Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown: «Κλειδώνει» το άνοιγμα των καταστημάτων – Τι θα γίνει με εμπορικά, σχολεία και εστίαση

Lockdown: «Κλειδώνει» το άνοιγμα των καταστημάτων – Τι θα γίνει με εμπορικά, σχολεία και εστίαση

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Μόλις δώσουν το πράσινο φως ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Το «πράσινο φως» από τους ειδικούς αναμένουν οι καταστηματάρχες για να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους από την ερχόμενη Δευτέρα (18 Ιανουαρίου). Το πιθανό αυτό άνοιγμα, όμως, θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους ως προς τον τρόπο λειτουργίας.

Συγκεκριμένα από τις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος, τονίζοντας πως βλέπει θετικά το άνοιγμα της αγοράς.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το παραπάνω βήμα αποτελεί στόχο και του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς όπως διεμήνυσε και ο ίδιος σε πρόσφατή συνέντευξή του είναι επιθυμία του να ανοίξει η αγορά έστω και με τη μέθοδο του click away.

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής

Από την άλλη πλευρά φαίνεται πως και οι ειδικοί είναι υπέρ του ανοίγματος των μαγαζιών υπό αυστηρά πάντα μέτρα, καθώς τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στα χέρια τους, τους επιτρέπουν να δώσουν το πράσινο φως.

Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν όμως είναι να δώσουν το σήμα και για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς όπως αναφέρουν είναι μία δύσκολη απόφαση που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς.

Η κυβέρνηση λοιπόν αναμένει αύριο να ακούσει το «ναι» από την επιτροπή των ειδικών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται πως δίνει το περιθώριο για μία τέτοια κίνηση.

Άλλωστε τόσο κυβέρνηση όσο και ειδικοί συμφωνούν πως οι μικρές επιχειρήσεις επλήγησαν περισσότερο απ΄όλους κατά το δεύτερο κύμα, με αποτέλεσμα ήδη πολλοί επιχειρηματίες να έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά τους.

Αν γίνει αυτό όμως στη ζωή μας θα μπει μια καινούργια μέθοδος αγοράς, αυτή του click in shop, όπου ο πολίτης θα μπορεί να μπαίνει μέσα στο κατάστημα για να κάνει τις αγορές του με πολύ αυστηρά μέτρα.

Άνοιγμα αλά Ιταλία

Υπενθυμίζεται πως το click in shop έχει εφαρμοστεί ήδη και σε χώρες του εξωτερικού, όπως στην Ιταλία.

Θεωρείται μάλιστα ίσως το πιο ασφαλές σχέδιο ώστε να ανοίξουν τα καταστήματα για το ευρύ κοινό χωρίς να προκληθεί συνωστισμός.

Πάντως τόσο στη περίπτωση της Ιταλίας, όσο και σε άλλες χώρες, το click in shop δεν συμπεριελάμβανε τα εμπορικά καταστήματα, την λειτουργία των οποίων φαίνεται να φοβούνται και οι ειδικοί.

Πώς θα ανοίξει η αγορά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, η κυβέρνηση προκρίνει άνοιγμα των καταστημάτων με… δύο click.

Click away για το σύνολο των επιχειρήσεων, που θα μπορούν να εξυπηρετούν καταναλωτές στο εξωτερικό τους ύστερα από ραντεβού, και click in shop για τους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης και της χρυσοχοΐας.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι καταναλωτές θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να μπουν στο εσωτερικό του καταστήματος και να δοκιμάσουν τα προϊόντα που επιθυμούν.

Αυστηρά μέτρα

Για να συμβεί αυτό θα υπάρχει αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, θα επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων – ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος – αλλά και θα υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που θα μπορεί κάθε καταναλωτής να είναι στο κατάστημα.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε πρωινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση και όλα θα κριθούν από την εισήγηση που θα κάνουν οι ειδικοί μετά την αυριανή (Παρασκευή) σύσκεψή τους.

Οι Παρασκευές, άλλωστε, θα είναι πλέον ημέρες αποφάσεων και ανακοινώσεων  από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Όσον αφορά στο άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, πάει πιο πίσω – χρονικά – καθώς φαίνεται ότι δίνεται προβάρισμα στο άνοιγμα της αγοράς.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ενημέρωσε χθες πως δεν έχει προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής, κάποια συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για το ενδεχόμενο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, μοιάζει σχεδόν απίθανο  το άνοιγμα αυτών των σχολικών βαθμίδων την επόμενη εβδομάδα.

Δερμιτζάκης: Άνοιγμα της εστίασης σε τρεις εβδομάδες

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης σε διάστημα τριών εβδομάδων από τώρα.

Ωστόσο, τόνισε πως θα πρέπει να ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι.

«Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως» είπε, χαρακτηριστικά, στον ΣΚΑΪ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται λοιπόν, σε κάθε περίπτωση όμως οι μετακινήσεις των πολιτών θα συνεχίσουν να γίνονται με αυστηρούς περιορισμούς και ύστερα από SMS στο 13033.

Λινού: Το απλό λιανεμπόριο μπορεί και πρέπει να ανοίξει

Για το άνοιγμα της αγοράς, των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης, την πορεία του κοροναϊού αλλά και το αποτύπωμα των εορτών μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξης την Πέμπτη (14/1) η Αθηνά Λινού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών χαρακτήρισε «θέμα πολιτικό και οικονομικό» το άνοιγμα των καταστημάτων σημειώνοντας ότι θα πρέπει να το εξετάσουν προσεκτικά οι υπεύθυνοι και «να δουν για κάθε αλλαγή τι μέτρα επιπλέον μπορούμε να πάρουμε ώστε ό,τι πρόβλημα προκληθεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέτρο».

Δεν έχουμε δει το αποτύπωμα των εορτών

Η μείωση που παρατηρείται σε διασωληνωμένους και θανάτους δεν αντικατοπτρίζει την περίοδο των εορτών, υπογράμμισε η καθηγήτρια και σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή σε ενδεχόμενο άνοιγμα.

«Η μείωση στους διασωληνωμένους και στους θανάτους είναι πριν τα Χριστούγεννα».

Η κ. Λινού τόνισε ότι η χώρα «υπολείπεται στα θέματα διαφάνεια της πανδημίας» αφού κλείνουν περιοχές χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για τα κρούσματα.

«Με προβληματίζει ότι κλείνουν περιοχές χωρίς να έχουμε τα στοιχεία των κρουσμάτων» είπε.

«Ναι» στα μικρά καταστήματα, «όχι» στα εμπορικά κέντρα

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, η καθηγήτρια επεσήμανε ότι μπορούν να ανοίξουν με κανόνες μικρά καταστήματα, της γειτονιάς, με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων.

Κατηγορηματικό είναι το όχι όσον αφορά μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα. «Το απλό λιανεμπόριο μπορεί και πρέπει να ανοίξει» είπε η Αθηνά Λινού.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024