Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βερολίνο: Καμία έξωθεν παρέμβαση στις διερευνητικές

Βερολίνο: Καμία έξωθεν παρέμβαση στις διερευνητικές

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ελπίδα ότι θα προκύψει λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σύσταση να αποφεύγονται παρεμβατικά σχόλια από μη συμμετέχοντες στις συνομιλίες.

«Χαιρόμαστε για την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών που είχαν διακοπεί το 2016», δήλωσε το μεσημέρι στο πλαίσιο του κυβερνητικού μπρίφινγκ στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ.

Όπως υπενθύμισε, και στο διάστημα της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ η γερμανική κυβέρνηση είχε καταβάλει προσπάθειες για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου που διακόπηκε το 2016.

Άλλωστε, στόχος του ταξιδιού του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Άγκυρα ήταν, σύμφωνα με την κ. Άντεμπαρ, να διαβεβαιώσει τον τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Γερμανία θα εξακολουθεί να παρέχει στήριξη για την εδραίωση αυτού του διαλόγου.

Ανάπτυξη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας

Παράλληλα η Μαρία Άντεμπαρ κατέστησε σαφές πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να εμπλακεί στις συνομιλίες: «Το ποια θέματα, ποιες λύσεις και ποια μέτρα θα συμφωνηθούν είναι υπόθεση των [εμπλεκόμενων] πλευρών.»

Η εκπρόσωπος συνέστησε, οι  «απ’ έξω» να αποφεύγουν, «προς το παρόν», παρεμβατικά σχόλια «σε μια διαδικασία που μόλις ξεκίνησε.»

Η γερμανική κυβέρνηση τρέφει την ελπίδα ότι σε μια πρώτη φάση θα μπορέσει να εδραιωθεί μια «αμοιβαία εμπιστοσύνη και αξιοπιστία», προκειμένου στην πορεία «να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.»

Οι δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν συνιστούν έκπληξη. Από την αρχή της διαμεσολάβησης για την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση είχε διευκρινίσει πως στόχος των προσπαθειών της είναι η επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η αποστολή του Βερολίνου θα ολοκληρωνόταν από τη στιγμή που οι δύο χώρες επέστρεφαν στο τραπέζι των συνομιλιών. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα αναλάβει πρωτοβουλίες, αν ο διάλογος ναυαγήσει και ξεσπάσει νέα ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024