Αγωνία υπάρχει σε κάθε γωνιά του πλανήτη για την αυξημένη ζήτηση σε σύριγγες και βελόνες για τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού

Προβληματισμό προκαλεί το ζήτημα της επάρκειας σε σύριγγες και αναλώσιμα, καθώς ενδεχόμενη έλλειψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών ανά την υφήλιο.

Αγωνία υπάρχει σε κάθε γωνιά του πλανήτη για την αυξημένη ζήτηση σε σύριγγες και βελόνες για τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού.

Το παράδειγμα με τις μάσκες τους πρώτους μήνες της πανδημίας θέτει σε συναγερμό τις Αρχές, καθώς το ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειψη κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η χώρα αυτήν τη στιγμή διαθέτει 2 εκατομμύρια και πλέον σύριγγες, ωστόσο στον τελευταίο διαγωνισμό που έγινε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για αναλώσιμα υλικά εμβολιασμού ανταποκρίθηκε μόλις μία εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Δεκεμβρίου η Ελλάδα προκήρυξε διαγωνισμό για την επείγουσα προμήθεια αναλώσιμων υλικών εμβολιασμού, με παράδοση στις 5 Φεβρουαρίου.

Στην αποσφράγιση των προσφορών ανταποκρίθηκε μόλις μία εταιρεία.

Με την προκήρυξη η Ελλάδα ζητούσε να προμηθευτεί 4 εκατομμύρια από συγκεκριμένες σύριγγες και βελόνες.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που προκηρύχθηκε ο εν λόγω διαγωνισμός, καθώς τις δύο πρώτες στάθηκε αδύνατο να βρεθούν οι ζητούμενες ποσότητες.

Στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια σύριγγες και 200.000 βελόνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να παραδοθούν επιπλέον 6 εκατομμύρια αναλώσιμων υλικών εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr