Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο : Την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό – Γιατί είναι επιφυλακτική η Γαλλία

Εμβόλιο : Την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό – Γιατί είναι επιφυλακτική η Γαλλία

Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού κρίθηκε από τον Σαρλ Μισέλ πως είναι ένα ζήτημα «πολύ καίριο» και γι’ αυτό θα συζητηθεί την Πέμπτη.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την πρόταση το Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανάμεσα σε πολίτες της ΕΕ.

Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού κρίθηκε από τον Σαρλ Μισέλ πως είναι ένα ζήτημα «πολύ καίριο» και γι’ αυτό θα συζητηθεί την Πέμπτη.

Σ. Μισέλ: Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μάλιστα σε  συνέντευξή του στην ολλανδική δημόσια τηλεόραση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τάχθηκε υπέρ των εμβολιασμών και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ανέφερε πως ήδη έχουν γίνει ανεπίσημες συνομιλίες με βάση δυο ερωτήματα: αφενός το αν θα πρέπει να αποφασιστεί μια τέτοια πιστοποίηση πανευρωπαϊκά και αφετέρου – εάν συμφωνηθεί – το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της, γιατί, όπως εξήγησε, αν γίνει πολύ νωρίς, πριν εμβολιαστεί πολύς κόσμος θα προκαλούσε απαγοήτευση στους Ευρωπαίους.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή συνεργασία και με τρίτες χώρες για αυτό το πιστοποιητικό, εφόσον γίνει αποδεκτό από τους ηγέτες, καθώς το θέμα θα τεθεί σε μια πρώτη συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών για την Covid-19.

Επίσης, όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, ο Σαρλ Μισέλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικό ένα τέτοιο πιστοποιητικό για τα ταξίδια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αυτή η συζήτηση, αυτό το θέμα είναι ευαίσθητο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επειδή ορισμένες από αυτές θα έχουν την εντύπωση ότι με ένα τέτοιο πιστοποιητικό στην πραγματικότητα έχουμε αποφασίσει ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και πολλές χώρες πιστεύουν ότι είναι καλύτερο εάν ο εμβολιασμός παραμένει εθελοντικός».

«Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ευαίσθητη, αλλά όχι επειδή μια συζήτηση είναι περίπλοκη ή ευαίσθητη πρέπει να την αποφύγουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να οικοδομήσουμε μια ευρωπαϊκή ενότητα και για δύσκολες ερωτήσεις», κατέληξε.

Επιφυλακτική η Γαλλία

Από την πλευρά της πάντως η Γαλλία φαίνεται να είναι «επιφυλακτική» ως προς την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας ότι το θέμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο μενού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.

«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Υπέρ της ιδέας η Φον ντερ Λάιεν

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός τόνισε πως με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ιδέας τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε πλανητικό επίπεδο».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024