Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καπιτώλιο : Βόμβες, πυροβολισμοί και επιθέσεις... με μπαστούνια στη «μαύρη» ιστορία του εμβληματικού κτιρίου

Καπιτώλιο : Βόμβες, πυροβολισμοί και επιθέσεις… με μπαστούνια στη «μαύρη» ιστορία του εμβληματικού κτιρίου

Η πιο πολύνεκρη επίθεση στο Καπιτώλιο δεν ήταν κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποια βομβιστική απόπειρα, αλλά η εισβολή των ίδιων των πολιτών των ΗΠΑ - και μάλιστα υποστηρικτών του προέδρου της χώρας.

Τέσσερις ώρες χρειάστηκαν για να αλλάξουν την ιστορία των ΗΠΑ, καθώς οι σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη (ξημερώματα Πέμπτης στην Ελλάδα) αποτελούν πλήγμα στη δημοκρατία της χώρας.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για την πρώτη εισβολή στο Καπιτώλιο, το οποίο έχει γίνει ξανά στόχος επιθέσεων με βόμβες, πυροβολισμούς, απόπειρες δολοφονίας και ξυλοδαρμούς από 1812.

Βέβαια, με πέντε ζωές να έχουν χαθεί μέσα στο εμβληματικό αυτό κτίριο της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, σίγουρα η εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η πιο βίαιη και αιμοβόρα στην ιστορία 200 χρόνων του προπύργιου της αμερικανικής δημοκρατίας.

Πάντως, το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον αποτελεί «μαγνήτη» για διαδηλώσεις, πολλές φορές βίαιες.

Ακολουθούν οι πιο «σκοτεινές» στιγμές της ιστορίας του Καπιτωλίου:

1814: Όταν το Καπιτώλιο κάηκε

Το Καπιτώλιο που βλέπουμε τώρα στις ΗΠΑ δεν ήταν το αρχικό κτίριο.

Κατά τη διάρκεια του Αγγλοαμερικανικού πόλεμου (1812 – 1815), οι Βρετανοί εισέβαλαν στην Ουάσιγκτον και έκαψαν το πρώτο κτίριο του Καπιτωλίου όταν ακόμα βρισκόταν υπό κατασκευή.

Έβαλαν φωτιά σε έπιπλα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και κατέκαψαν εντελώς την πρώτη αίθουσα συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

1835: Η απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου και ο ξυλοδαρμός με μπαστούνι

Κατά την πρώτη γνωστή απόπειρα δολοφονίας κατά προέδρου των ΗΠΑ, ένας άνδρας προσπάθησε να δολοφονήσει τον τότε πρόεδρο Άντριου Τζάκσον ενώ εκείνος έφευγε από μια κηδεία που είχε γίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αστόχησε, όμως, και με τις δύο σφαίρες. Τότε, ο Τζάκσον, εξαγριωμένος, άρχισε να ξυλοκοπεί με το μπαστούνι του τον παραλίγο δολοφόνο του!

Με την επέμβαση της ασφάλειας, ο άνδρας συνελήφθη. Στη συνέχεια, αθωώθηκε από το δικαστήριο για λόγους ψυχικής υγείας (σσ. ήταν τρελός) και κλείστηκε σε ψυχιατρείο.

1856: Ξύλο με μπαστούνια στη Γερουσία

Άλλη μια επίθεση με μπαστούνι σημειώθηκε εντός του Καπιτωλίου και μάλιστα μεταξύ δύο γερουσιαστών.

Ο γερουσιαστής από τη Βόρεια Καρολίνα, Πρέστον Μπρουκς, έδειρε άγρια με το μπαστούνι του τον συνάδελφό του, Τσάρλς Σάμνερ από τη Μασαχουσέτη, μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας.

Ο Σάμνερ είχε μόλις ολοκληρώσει λόγο στον οποίο επέκρινε την σκλαβιά…

1915: Εκρηκτικός μηχανισμός στο Καπιτώλιο

Ένας πρώην καθηγητής Γερμανικής Φιλολογίας του Χάρβαρντ πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό με δυναμίτη σε μια άδεια αίθουσα της Γερουσίας κατά τη διάρκεια της διακοπής για τις γιορτές.

Ο καθηγητής, εξαγριωμένος για το γεγονός ότι Αμερικάνοι χρηματοδότες βοηθούσαν τους Βρετανούς εναντίον της Γερμανίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη συνέχεια διέφυγε στη Νέα Υόρκη, όπου πυροβόλησε και τραυμάτισε ελαφρά τον γνωστό τραπεζίτη J. P. Morgan.

Ο άνδρας συνελήφθη και αυτοκτόνησε στη φυλακή.

1954: Ένοπλη επίθεση εντός του Καπιτωλίου

Μια ομάδα από τέσσερις άνδρες υπέρ της αυτονομίας του Πουέρτο Ρίκο άνοιξε πυρ μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στον διάδρομο των επισκεπτών. Έπειτα, άπλωσαν τη σημαία του Πουέρτο Ρίκο εντός του κτιρίου.

Οι τέσσερις δράστες της επίθεσης.

Πέντε μέλη του Κογκρέσου τραυματίστηκαν κατά την επίθεση αυτή.

Οι τέσσερις δράστες – τρεις άντρες και μια γυναίκα – συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε μακρόχρονη φυλάκιση. Ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αποφάσισε τη μείωση της ποινής τους το 1979.

1971: Βόμβα στη Γερουσία

Μια βόμβα εξερράγη σε τουαλέτα στην πλευρά του κτιρίου οπού βρίσκεται η Γερουσία. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί από την ακραία αντιπολεμική ομάδα Weather Underground ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στο Λάος με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

1983: Άλλη μια βόμβα στη Γερουσία

Άλλη μια βομβιστική επίθεση προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κτίριο της Γερουσίας και κατέστρεψε ένα πορτραίτο του δικηγόρου Ντάνιελ Ουέμπστερ. Δεν υπήρξαν τραυματίες.

Η βόμβα ήταν κρυμμένη κάτω από ένα κάθισμα, ακριβώς έξω από την αίθουσα συνεδρίασης της Γερουσίας. Από την έκρηξη έσπασε και η πόρτα στο γραφείο του τότε ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Ρόμπερτ Μπιρντ.

Μια στρατιωτική ακροαριστερή ομάδα ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης για τη στρατιωτική ανάμειξη των ΗΠΑ στον Λίβανο και τη Γρενάδα.

1998: Ένοπλη επίθεση με δύο νεκρούς

Το 1998 έγινε η πρώτη επίθεση με θύματα στο κτίριο του Καπιτώλιου.

Ένας ένοπλος πέρασε το σημείο ασφαλείας και άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας θανάσιμα δύο αστυνομικούς. Στη συνέχεια, ο άνδρας κατευθύνθηκε προς το γραφείο του Ρεπουμπλικάνου αντιπροσώπου, Τομ ΝτιΛέι.

Ένας τουρίστας τραυματίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Οι δύο νεκροί αστυνομικοί έγιναν οι πρώτοι πολίτες που θάφτηκαν επί τιμής εντός του κτιρίου του Καπιτωλίου.

2001: H 11η Σεπτεμβρίου, η Πτήση 93 και το Καπιτώλιο

Η 11η Σεπτεμβρίου είναι μια μέρα που έχει γραφτεί με «μαύρο» μελάνι τόσο στην ιστορία των ΗΠΑ όσο και στην παγκόσμια ιστορία.

Είναι γνωστή η ιστορία των ηρωικών επιβατών της Πτήσης 93 των United Airlines, οι οποίοι θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή και κατάφεραν να υποτάξουν τους τρομοκράτες που βρίσκονταν στο αεροπλάνο.

Το αεροπλάνο τελικά συνετρίβη στην Πενσιλβάνια, χωρίς να υπάρξουν επιζώντες. Οι έρευνες έδειξαν αργότερα ότι στόχος των τρομοκρατών ήταν κατά πάσα πιθανότητα το Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

2013: Aπόπειρα εισβολής με αυτοκίνητο

Μια γυναίκα προσπάθησε με το αυτοκίνητο της να εισέλθει στον Λευκό Οίκο. Οι αρχές την καταδίωξαν μέχρι το Καπιτώλιο, όπου η γυναίκα έπεσε νεκρή από τα πυρά των αστυνομικών ασφάλειας.

Το μωρό της βρέθηκε ζωντανό στο πίσω κάθισμα του οχήματος.

2021: Το «πραξικόπημα» των οπαδών του Τραμπ

Και όμως, η πιο πολύνεκρη επίθεση στο Καπιτώλιο δεν ήταν κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποια βομβιστική απόπειρα, αλλά η εισβολή των ίδιων των πολιτών των ΗΠΑ – και μάλιστα υποστηρικτών του προέδρου της χώρας.

Εκατοντάδες οπαδοί του Τραμπ έκαναν «ντου» στο Καπιτώλιο και κατέλαβαν το κτίριο για αρκετές ώρες, προκαλώντας ζημιές σε γραφεία και έπιπλα, αναγκάζοντας τους πολιτικούς να φύγουν κακήν κακώς και διακόπτοντας τη διαδικασία επικύρωσης της νίκης Μπάιντεν.

Μια γυναίκα έπεσε νεκρή από τα πυρά της ασφάλειας του κτιρίου, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Τρεις ακόμα νεκροί βρέθηκαν στο κτίριο του Καπιτωλίου.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024