Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεοφάνια : Από τον «ιερό πόλεμο» στην ανακωχή κυβέρνησης και εκκλησίας

Θεοφάνια : Από τον «ιερό πόλεμο» στην ανακωχή κυβέρνησης και εκκλησίας

Με την κίνηση του Ιερώνυμου να μην παραστεί στον αγιασμό των υδάτων αλλά και την ανάλογη σύστασή του προς τους μητροπολίτες και ιερείς να τηρήσουν τα υγειονομικά μέτρα και να σεβαστούν τους κανόνες του lockdown η κυβέρνηση εξήλθε της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε τις τελευταίες ώρες.

Από τον ιερό πόλεμο για τα Θεοφάνια στην ανακωχή. Το ένα βήμα πίσω που έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τη διορθωτική εγκύκλιο που έθετε στον πάγο την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου οδήγησε σε εκτόνωση την κρίση που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και της εκκλησιαστικής ιεραρχίας το τελευταίο 24ωρο.

Δύσκολη θέση

Με την κίνηση του Ιερώνυμου να μην παραστεί στον αγιασμό των υδάτων αλλά και την ανάλογη σύστασή του προς τους μητροπολίτες και ιερείς να τηρήσουν τα υγειονομικά μέτρα και να σεβαστούν τους κανόνες του lockdown η κυβέρνηση εξήλθε της δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε τις τελευταίες ώρες.

Μάλιστα η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εγκαλώντας την για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για τους πολίτες και την εκκλησία και περίμενε την κυβέρνηση στη γωνία για το αν θα εφαρμόσει την απόφασή της για πιο σκληρό lockdown ή αν θα κάνει τα στραβά μάτια στην ηγεσία της εκκλησίας.

Τα πρώτα μηνύματα άλλωστε από το πρωί δημιούργησαν την εντύπωση ότι οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και ιεραρχία θα οδηγούνταν σε μια εκτός ορίων σύγκρουση καθώς αμφότερες εμφανίζονταν αμετακίνητες στις αρχικές τους θέσεις.

Η αρχική αμηχανία

Ακόμα και η παρουσία του αρχιεπισκόπου στην ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς ο κ. Ιερώνυμος αρχικά εμφανίστηκε να μην θέλει να παραστεί στο προεδρικό μέγαρο.

Ενδεικτικό όλου αυτού του κλίματος ήταν η αρχική αμηχανία που υπήρξε μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του κ. Ιερώνυμου στο προεδρικό.

Τελικά το σύντομο τετ α τετ που είχαν οι δύο άνδρες και οι εκατέρωθεν εξηγήσεις που δόθηκαν οδήγησαν το θρίλερ σε αίσιο τέλος.

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δέχεται πολύ σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για παλινωδίες σε ότι αφορά την παράταση του lockdown και το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν ένας επιπλέον πονοκέφαλος που θα της δημιουργούσε η διαταραχή στις σχέσεις της με την εκκλησία, καθώς εξ’ αντικειμένου θα επηρέαζε αρνητικά και ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι η «ιερή» κόντρα για τους εορτασμούς των Θεοφανίων δεν έγινε εν κενώ.

Από τον Άγιο Δημήτριο στα Θεοφάνια

Αντίθετα σε αυτή προστέθηκε η πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσαν σήμερα οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε ως το βασικότερο λάθος στη Θεσσαλονίκη το ότι δεν ελήφθη απόφαση για καραντίνα νωρίτερα και επιτράπηκε ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου παρά τις διαφορετικές προτάσεις κάποιων λοιμωξιολόγων.

Αυτές οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης αντιμετωπίστηκαν από την αντιπολίτευση ως κυνική και ανατριχιαστική ομολογία από πλευράς κυβέρνησης και ως απόδειξη των κυβερνητικών ευθυνών για την εκτόξευση των κρουσμάτων και των θανάτων από κοροναϊό.

Επιπλέον η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση ότι οι αποφάσεις δεν στηρίζονται στις προτάσεις των επιστημόνων αλλά έχουν ως κριτήριο πολιτικές σκοπιμότητες.

Με βάση όλα αυτά είναι σαφές ότι χωρίς τη σχετική αναδίπλωση της ηγεσίας της εκκλησίας, η κυβέρνηση θα βρισκόταν ενώπιον δυσάρεστων διλημμάτων τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έβγαινε ζημιωμένη.

Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Σε ότι αφορά το πώς θα γιορταστούν τα Φώτα αύριο η εκκλησία αποφάσισε ο αγιασμός των υδάτων θα τελεστεί εντός των ιερών ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου προβλέπουν ότι η παρουσία πιστών εντός των ιερών ναών επιτρέπεται μόνο με χρήση μάσκας και βάσει τον κανόνων για την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά: 1 άτομο ανά 15 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση δύο μέτρα μεταξύ τους και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών 25 στους μικρούς ναούς και 50 στους κεντρικούς ιερούς ναούς μητροπολιτικούς κτλ.

Επίσης ο αρχιεπίσκοπος κάνει σύσταση για λιτές και κατά το δυνατόν πιο σύντομες λειτουργίες ώστε νωρίς το πρωί να έχει ολοκληρωθεί ο εορτασμός.

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Την ίδια ώρα και η αστυνομία έχει αναπτύξει σχέδιο με περιπολίες και ηχητικά μηνύματα έξω από τους ναούς προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ δεν θα βρεθούν έξω από τις εισόδους των εκκλησιών αλλά στους δρόμους περιμετρικά των ναών.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024