Το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί υπό προϋποθέσεις ο covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια για τους υγειονομικούς που θα νοσήσουν και κατ' επέκταση ως εργατικό ατύχημα ο θάνατος υγειονομικών από covid εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου

Το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια για τους υγειονομικούς που θα νοσήσουν και κατ’ επέκταση ως εργατικό ατύχημα ο θάνατος υγειονομικών από covid εξετάζει η κυβέρνηση.

Υπό προϋποθέσεις

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις.

«Εξετάζει το υπουργείο, ο συγκεκριμένος κοροναϊός να αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου προκειμένου να θεωρηθεί ως εργατικό ατύχημα ο θάνατος από τη νόσο covid-19. Βέβαια και εδώ θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Είναι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή αυτό να έχει συμβεί στη διάρκεια της εργασίας τους».

Πρόσθεσε δε, ο κ. Τσακλόγλου ότι «είχαμε διάφορα το καλοκαίρι, όπου ομάδες υγειονομικών δεν τήρησαν πρωτόκολλα και είχαμε αρνητικότατες συνέπειες αργότερα. Αυτό δεν είναι εργατικό ατύχημα. Εργατικό ατύχημα είναι κάτι που παθαίνεις την ώρα άσκησης της εργασίας σου».

Βαρέα και Ανθυγιεινά

Στο πλαίσιο της πανδημίας, είπε επίσης ότι το αίτημα της ένταξης των υγειονομικών του ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, εξετάζεται και αυτό σημειώνοντας ωστόσο ότι ενώ το επάγγελμα των υγειονομικών από τη φύση του είναι βαρύ και ανθυγιεινό, εντούτοις δεν εκτίθενται με τον ίδιο τρόπο όλες οι ειδικότητες των υγειονομικών στους ίδιους κινδύνους.

Αίτημα γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ

Σημειώνεται ότι εδώ και μερικές εβδομάδες η ΠΟΕΔΗΝ είχε θέσει το ζήτημα της αναγνώρισης του covid ως επαγγελματικής ασθένειας και κατ’ επέκταση ως εργατικού ατυχήματος τους θανάτους υγειονομικών με δεδομένο ότι ο κλάδος των υγειονομικών του ΕΣΥ μετράει 18 νεκρούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Την αναγνώριση του covid ως επαγγελματικής ασθένειας ζητάει και η ΑΔΕΔΥ ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος και οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ διατυπώνουν ανάλογο αίτημα και μάλιστα η ΕΙΝΑΠ πριν από λίγες μέρες στην απάντησή της για τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη για τους εκτός ΜΕΘ θανάτους είχε επαναφέρει το ζήτημα ζητώντας την «ένταξη των υγειονομικών της δημόσιας περίθαλψης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Να χαρακτηριστεί η Covid 19 επαγγελματική νόσος για τους υγειονομικούς, δεδομένου ότι το ποσοστό μόλυνσής τους είναι πολλαπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr