Αρκετές αθλήτριες στην Κύπρο πέφτουν θύματα περιστατικών σεξουαλικής βίας.

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η εξομολόγηση της χρυσής ιστιοπλόου, Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία κατήγγειλε ότι βιάστηκε από παράγοντα της ομοσπονδίας της, επιφέροντας ένα τσουνάμι καταγγελιών και αποκαλύψεων περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και στην Κύπρο.

Αρκετές αθλήτριες στην Κύπρο πέφτουν θύματα περιστατικών σεξουαλικής βίας.

Υπάρχει περίπτωση προπονητή, που υποχρέωνε αθλήτριά του να πλαγιάσει μαζί του.

Τη μαρτυρία της από προσωπικές εξομολογήσεις κατέθεσε  στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η Μαρία Παπαευσταθίου, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης:

«Κατά καιρούς έχω δεχτεί τηλεφωνήματα, όπου φίλες και γνωστές από το χώρο του αθλητισμού μου έχουν εκμυστηρευτεί δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής βίας. Είναι πολλές. Μου είπαν ακόμη και για περίπτωση που προπονητής υποχρέωσε αθλήτρια να πλαγιάσει μαζί του. Ωστόσο, υπάρχουν ταμπού και ο φόβος ότι δεν θα γίνουν πιστευτές. Γνωρίζω περιπτώσεις όπου έγιναν καταγγελίες σε ομοσπονδίες, όμως αποκρύπτονται τα περιστατικά», ανέφερε  η Μαρία Παπαευσταθίου, ερευνήτρια – μέλος της ομάδας ευρωπαϊκών εμπειρογνωμόνων για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό του Συμβούλιου της Ευρώπης, με διδακτορικό πτυχίο στον τομέα της προστασίας και ευημερίας στο χώρο του αθλητισμού. Όπως διαπιστώνει, στην Κύπρο είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ διαπιστώνει έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και θεσμική αδυναμία ως προς την παρέμβαση στις ομοσπονδίες.

Στην Κύπρο δεν παραγράφεται το έγκλημα του βιασμού, όπως αναφέρει η Επίτροπος Νομοθεσίας και πρόεδρος της κυπριακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Εργασία και Εκπαίδευση, Λουίζα Ζαννέτου. «Δηλαδή ακόμη και αν έγινε ένας βιασμός πριν από 20 χρόνια, μπορεί το θύμα να υποβάλλει την καταγγελία του. Αυτό διότι μπορεί να μη βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν, κάτι που τα δικαστήρια αναγνωρίζουν. Αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα και αυστηρότητα, ακόμη και μετά από χρόνια». Σημείωσε ακόμη ότι αποδεικτικά στοιχεία είναι οι μαρτυρίες των εμπλεκόμενων ή και τρίτων προσώπων. Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει νομοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στην εργασία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr