Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπεκατώρου : Η δημόσια αποκάλυψη και η τιμωρία του εγκλήματος θα επουλώσει τις πληγές

Μπεκατώρου : Η δημόσια αποκάλυψη και η τιμωρία του εγκλήματος θα επουλώσει τις πληγές

«Μου δίνετε την ευκαιρία να μεταφέρω σε κάθε θύμα, ότι η νίκη και η επούλωση των πληγών από το έγκλημα αυτό, που δεν το γιατρεύει ο χρόνος, είναι η δημόσια αποκάλυψη και η τιμωρία του», αναφέρει η κ. Μπεκατώρου, προσθέτοντας ότι η αποσιώπηση αυτών των εγκλημάτων είναι οδυνηρή.

Ένα συγκλονιστικό μήνυμα σε όσους έχουν πέσει θύματα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, στέλνει η χρυσή Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, σε ανάρτησή της στο Facebook, την οποία συνοδεύει με φωτογραφία από την χθεσινή συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία ευχαριστεί για τη στήριξή της.

«Μου δίνετε την ευκαιρία να μεταφέρω σε κάθε θύμα, ότι η νίκη και η επούλωση των πληγών από το έγκλημα αυτό, που δεν το γιατρεύει ο χρόνος, είναι η δημόσια αποκάλυψη και η τιμωρία του», αναφέρει η κ. Μπεκατώρου, προσθέτοντας ότι η αποσιώπηση αυτών των εγκλημάτων είναι οδυνηρή.

Μετά τη στήριξη του πολιτικού κόσμου, η αθλήτρια χθες, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο -φορώντας μάσκα με τη λέξη Ελπίδα (Hope), μετά από πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς η πρώτη πολίτης της χώρας στάθηκε -ενώπιον όλων- στο πλευρό της Ελληνίδας πρωταθλήτριας ως «ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειάς της».

Η ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρει: «Κυρία Πρόεδρε,
σας ευχαριστώ πολύ για τη στήριξή σας. Δικαιώνετε την απόφασή μου να καταγγείλω τη νομική και ηθική απαξία του εγκλήματος που διαπράχθηκε εις βάρος μου.
Μου δίνετε την ευκαιρία να μεταφέρω σε κάθε θύμα, ότι η νίκη και η επούλωση των πληγών από το έγκλημα αυτό, που δεν το γιατρεύει ο χρόνος, είναι η δημόσια αποκάλυψη και η τιμωρία του. Η αποσιώπησή του είναι οδυνηρή και δεν επιτρέπει να πολεμήσουμε την εξάλειψη του εγκλήματος στις ρίζες του, με ανοχή και αδιαφορία».

Δείτε την ανάρτηση

Κυρία Πρόεδρε,
σας ευχαριστώ πολύ για τη στήριξή σας. Δικαιώνετε την απόφασή μου να καταγγείλω τη νομική και ηθική…

Δημοσιεύτηκε από Sofia Bekatorou στις Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

 «Να σαρώσει κάθε υποκρισία»

Στο πρόσωπο της Σοφίας Μπεκατώρου «συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή τη συνάντησή της με τη χρυσή Ολυμπιονίκη.

«Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Και πιστεύω ότι η θαρραλέα στάση της θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές. Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών».

Έσπασε το τείχος της σιωπής

Η γενναία απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου, να μιλήσει για τη δική της οδυνηρή εμπειρία, έδρασε σαν καταλύτης για να σπάσουν τη σιωπή τους δεκάδες γυναίκες, που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση.

Την Τετάρτη το πρωί η Σοφία Μπεκατώρου θα περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να καταθέσει ύστερα από την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας.

Ωστόσο οι αποκαλύψεις που έχουν μορφή χιονοστιβάδας οδηγήσαν σε ευρύτερες κινήσεις που ξεφεύγουν από αυτή καθ’ αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα την ίδια τη Σοφία Μπεκατώρου, καθώς με εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητείται από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς ταχύτητα στη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανήλικους και αδύναμες ομάδες, κυρίως νεαρών ατόμων  που βρίσκονται στη θέση του θύματος, αλλά και  σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας.

Αξίζει δε να σημειωθεί οι εξελίξεις συμπαρασύρουν και χώρους εκτός αθλητισμού, καθώς η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου έδωσε δύναμη σε δεκάδες γυναίκες να μιλήσουν.

Η σιωπή σπάει και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου φοιτήτριες εγκατέλειψαν, όπως καταγγέλλουν, τη σχολή τους προκειμένου να μην ενδώσουν στις αρρωστημένες ορέξεις ενός καθηγητή. «Μακάρι να είχα τη δύναμη να το καταγγείλω τότε» λέει στο MEGA η γυναίκα που σήμερα είναι μητέρα.

«Για μένα πλέον θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης η κατάσταση αυτή. Θα ήθελα πολύ να είχε συμβεί και να είχα το κουράγιο και τη δύναμη να το κάνω πολύ νωρίτερα» προσθέτει.

Ύστερα από τις καταγγελίες, ο πρύτανης του ΑΠΘ ενημερώθηκε από την Εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ενώ επικοινώνησε και με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία ζήτησε να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες.

Η ιδιοκτησία πάνω στους αθλητές θα τελειώσει

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν στο μεταξύ οι παραιτήσεις στην Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία η οποία αποφάσισε τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης το Μάρτιο, ενώ στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου τάχθηκε ο ΣΕΓΑΣ.

«Η αίσθηση αλαζονείας και ιδιοκτησίας πάνω στους αθλητές, θα τελειώσει», υπογράμμισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, λέγοντας ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους αθλητές και με τον ολυμπιονίκη Κακλαμανάκη, ο οποίος κατήγγειλε περιστατικά βίας.

«Τα στόματα έχουν ανοίξει έχω ξεκαθαρίσει ότι είμαι δίπλα τους», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού απευθύνοντας κάλεσμα σε «όποια Σοφία έχει παρόμοιο περιστατικό να βοηθήσει, να μιλήσει να φτιάξουμε την επόμενη γενιά αθλητών σε ένα υγιέστατο περιβάλλον».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024