Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βατόπουλος στο MEGA : Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις και τι ισχύει για τις μάσκες

Βατόπουλος στο MEGA : Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις και τι ισχύει για τις μάσκες

«Όλοι οι ιοί καθώς πολλαπλασιάζονται υφίστανται μεταλλαγές, μικροαλλαγές στο RNA τους» αναφέρει ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο MEGA

Την ώρα που η χώρα ανοίγει δειλά – δειλά και άλλες δραστηριότητες, στο μικροσκόπιο των ειδικών έχουν μπει οι μεταλλάξεις του κοροναϊού που συνεχίζουν να εξαπλώνονται με ραγδαίο ρυθμό σε χώρες της Ευρώπης.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, αναφορικά με την επίδραση που έχει το άνοιγμα της κοινωνίας στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τι ισχύει για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, και τις μάσκες.
«Από τα Χριστούγεννα έως σήμερα εβδομαδιαία παρατηρούμε σχετική αύξηση. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα που παρατηρούμε μια σταθεροποίηση. Υπάρχει μια σταθερή διασπορά στην κοινότητα, δεν υπάρχει αύξηση αλλά ούτε και μείωση, επομένως πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», είπε ο κ. Θωμαΐδης.

«Όλοι οι ιοί καθώς πολλαπλασιάζονται υφίστανται μεταλλαγές, μικροαλλαγές στο RNA τους. Οι κλώνοι που θα επικρατήσουν είναι αυτοί που μεταδίδονται ευκολότερα. Έχουν εμφανιστεί 2-3 τέτοιες μεταλλάξεις που φαίνεται ότι όντως μεταδίδονται ευκολότερα και έχουν επικρατήσει. Το ότι μεταδίδονται ευκολότερα δε σημαίνει ότι έχουν και μεγαλύτερη θνητότητα. Μάλλον αντίθετα πάει αυτό.

Εχτές ανακοινώθηκε από τους Βρετανούς ότι φοβούνται ότι έχει και μεγαλύτερη θνητότητα. Δεν έχει αποδειχτεί ακόμα. Είναι πάντως λογικό να επικρατούν μεταλλάξεις που μεταδίδονται ευκολότερα. Είναι λάθος να απομονώνουμε αυτούς που έχουν μετάλλαξη. Καλό είναι να χαρτογραφήσουμε αν η μετάλλαξη είναι στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μεταδίδεται, και να καθυστερήσουμε την είσοδό της. Το εμβόλιο την καλύπτει τη μετάλλαξη προς  το παρόν. Αλλά αν η μετάλλαξη επικρατήσει στην Ελλάδα πρέπει να το ξέρουμε για να δούμε πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί, να γίνει προγραμματισμός τους», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες;

Ο ίδιος, μιλώντας για το θέμα που έχει προκύψει με τις μάσκες, και ότι οι χειρουργικές μάσκες προστατεύουν καλύτερα από τον ιό σε σχέση με τις υφασμάτινες, είπε ότι «Δεν έχω καταλάβει να έχει αλλάξει κάτι με τις μάσκες. Αυτές που έχουν βαλβίδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Ναι μεν προφυλάσσεται αυτός που τη φοράει, αλλά μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, να έχουμε μια μάσκα που να προστατεύει όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό».

Αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, και κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι «Η εκτίμησή μου είναι ότι δε θα αλλάξει κάτι δραματικά γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν έτσι και αλλιώς μια κοινωνική ζωή που δεν περιορίζεται εύκολα. Νομίζω ότι δε θα αλλάξει κάτι δραματικά από τη στιγμή που θα ανοίξει και αυτή η βαθμίδα της εκπαίδευσης. Η μικρή αύξηση που έχουμε δει μετά τα Χριστούγεννα εκτιμώ ότι έγινε από την επιστροφή στην εργασία. Εκτιμώ ότι δε θα έχουμε δραματική αύξηση κρουσμάτων από το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτή η περίοδος είναι περίοδος που ευνοεί τη μετάδοση των ιώσεων. Για τις μάσκες, είναι σαφές ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι πιο ασφαλής. Αυτό που έχει σημασία είναι συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας προσωπικά».

«Οι μεταλλάξεις και όλα αυτά δείχνουν το πόσο σημαντικό είναι να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός και πόσο σημαντική είναι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή των εμβολίων», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Βατόπουλος.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024