Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Πώς η Αθήνα «κόβει» το μακρύ χέρι της Αγκυρας σε Βαλκάνια και Αιγαίο

Τουρκία : Πώς η Αθήνα «κόβει» το μακρύ χέρι της Αγκυρας σε Βαλκάνια και Αιγαίο

Η Αθήνα επιδεικνύει τα αντανακλαστικά της επαναφέροντας  το χαρτί των 12 μιλίων στο Αρχιπέλαγος, ενώ ανακοινώνει την εκπόνηση μελέτης με στόχο την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στα νότια της Κρήτης.

Καθώς απομένουν λίγες μέρες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, και η Αγκυρα επιδίδεται όπως ήταν αναμενόμενο σε μία προσπάθεια να διευρύνει την ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι, ακόμη και με την έκδοση παράνομων Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο, η Αθήνα επιδεικνύει τα αντανακλαστικά της επαναφέροντας  το χαρτί των 12 μιλίων στο Αρχιπέλαγος, ενώ ανακοινώνει την εκπόνηση μελέτης με στόχο την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στα νότια της Κρήτης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, καλωσορίζει την «ιδέα» του Ερντογάν να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ παράλληλα θέτει σε λειτουργία όλα τα γρανάζια της διπλωματικής της μηχανής, ασκώντας επιρροή στις Βρυξέλλες ώστε η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά προς την Ευρώπη με ουσιαστικό σκοπό να περιοριστεί η αστάθεια σε αυτές τις χώρες και ταυτόχρονα να αποκοπεί η τουρκική επιρροή και η υποκινούμενη προώθηση του ισλαμισμού.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι σχέσεις  της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία διανύουν μία περίοδο ταχύτατης εξομάλυνσης με τον Νίκο Δένδια να επισημαίνει προς τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, πριν λίγα 24ωρα στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος και σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Νίκος Δένδιας δεν συγκράτησε τα αιχμηρά του λόγια για την αποσταθεροποιητική επιρροή που επιθυμεί να έχει η Τουρκία στα δυτικά Βαλκάνια και είπε ότι η ΕΕ έχει την υποχρέωση να διατηρήσει την πολιτική της διεύρυνσης στο τραπέζι. Βάζοντας επομένως φραγμό στις τουρκικές βλέψεις στην ευαίσθητη γειτονιά της στα Βαλκάνια, η Αθήνα δείχνει πιο «ευκίνητη» στα τερτίπια της τουρκικής πολιτικής έτσι όπως στην ουσία της διατυπώνεται από τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η οποία πλέον έχει αποκωδικοποιηθεί και διαβαστεί ιδιαίτερα καλά.

Ο Τσαβούσογλου, αφού εξασφάλισε την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, άρχισε τα «ναι μεν αλλά» και άνοιξε την ατζέντα στην κατεύθυνση ενός εφ’ όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου που υπερβαίνει κατά πολύ τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που αποτελεί επίσημη θέση της Ελλάδας.

Υποστήριξε τη θέση ότι στις διερευνητικές επαφές θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν Ελλάδα και Τουρκία και εμφάνισε αυτή τη συζήτηση ως συνέχεια των προηγούμενων 60 γύρων των διερευνητικών επαφών που είχαν γίνει ως το 2016.

Συγκεκριμένα, ο  Τσαβούσογλου ανέφερε πως «στις διερευνητικές επαφές θα συζητήσουμε όσα συζητήσαμε στις 60 συναντήσεις. Αν εκείνοι μας πουν «εμείς δεν θέλουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα», τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι διερευνητικές επαφές. Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει μόνο το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης».

Στον μονότονο τουρκικό μονόλογο, ο πολύ καλός φίλος του Τσαβούσογλου, όπως αποκαλεί ο ίδιος τον Νίκο Δένδια, φρόντισε να προσγειώσει την Αγκυρα λέγοντας στη Βουλή ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν απεμπολεί το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και στο Αιγαίο. Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η χώρα μας διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και σ’ αυτή την περιοχή και χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά σημαντική, στα όρια ίσως και του ιστορικού», την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, όταν σαφέστατα ξεκαθάρισε τη θέση της χώρας του ως προς το δικαίωμα κυριαρχίας της πατρίδας μας.

Σημειώνεται πάντως ότι νωρίτερα την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά έστρωσε το έδαφος για μία συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα είχαν χαρακτηρίσει ως «χρήσιμη» μια τέτοια συνάντηση υπό την προϋποθέση ότι θα διατηρηθεί ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την βούλησή του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία στο ανώτατο επίπεδο. Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντώνται οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών. Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και εφόσον διατηρηθεί μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά. Ο Τούρκος πρόεδρος μετά την προσευχή της Παρασκευής αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δυο χώρες, που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου.

Το αίτημα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ένα θετικό ζήτημα για εμάς. Οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν. Οι εκπρόσωποί μας μπορούν να συναντηθούν, ενώ το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έχουμε πει πως μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα», είπε ο Ερντογάν.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024