Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γκουτέρες : Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της ξενοφοβίας - Ο αντισημιτισμός μολύνει ξανά τον κόσμο

Γκουτέρες : Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της ξενοφοβίας – Ο αντισημιτισμός μολύνει ξανά τον κόσμο

«Η άνοδος του αντισημιτισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας δείχνει ότι δεν μπορούμε πότε να ρίξουμε τις άμυνές μας» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο αντισημιτισμός έδειξε το πιο ειδεχθές του πρόσωπο στο Ολοκαύτωμα, όμως δεν τελείωσε εκεί και συνεχίζει να μολύνει τον κόσμο, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι λυπηρό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη, το γεγονός ότι η πανδημία του κοροναϊού προκάλεσε μια ακόμη έκρηξη αυτής της δηλητηριώδους ιδεολογίας. Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε ποτέ », δήλωσε.

Ο κ. Γκουτέρες προειδοποίησε για την αναβίωση της άρνησης και αλλοίωσης του Ολοκαυτώματος και ότι μετά από δεκαετίες στο σκοτάδι, οι νεοναζί και οι ιδέες τους κερδίζουν έδαφος.

«Στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, οι υπερασπιστές της φυλετικής υπεροχής των λευκών οργανώνουν και στρατολογούν, επιδεικνύοντας τα σύμβολα των Ναζί και τα δολοφονικά σχέδιά τους», είπε.

Η πανδημία άνοιξε επίσης νέα μέτωπα για τους νεοναζί και τους λευκούς υπερασπιστές, που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσουν την προπαγάνδα τους και να σπείρουν φόβο και μίσος.

Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι η συνεχιζόμενη άνοδος τους «πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επίθεσης κατά της αλήθειας».

Σημαντικά μαθήματα

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι αυτή η περίοδος σηματοδότησε μόνο την αρχή ενός αδιανόητα οδυνηρού και δύσκολου ταξιδιού για τους επιζώντες και για τον κόσμο, καθώς και οι δύο είχαν αλλάξει για πάντα.

«Σήμερα, καθώς εξετάζουμε την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, μπορούμε να πάρουμε σημαντικά μαθήματα από το Ολοκαύτωμα», είπε ο κ. Γκουτέρες.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ξενοφοβία

Υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης παγκόσμιας δράσης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νεοναζισμού και της λευκής υπεροχής, και για την καταπολέμηση της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης.

«Η ιστορία δείχνει ότι αυτοί που υπονομεύουν την αλήθεια τελικά υπονομεύουν τον εαυτό τους», είπε.

«Η μόνη διέξοδος από την πανδημία COVID-19 είναι μέσω της επιστήμης και της ανάλυσης βάσει γεγονότων. Η παραγωγή εμβολίων σε χρόνο ρεκόρ μαρτυρεί την αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία. Αλλά το καλύτερο όπλο μας παραμένει η αλήθεια», κατέληξε ο Γκουτέρες

Πώς η πανδημία τάισε τον αντισημιτισμό

Την ανησυχία της «για την αύξηση του μίσους εναντίον των Εβραίων η οποία παρατηρείται κατά την περίοδο της πανδημίας» εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη δήλωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου και τόνισε ότι «εντός του έτους θα παρουσιάσει μια στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη».

Στη δήλωσή της, η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι η αυριανή ημέρα , 27η Ιανουαρίου και 76η επέτειος της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, αποτελεί ημέρα μνήμης «για τα εκατομμύρια Εβραίων γυναικών, ανδρών και παιδιών, καθώς και όλα τα άλλα θύματα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά και Σίντι, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος».

Δυστυχώς, συνεχίζει, «ο αντισημιτισμός που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, δεν εξέλιπε με την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης»

Μάλιστα η πρόεδρος της Επιτροπής εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση του μίσους έναντι των Εβραίων στην Ευρώπη και πέραν αυτής, καθώς «η περίοδος της πανδημίας τροφοδότησε θεωρίες συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση, προάγοντας συχνά αντισημιτικά αφηγήματα». Παρατηρείται, τονίζει, «μια ανησυχητική αύξηση της διαστρέβλωσης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024