Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλες Γυναίκες της Ιστορίας στις σελίδες του «Βήματος» με πρώτη τη Μαρία Κάλας

Μεγάλες Γυναίκες της Ιστορίας στις σελίδες του «Βήματος» με πρώτη τη Μαρία Κάλας

Η σπουδαία ελληνίδα που έζησε για την τέχνη και τον έρωτα.

Μεγάλες Γυναίκες της Ιστορίας

Από τη Μαρία Κάλας και την Κοκό Σανέλ, μέχρι τη Μεγάλη Αικατερίνη και την Ιντιρα Γκάντι.

Ξεχωριστές γυναίκες που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Αυτή την εβδομάδα

Μαρία Κάλλας

Η σπουδαία ελληνίδα που έζησε για την τέχνη και τον έρωτα.

Ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος της γυναίκας με το φλογερό ταμπεραμέντο που σημάδεψε μια εποχή της όπερας ανατρέποντας κανόνες και έγινε το μεγαλύτερο ίνδαλμα του μουσικού σύμπαντος.

Τα παιδικά-νεανικά χρόνια σε Ελλάδα και Αμερική, ο γάμος με τον Μενεγκίνι, ο έρωτας με τον Αριστοτέλη Ωνάση και οι σημαντικότεροι σταθμοί στην καριέρα της αυθεντικής ντίβας.

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

H νέα εκδοτική σειρά που κυκλοφορεί αποκλειστικά για το ΒΗΜΑ.

Γυναίκες που συνδέονται με κομβικές περιόδους της Ιστορίας, άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτική, στην επιστήμη, στις τέχνες, στα γράμματα, άλλαξαν τον κόσμο. Βασίλισσες, ποιήτριες, μοναχές, γυναίκες του πνεύματος, πολιτικοί, αγωνίστριες, ντίβες της όπερας, γυναίκες της μόδας, πρωτοπόροι στην έρευνα και στην εκπαίδευση.

Εγκυροι μελετητές παρουσιάζουν σε ελκυστικές αφηγήσεις τη ζωή, το έργο και την περίπλοκη προσωπικότητα σπουδαίων γυναικών της Ιστορίας δίνοντας στις πρωταγωνίστριες τον λόγο παράλληλα με τα χρονικά των συγχρόνων και τις εκτιμήσεις των μεταγενεστέρων.

Η σειρά, εγκαινιάζεται με τη Μαρία Κάλλας.

Ο Εμανουέλε Μελίλι παρουσιάζει τη σπουδαία ελληνίδα που έζησε για την τέχνη και τον έρωτα. Διατρέχοντας σημαντικούς σταθμούς της ζωής της συνθέτει το δημόσιο πρόσωπο και εξιστορεί τον ιδιωτικό βίο της γυναίκας με το φλογερό ταμπεραμέντο που σημάδεψε μια εποχή της όπερας ανατρέποντας κανόνες και έγινε το μεγαλύτερο ίνδαλμα του μουσικού σύμπαντος μέχρι την έλευση της ροκ μουσικής.

Η γέννηση στο Μανχάταν, η μετεγκατάσταση στην Ελλάδα, η εγγραφή στο Ωδείο Αθηνών, τα κατοχικά χρόνια, η αναχώρηση για τις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο, ο γάμος με τον Τζοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, ο επιτυχία των Σικελικών Εσπερινών το 1951 στη Φλωρεντία, ο θρίαμβος της Αρμίντα, η Νόρμα στο Κόβεντ Γκάρντεν, η καθιέρωση με τη Μήδεια στη Σκάλα του Μιλάνου το 1953, η εμφάνιση στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης, το εξώφυλλο στο Time, η γνωριμία με τον Αριστοτέλη Ωνάση, τα ύστερα χρόνια. Αντικείμενο λατρείας αλλά και στόχος επικρίσεων, άοκνη ερμηνεύτρια κλασικών επιτυχιών αλλά και πρωταγωνίστρια της διεθνούς κοσμικής σκηνής, η Μαρία Κάλλας ενσάρκωνε την αυθεντική ντίβα με την πιο λαμπρή έννοια του όρου, με απήχηση που δεν διέφερε από αυτή των αστέρων του Χόλιγουντ.

Αφησε στη μουσική σημαντική παρακαταθήκη εγκαινιάζοντας την «εποχή της πριμαντόνας», τη στροφή του κόσμου της όπερας προς τη γυναίκα. Το παράδειγμα, η φήμη και η ενθάρρυνσή της κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 ενέπνευσαν πολλές μεσοφώνους και υψιφώνους που ανέβηκαν στη σκηνή, έδωσαν συναυλίες και ηχογράφησαν δίσκους περισσότερο απ’ όσο μπόρεσε εκείνη.

Η παρακαταθήκη της απόλυτης ερμηνεύτριας είναι εντυπωσιακή, αλλά δεν είναι η μόνη, αφού η ιστορία της Μαρίας Κάλλας αποτελεί μια γυναικεία κοινωνική και πολιτισμική επανάσταση, γεμάτη σπουδαίες συναντήσεις και συνεργασίες με τον κόσμο της τέχνης, της μόδας και του κινηματογράφου, από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι το ιταλικό οικονομικό θαύμα. Θυμίζοντας τους σύγχρονους ροκ σταρ, η πολυσυζητημένη ντίβα κυριαρχεί στις σελίδες των περιοδικών όλου του κόσμου. Υπαγορεύει και προωθεί τον προσωπικό της κώδικα κομψότητας, ενώ τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις της στα θέατρα, όπου εκτυλίσσονται σκηνές εκστατικής λατρείας, εξαντλούνται. Προσελκύει και μυεί στην όπερα πλήθος θαυμαστών και νέων ανθρώπων, οι οποίοι γίνονται μάρτυρες ενός μύθου που έχει εμπνεύσει και γοητεύσει την κριτική, τους διανοούμενους, αλλά και τον απλό κόσμο.

«Δεν φοβάμαι την αλήθεια», θα πει η ίδια. «Είμαι ελεύθερη, δεν εξαρτώμαι από τους άλλους. Οποιος με θέλει, πρέπει να αγαπά την τέχνη, την ελευθερία και την προσωπικότητά μου, όπως ακριβώς είναι. Πρέπει να με θέλουν γι’ αυτό που αξίζω. Εγώ θα παραμείνω για πάντα η Κάλλας».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024