Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επτά Έλληνες μαθητές και μαθήτριες ετοιμάζουν το μονοθέσιο τους

Επτά Έλληνες μαθητές και μαθήτριες ετοιμάζουν το μονοθέσιο τους

Η Δανάη Πίκουλα μίλησε στο in.gr για τον παγκόσμιο διαγωνισμό αγωνιστικού μονοθέσιου ως μέλος της ελληνικής μαθητικής ομάδας.

Ο κόσμος της ελπίδας, ο κόσμος των νεανικών ονείρων. Υπάρχει και αυτός ο κόσμος και καλά θα κάνουμε να τον επισκεπτόμαστε που και που εμείς οι ενήλικες επειδή θα μας υπενθυμίσει κάτι από το παρελθόν μας που χάσαμε στη πορεία. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν έχουμε δικαίωμα προς την νέα γενιά να μεταφέρουμε τα δικά μας άγχη τους δικούς μας προβληματισμούς και τις δικά μας …κωλύματα. Ας αφήσουμε τα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν όσο πιο ψηλά είναι γεννημένα να πάνε και εμείς να τους υποστηρίζουμε σε κάθε τους βήμα. Αυτή είναι η μέγιστη δική μας υποχρέωση προς μια γενιά ευνουχισμένων ονείρων εξαιτίας των επιλογών που κάναμε εμείς οι ενήλικες.

Τα παιδιά μας είναι ο φωτεινός ήλιος σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο και πρέπει να τα βγάλουμε από τη σκιά μας και να τα αφήσουμε να μεγαλουργήσουν όπως τα παιδιά της ομάδας Olympian Racing που με μοναδικό μεράκι την αγάπη τους για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό προσπαθούν να πετύχουν την μεγαλύτερη διάκριση σε αυτό που αγαπάνε να κάνουν. H Olympian Racing, μια ομάδα συνεργασίας των Αρσάκειων Τοσίτσειων Σχολείων Εκάλης και του 2ου Γενικού Λυκείου Αλίμου, αποτελούμενη από 7 μαθητές, λαμβάνει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό F1 in schools STEM challenge.

Στα πλαίσια του διαγωνισμού αυτού, καλούνται να δημιουργήσουν ένα «μοντέλο – αγωνιστικό μονοθέσιο» το οποίο θα λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό τον Μάρτιο του 2021 που θα πραγματοποιηθεί σε απευθείας μετάδοση από την Μελβούρνη. Η ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Αλίμου, AlimoDynamics, προκρίθηκε φέτος για 2η χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το 2020 διακρίθηκε για τις ενέργειες marketing και το Portfolio επιχειρηματικότητας της.

Η ομάδα των Αρσάκειων-Τοσίτσειων Σχολείων Εκάλης, Sciron, προκρίθηκε για 3η χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και για το 2020 είχε το καλύτερα κατασκευασμένο αμαξίδιο πανελλαδικά. Η ομάδα λοιπόν έχει θέσει ακόμα υψηλότερα τον πήχη, στοχεύοντας την κορυφή! Μιλήσαμε με την Δανάη Πίκουλα για όλα όσα κάνει η ομάδα αυτή των ταλαντούχων παιδιών.

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος σας από την συμμετοχή; Είναι για εσάς ένα πρόκριμα ώστε να ασχοληθείτε ενεργά με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό;

Κύριος στόχος των μελών της ομάδας μας είναι η εκπαίδευση σε θέματα μηχανικής και marketing, οι οποίοι είναι οι κύριοι τομείς στους οποίους εξεταζόμαστε. Μέσω αυτού του project έχουμε ήδη λάβει σημαντικά εφόδια για την μετέπειτα επαγγελματική μας πορεία σε τομείς που δεν καλύπτονται από την σχολική διδακτέα ύλη. Παράλληλα για τα περισσότερα μέλη μας ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί το πρώτο βήμα προσέγγισης της βιομηχανίας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αφού ερχόμαστε σε επαφή με επαγγελματίες του κλάδου και μας προσφέρονται ευκαιρίες ένταξης σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα. Φυσικά, είναι για εμάς πολύ σημαντικό ότι μας δίνεται η ευκαιρία να εργαστούμε σε κάτι τόσο ευχάριστο και να γνωρίσουμε μαθητές από όλον τον κόσμο με τα ίδια ενδιαφέρονται και τις ίδιες φιλοδοξίες με εμάς.

Περιγράψτε μας ακριβώς τα βήματα της κατασκευής του μονοθεσίου και κατά πόσο ομοιάζει με το πραγματικό και σε ποιους τομείς;

Αρχικά, συλλέγουμε όλες τις ιδέες για σχέδια που έχουμε και συγκρίνουμε τα ήδη υπάρχοντα αμαξίδια μέσω αγώνων για να εντοπίσουμε τα θετικά και αρνητικά. Με βάση αυτά τα στοιχεία αναπτύσσουμε νέα αγωνιστικά μοντέλα είτε εξελίσσοντας παλαιότερα είτε δημιουργώντας εξ ολοκλήρου. Σχεδιάζονται σε πρόγραμμα CAD 20 πρωτότυπα τα οποία δοκιμάζονται εικονικά ώστε να επιλεχθούν τα 5 καλύτερα και ύστερα από αεροδυναμικές αναλύσεις, επιλέγουμε και κατασκευάζουμε ένα μοντέλο σε τρισδιάστατη μορφή με μηχάνημα CNC από εξωτερικούς συνεργάτες. Παράλληλα, σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε με 3D εκτυπώσεις εξαρτήματα, όπως ρόδες, άξονες και αεροτομές από διαφορετικά υλικά ώστε να επιλεγεί το καλύτερο, ενώ δοκιμάζουμε και ρουλεμάν με τον ίδιο σκοπό.

Η βασική ιδέα του αμαξιδίου που χρειάζεται να κατασκευαστεί είναι να αποτελεί μια μικρογραφία αγωνιστικού μονοθέσιου F1 (20 εκ.). Ωστόσο τα σχέδια των μοντέλων F1 in Schools δεν είναι πάντα ίδια με τα αγωνιστικά μονοθέσια, αυτό εξαρτάται από το σχέδιο που οι μηχανικοί θα επιλέξουν ως καλύτερο. Φυσικά, σε αρχική όψη μοιάζουν καθώς πρόκειται για ένα χαμηλό σε ύψος αναλογικά με το μήκος του αμαξίδιο, με αεροτομές που παραπέμπουν στις πραγματικές. Ακόμη, τα υλικά που χρησιμοποιούμε για εξαρτήματα του αμαξίδιου μας χρησιμοποιούνται και στην F1 πολλές φορές, όπως π.χ. τα ανθρακονήματα. Το όχημα μας κατασκευάζεται σε μηχανουργεία -διαφορετικά για το κύριο σώμα και για τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Η συναρμολόγηση γίνεται από τον μηχανικό κατασκευής μας σε χώρους των σχολείων μας. Τέλος και ίσως σημαντικότερο, η λογική σχεδιασμού με προσοχή στη λεπτομέρεια είναι όμοια στους δύο διαγωνισμούς.

Γνωρίζετε αν μέσω αυτών των διαγωνισμών έχει κάποιος στο παρελθόν δεχθεί κάποια πρόταση υποτροφίας είτε πρακτικής εργασίας ή κάτι άλλο;

Κάθε χρονιά τα μέλη των τριών καλύτερων ομάδων κερδίζουν υποτροφίες για πανεπιστήμια του εξωτερικού στον τομέα εργασίας τους στην ομάδα. Αυτό, για παράδειγμα, συνέβη και με την ελληνική ομάδα Infinite Racing, παγκόσμια πρωταθλήτρια για το έτος 2016. Παράλληλα τις ημέρες του παγκόσμιου πρωταθλήματος διεξάγεται ένας διαγωνισμός της Williams Racing που μέσω κάποιων δοκιμών δίνει σε μηχανικούς από τις ομάδες υποτροφίες για δικό της πρόγραμμα σπουδών.

Θεωρείτε πως είστε σε θέση να διεκδικήσετε το μεγάλο έπαθλο και τι αυτό περιλαμβάνει;

Θεωρούμε ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να διακριθούμε φέτος ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες παγκοσμίως και να διεκδικήσουμε το έπαθλο, δηλαδή τις υποτροφίες και τη βράβευση από ομάδα F1, καθώς οι ομάδες μας στους εθνικούς τελικούς έλαβαν διακρίσεις τόσο για την μηχανολογία και την κατασκευή όσο και για την επιχειρηματικότητα και το marketing. Η εμπειρία μας στον διαγωνισμό και οι γνώσεις που έχουμε λάβει από συνεργάτες μας στο παρελθόν μας γεμίζουν αισιοδοξία για την έκβαση του εγχειρήματος.

Σας υποστηρίζει κάποιος δημόσιος είτε ιδιωτικός φορέας και πως καλύπτονται τα έξοδα σας;

Τα έξοδα της ομάδας καλύπτονται εξ ολοκλήρου από χορηγίες. Μιας και η διαδικασία αυτή μόλις ξεκίνησε για την ομάδα μας δεν είμαστε ακόμη σε θέση να ανακοινώσουμε συνεργασίες, ωστόσο βρισκόμαστε σε επικοινωνία με ιδιωτικές επιχειρήσεις και με δημοτικές αρχές, όπως ο δήμος Αλίμου. Ευχή και ελπίδα μας είναι να βρεθούν υποστηρικτές χορηγοί ώστε να καταφέρουμε αυτό που ονειρευόμαστε όλα τα παιδιά και να δημιουργήσουμε κάτι πολύ καλό.

Τέλος, αναφέρετε μας τα μέλη της ομάδας.

Η Ελένη Σιδέρη, ο Αλέξης Ζίττης, η Δωρίτα Ποδηματά, ο Κωνσταντίνος Μαρνιέρος, η Ιωάννα Μπούτσικα, ο Νίκος Μπούτσικας και Δανάη Πίκουλα. Σας ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας δώσατε να μιλήσουμε για την προσπάθεια μας.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024