Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα προς ΗΠΑ: Ελάτε να συνεργαστούμε, αλλιώς πάμε σε πόλεμο

Κίνα προς ΗΠΑ: Ελάτε να συνεργαστούμε, αλλιώς πάμε σε πόλεμο

Την απειλή «ψυχρού πολέμου, θερμού πολέμου, εμπορικού πολέμου και τεχνολογικού πολέμου» επέσεισε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά την παρέμβασή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που φέτος διεξάγεται διαδικτυακά.

Εμείς επιθυμούμε τη συνεργασία. Αν, όμως, δεν την θέλουν οι υπόλοιποι, τότε θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα στη σύγκρουση και τον πόλεμο. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μέσω της ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που φέτος διεξάγεται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.

«Οι διαφορές στην ιστορία, τον πολιτισμό και τα κοινωνικά συστήματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για ανταγωνισμό ή αντιπαράθεση, αλλά να αποτελούν κίνητρα για συνεργασία (…) Η ιστορία και η πραγματικότητα έχουν καταστήσει σαφές, ξανά και ξανά, ότι η λανθασμένη προσέγγιση μέσω ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης – με τη μορφή ψυχρού πολέμου, θερμού πολέμου, εμπορικού πολέμου ή τεχνολογικού πολέμου – θα πλήξει τελικά τα συμφέροντα του συνόλου των χωρών και θα υπονομεύσει την ευημερία όλων», είπε χαρακτηριστικά ο Σι στο πλαίσιο της ομιλίας του.

Ο κόσμος θα αλλάξει

Πρόσθεσε δε – απευθυνόμενος, πρωτίστως, προς τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν – ότι «θα πρέπει όλοι να απορρίψουμε τη λογική του όλα ή τίποτα που κυριάρχησε στον Ψυχρό Πόλεμο, να υιοθετήσουμε τον αμοιβαίο σεβασμό (…) και να οικοδομήσουμε πολιτική εμπιστοσύνη μέσω στρατηγικής επικοινωνίας».

Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε επίσης του πάντες να αποδεχθούν το γεγονός ότι συντελούνται μεγάλες και σοβαρές αλλαγές στο παγκόσμιο γεωπολιτικό και οικονομικό σκηνικό και να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν σε αυτές, αντί να τις εμποδίσουν. «Οφείλουμε να ακολουθήσουμε την εποχή μας αντί να απορρίπτουμε την αλλαγή», όπως είπε.

Με τον τρόπο αυτό ξεκαθάρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τίποτε δεν θα εμποδίσει τη χώρα του από το να μετατραπεί σε μια νέα παγκόσμια υπερδύναμη, η οποία θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί σε όλα τα επίπεδα. Ισχυρίστηκε δε ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ειρηνικά είναι οι πάντες να υιοθετήσουν την αρχή της πολυμέρειας, κατοχυρώνοντάς την και θεσμικά.

«Είναι αναγκαίο να παραμείνουμε δεσμευμένοι στο διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες αντί να επιδιώκουμε ο καθένας την υπεροχή του», σημείωσε επίσης, ενώ παρουσίασε την πρότασή του που στόχο έχει να «μεταρρυθμίσουμε και να βελτιώσουμε το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης στη βάση της αναλυτικής διαβούλευσης και της οικοδόμησης συναίνεσης».

Το δίλημμα της Ευρώπης

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της πολυμέρειας στις διεθνείς σχέσεις έχει ταχθεί επανειλημμένως και η ΕΕ, όπως φάνηκε και στις παρεμβάσεις κορυφαίων αξιωματούχων της με την ευκαιρία της έλευσης του 2021 – κι αυτό αναμένεται να το επιβεβαιώσει και η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα κάνει σήμερα τη δική της ομιλία στο Φόρουμ.

Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, βεβαίως, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από στη στάση την οποία θα αποφασίσουν να τηρήσουν οι ΗΠΑ και ο νέος πρόεδρός τους. Για την ώρα, τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τον Λευκό Οίκο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει επιλέξει τη σκληρή γραμμή έναντι του Πεκίνου, καθώς και ότι θα προσπαθήσει να «τραβήξει» σε αυτήν και την ΕΕ.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, προφανώς η Ευρώπη θα βρεθεί ενώπιον ενός μεγάλου και στρατηγικού διλήμματος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024