασκείται κανοκικά στο πλαίσιο που ορίζουν οι έκτακτοι υγειονομικοί κανόνες, τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία δίνει, με μεγάλο κόστος, σκληρή μάχη κατά της πανδημίας. Είναι εντελώς υποκριτικό όμως από τη μια να καταγγέλλεις σε κάθε έξαρση την κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή αγνοείς προκλητικά τα υγειονομικά μέτρα που η ίδια η επιστημονική κοινότητα προτείνει».

Εργαλειοποίηση και κατάπνιξη

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλέσει την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση της πανδημίας και κατάπνιξη των κοινωνικών διαμαρτυριών. Η κυβέρνηση «προσπαθεί να πείσει πως ο κορονοϊός κολλάει με 100 άτομα σε πολιτική διαμαρτυρία στα Προπύλαια αλλά δεν κολλάει με χιλιάδες πολίτες στοιβαγμένους σε τρένα, λεωφορεία, εργοστάσια ή σε ουρές στην Ερμού. Μπροστά στο φόβο της για το αυριανό συλλαλητήριο προχώρησε για άλλη μια φορά στην απαγόρευση των συναθροίσεων» τονίζει η Κουμουνδούρου.

Στα Προπύλαια κολλάει

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«H ΝΔ αντί να πάρει μέτρα πρόληψης για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης και να νομοθετεί για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων εργαλειοποιεί την πανδημία για να καταπνίξει τις κοινωνικές αντιδράσεις στις πολιτικές της και να επιτεθεί σε δικαιώματα και στην Δημοκρατία. Προσπαθεί να πείσει πως ο κορονοϊός κολλάει με 100 άτομα σε πολιτική διαμαρτυρία στα Προπύλαια αλλά δεν κολλάει με χιλιάδες πολίτες στοιβαγμένους σε τρένα, λεωφορεία, εργοστάσια ή σε ουρές στην Ερμού. Μπροστά στο φόβο της για το αυριανό συλλαλητήριο προχώρησε για άλλη μια φορά στην απαγόρευση των συναθροίσεων.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως έχει ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολέγια. Υποβαθμίζει τα ΑΕΙ, εντείνει την υποστελέχωσή τους, μειώνει τον αριθμό των εισακτέων, δρομολογεί κλείσιμο τμημάτων και προβλέπει μόνο την πρόσληψη ειδικών φρουρών για τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση έχει βρει απέναντί της σε αυτόν τον σχεδιασμό το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, από τους πρυτάνεις μέχρι τους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σχέδιό της και να ακούσει τις αντιπροτάσεις που έχουν τόσο οι πρυτάνεις όσο και οι περισσότεροι από 1.200 πανεπιστημιακοί που έχουν υπογράψει σχετικό κείμενο. Την καλούμε επίσης, αντί να σπαταλήσει λεφτά για προσλήψεις ειδικών φρουρών, να ενισχύσει οικονομικά τα πανεπιστήμια και να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει το δίκαιο αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας και στέκεται ενάντια στην επιχείρηση συκοφάντησης του δημόσιου πανεπιστημίου».

Δεν κάθεται στ’ αυγά του

Την κανονική διεξαγωγή των αυριανών κινητοποιήσεων διαμηνύει το ΚΚΕ καλώντας την κυβέρνηση να μην έχει απαίτηση ο λαός «να κάθεται στα αυγά του» όταν έρχονται αντιδραστικοί νόμοι.

Στο στόχαστρο της απαγόρευσης είναι η αγωνιστική διάθεση της νεολαίας «απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που τσακίζει τα δικαιώματά τους και την ίδια τους τη ζωή», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας στον «Αθήνα 98,4» σχετικά με την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των διαδηλώσεων μέχρι την 1η Φλεβάρη.

Τόνισε πως πρόκειται για κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού, χαρακτήρισε ως μέγιστη υποκρισία το επιχείρημα για την προστασία της υγείας που προβάλλει η κυβέρνηση και είπε πως η όποια ανησυχία υπάρχει για την πανδημία επιτείνεται από την κυβερνητική διαχείριση του ζητήματος.

«Το εργατικό λαϊκό, συνδικαλιστικό κίνημα, 10 μήνες, έχει δώσει πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής, εκδήλωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με την πιο υποδειγματική τήρηση των υγειονομικών κανόνων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ και ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει και αύριο.

Συνάντηση με τον Πρύτανη

Στο μεταξύ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ συναντήθηκε σήμερα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας  Αθανάσιο Δημόπουλο.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, τέθηκε το ζήτημα των πρόσφατων εξελίξεων στα πανεπιστήμια, με αιχμή το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το οποίο το ΚΚΕ έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του, καθώς «διαμορφώνει παραπέρα φραγμούς στη μόρφωση της νεολαίας και εντείνει την καταστολή στα ΑΕΙ. Απ’ αυτή τη σκοπιά και με δεδομένες τις θέσεις του κόμματος για τα πανεπιστήμια, στιγματίστηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να στοχοποιήσει μια σειρά πρυτάνεις και πανεπιστημιακούς που έχουν ενστάσεις και προβληματισμούς γύρω από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έθεσε ως βασικό ζητούμενο να οργανωθεί συλλογικά η συζήτηση και η εναντίωση στο νομοσχέδιο και στις ρυθμίσεις του από τους φοιτητικούς συλλόγους και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στο βαθμό που αυτές οι αντιδραστικές ρυθμίσεις γίνουν νόμος του κράτους, το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, ώστε με συλλογικές διαδικασίες, αυτές να μείνουν στα χαρτιά».

Τέθηκε, επίσης, το πολύ σοβαρό ζήτημα της αναγκαιότητας να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν επιτέλους τα πανεπιστήμια για τους φοιτητές και να επανέλθουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Αθ. Δημόπουλος, συμφώνησε με την ανάγκη να ανοίξει πιο αποφασιστικά η συζήτηση για το σταδιακό άνοιγμα των δια ζώσης εκπαιδευτικών διαδικασιών. Άλλωστε, όπως τόνισε, και από την πλευρά του ΕΚΠΑ έχουν τεθεί με επιστημονικά επιχειρήματα τα αιτήματα για τη λειτουργία δια ζώσης εκπαιδευτικών λειτουργιών, που αφορούν τα εργαστηριακά μαθήματα, τις κλινικές, τις εκπαιδευτικές εκδρομές, κ.ά.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024