Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος : Τσουνάμι καταγγελιών σεξουαλικής βίας από αθλήτριες

Κύπρος : Τσουνάμι καταγγελιών σεξουαλικής βίας από αθλήτριες

Αρκετές αθλήτριες στην Κύπρο πέφτουν θύματα περιστατικών σεξουαλικής βίας.

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η εξομολόγηση της χρυσής ιστιοπλόου, Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία κατήγγειλε ότι βιάστηκε από παράγοντα της ομοσπονδίας της, επιφέροντας ένα τσουνάμι καταγγελιών και αποκαλύψεων περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και στην Κύπρο.

Αρκετές αθλήτριες στην Κύπρο πέφτουν θύματα περιστατικών σεξουαλικής βίας.

Υπάρχει περίπτωση προπονητή, που υποχρέωνε αθλήτριά του να πλαγιάσει μαζί του.

Τη μαρτυρία της από προσωπικές εξομολογήσεις κατέθεσε  στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η Μαρία Παπαευσταθίου, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης:

«Κατά καιρούς έχω δεχτεί τηλεφωνήματα, όπου φίλες και γνωστές από το χώρο του αθλητισμού μου έχουν εκμυστηρευτεί δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής βίας. Είναι πολλές. Μου είπαν ακόμη και για περίπτωση που προπονητής υποχρέωσε αθλήτρια να πλαγιάσει μαζί του. Ωστόσο, υπάρχουν ταμπού και ο φόβος ότι δεν θα γίνουν πιστευτές. Γνωρίζω περιπτώσεις όπου έγιναν καταγγελίες σε ομοσπονδίες, όμως αποκρύπτονται τα περιστατικά», ανέφερε  η Μαρία Παπαευσταθίου, ερευνήτρια – μέλος της ομάδας ευρωπαϊκών εμπειρογνωμόνων για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό του Συμβούλιου της Ευρώπης, με διδακτορικό πτυχίο στον τομέα της προστασίας και ευημερίας στο χώρο του αθλητισμού. Όπως διαπιστώνει, στην Κύπρο είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ διαπιστώνει έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και θεσμική αδυναμία ως προς την παρέμβαση στις ομοσπονδίες.

Στην Κύπρο δεν παραγράφεται το έγκλημα του βιασμού, όπως αναφέρει η Επίτροπος Νομοθεσίας και πρόεδρος της κυπριακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Εργασία και Εκπαίδευση, Λουίζα Ζαννέτου. «Δηλαδή ακόμη και αν έγινε ένας βιασμός πριν από 20 χρόνια, μπορεί το θύμα να υποβάλλει την καταγγελία του. Αυτό διότι μπορεί να μη βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν, κάτι που τα δικαστήρια αναγνωρίζουν. Αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα και αυστηρότητα, ακόμη και μετά από χρόνια». Σημείωσε ακόμη ότι αποδεικτικά στοιχεία είναι οι μαρτυρίες των εμπλεκόμενων ή και τρίτων προσώπων. Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει νομοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στην εργασία.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024