Το «casa etérea» είναι ένα γυάλινο καταφύγιο για δύο άτομα χτισμένο στις πλαγιές ενός σβησμένου ηφαιστείου στο Μεξικό, 20 λεπτά από το San Miguel de Allende.

Πρόκειται για το δημιούργημα του συγγραφέα και designer Prashant Ashoka, ο οποίος κατάγεται από την Σιγκαπούρη αλλά έχει ως έδρα του τα τελευταία χρόνια το Μεξικό.

Η πρόσοψη-καθρέφτης του σπιτιού αντανακλά το γύρω τοπίο, ενώ αλληλοεπιδρά με το φυσικό φως καθώς εκείνο αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κατοικία λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια ενώ για την ύδρευσή της στηρίζεται στη συλλογή όμβριων υδάτων. Τα πάνελ που το περιβάλουν είναι επενδυμένα με ειδική επίστρωση έτσι ώστε το σπίτι να είναι ορατό για τα πουλιά παραμένοντας ανακλαστικό για το ανθρώπινο μάτι.

Ο Prashant Ashoka δημιούργησε την κατοικία με περιορισμένους πόρους και διαχειρίστηκε μόνος του ολόκληρη τη διαδικασία κατασκευής.

«Σκοπός μου ήταν να δημιουργηθεί ένα «θέατρο της φύσης», οπότε ήταν πολύ σημαντικό το κτίριο να ακολουθεί τις αρχές της βιωσιμότητας» εξηγεί ο συγγραφέας και ο σχεδιαστής.

Επηρεασμένη από την έννοια της «συναισθηματικής αρχιτεκτονικής», που επινοήθηκε από τον αρχιτέκτονα Luis Barragán και τον γλύπτη και ζωγράφο Μathias Goéritz, η κατοικία επιτυγχάνει μια βαθιά αισθητηριακή, διαδραστική εμπειρία.

Το casa etérea δεν έχει χωρίσματα, μόνο ένα μεγάλο δωμάτιο με συρόμενες γυάλινες πόρτες από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

«Ήθελα αυτό το παιχνίδι φωτός και κλίμακας να προκαλέσει μια αίσθηση δέους και ενότητας με φύση, και τελικά να θέσω ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο μας ως διαχειριστές των οικοσυστημάτων μας», σημειώνει ο Αshoka.

«Με το πρώτο φως του πρωινού, το σπίτι λάμπει σαν ένα φωσφορίζον μπλε κουτί απέναντι στον νυχτερινό σκοτεινό ουρανό του βουνού. Και στο ηλιοβασίλεμα με τις αμέτρητες αποχρώσεις σπινθηρίζει σαν αντικατοπτρισμός πριν εξαφανιστεί εντελώς».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο