Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φιλ Κόλινς: 40 χρόνια «In the Air Tonight»

Φιλ Κόλινς: 40 χρόνια «In the Air Tonight»

40 χρόνια μετά από την πρώτη φορά που οι φαν του Φιλ Κόλινς, άκουσαν για πρώτη φορά το εθιστικό ριφ και τα καθηλωτικά ντραμς του «In The Air Tonight» το κομμάτι εξακολουθεί να ασκεί τη δική του γοητευτική επιρροή στην ποπ κουλτούρα

Το πολλαπλά πλατινένιο single από το πρώτο σόλο άλμπουμ του Φιλ Κόλινς, «Face Value», «In the Air Tonight» έχει αποδειχθεί διαχρονικό.

40 χρόνια μετά από την πρώτη φορά που οι φαν του βρετανού καλλιτέχνη, άκουσαν για πρώτη φορά το εθιστικό ριφ και τα καθηλωτικά ντραμς του «In The Air Tonight», το κομμάτι εξακολουθεί να ασκεί τη δική του γοητευτική επιρροή στην ποπ κουλτούρα.

Από  το «Miami Vice» μέχρι το «The Hangover» και την viral επάνοδό του στην εποχή των social media, η επιτυχία του τραγουδιού αποτελεί φαινόμενο που πολλοί  συνάδελφοι του Κόλινς – έστω ανομολόγητα-  θα ‘θελαν να γευτούν .

Σε εμφάνισή του Κόλινς στο «The Tonight Show» το 2016, ο Questlove των The Roots έγινε το αντικείμενο φθόνου όλων των ντράμερ του πλανήτη.

Πίσω από τα ντραμς, όταν ήρθε η στιγμή για το διάσημο μουσικό γύρισμα, χρησιμοποίησε το ένα του μόνο χέρι, κερδίζοντας ένα χαμόγελο αναγνώρισης από τον Κόλινς…

Μύθοι και αλήθειες για το τραγούδι

Έχουν κυκλοφορήσει διάφοροι αστικοί μύθοι γύρω από «In the air tonight» και για ποιο λόγο γράφτηκε.

Η βασική ιδέα είναι η εξής: Ο Φιλ Κόλινς έγραψε το τραγούδι μετά από μια εμπειρία που βίωσε.

Ένας άνθρωπος πνιγόταν και κάποιος που ήταν κοντά του, αν και μπορούσε να βοηθήσει, δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Η ιστορία γοητεύει τη ροκ κοινότητα και γι αυτό κυκλοφορεί σε αρκετές παραλλαγές. Μία εκδοχή είναι ότι ο Collins βρισκόταν σε μια βάρκα με έναν φίλο του, όταν ο φίλος του έπεσε στη θάλασσα.

Ο Κόλινς δεν μπορούσε να κολυμπήσει και άρχισε να φωνάζει σε έναν άλλο, που βρισκόταν στην αποβάθρα. Εκείνος όμως απλώς καθόταν και παρακολουθούσε, ενώ ο φίλος του Κόλινς πνιγόταν….

Μια δεύτερη λέει ότι ο Κόλινς είδε κάποιον να πνίγεται, έτρεξε να τον βοηθήσει, ενώ ένας άλλος που βρισκόταν κοντά στον άνθρωπο που κινδύνευε, στεκόταν και κοίταζε. Στην πραγματικότητα όμως τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη.

Ο ίδιος ο Κόλινς έχει πει ότι ούτε εκείνος ξέρει σε τι αναφέρεται το τραγούδι. Δεν το έχει γράψει με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως οι περισσότεροι μουσικοί. Αντίθετα, έφτιαξε τις βασικές συγχορδίες και τη μουσική και στη συνέχεια άρχισε να τραγουδάει ότι του ερχόταν στο μυαλό εκείνη τη στιγμή.

Τελικά δεν ήταν πνιγμένος, αλλά απατημένος.

Εκείνη την εποχή , Collins βρισκόταν στη μέση ενός καταστροφικού διαζυγίου με την Andrea Bertorelli, με την οποία ήταν παντρεμένος επί 4 χρόνια και έχουν έναν γιο.

Όταν ο Collins επέστρεψε στο σπίτι από περιοδεία, ανακάλυψε ότι η γυναίκα του είχε δεσμό με τον ζωγράφο – διακοσμητή τους.

Το τραγούδι βγήκε από τον θυμό που ένιωθε για την όλη κατάσταση, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ήταν ακριβώς για κάτι συγκεκριμένο… Ήταν απλά ένα τραγούδι για τον θυμό.

Ο ίδιος ο Φιλ Κόλινς σε συνέντευξή του έχει δηλώσει μιλώντας για το τραγούδι :

«Απλώς περνούσα την ώρα μου. Έπαιξα τα ακόρντα, μου άρεσαν, πήρα το μικρόφωνο και άρχισα να τραγουδάω.

Οι στίχοι είναι αυθόρμητοι. Αν και με τρομάζει λίγο, είμαι πολύ περήφανος για το γεγονός ότι τραγουδάω το 99% των στίχων αυθόρμητα. Δεν ξέρω γιατί μιλά το τραγούδι. Όταν το έγραφα, έπαιρνα διαζύγιο.

Και το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι πρόκειται για θυμό. Είναι η οργισμένη πλευρά, ή η πικρή πλευρά του χωρισμού. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο αστείο, είναι όταν ακούω αυτές τις ιστορίες, που ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια, κυρίως στην Αμερική. Πολλοί έρχονται και μου λένε «είδες πραγματικά κάποιον να πνίγεται;», «όχι» τους απαντάω».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024