Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Στις καλένδες η διάσπαση. Στο συνέδριο ή θα κιοτέψουν και εκεί;

Προβλήματα κατά την εφαρμογή της δράσης «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» σε αμπελοκαλλιεργητές

Προβλήματα κατά την εφαρμογή της δράσης «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» σε αμπελοκαλλιεργητές

Επιστολή προς το ΥπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το Περιφερειακό Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ

Με επιστολή του προς το ΥΠ.Α.Α.Τ. και τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., το Περιφερειακό Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές που εκ παραδρομής δεν δήλωσαν εγκαίρως την παράλληλη δράση «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» και ζητά να δοθεί στους εν λόγω παραγωγούς η δυνατότητα να το πράξουν μέσω διοικητικής πράξης στο ΟΣΔΕ τους για το έτος 2020, μόλις αυτό καταστεί και πάλι δυνατό.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Έπειτα από την πληρωμή της προκαταβολής για την 3η πρόσκληση της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020, και κατόπιν αιτημάτων που δεχτήκαμε από παραγωγούς και συναδέλφους Γεωτεχνικούς, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους παραγωγούς που, εκ παραδρομής ή λόγω αβλεψίας των ΚΥΔ, δεν δήλωσαν την παράλληλη δράση «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» μέσα στα χρονικά πλαίσια που το επέτρεπαν οι διοικητικές πράξεις του ΟΣΔΕ, μετά την ένταξή τους στη δράση βάσει της Απόφασης Ένταξης Πράξεων υπ’ αριθμ. 5227/12-10-2020 (ΑΔΑ: 67ΕΩ4653ΠΓ-8ΒΓ), να το κάνουν για το 2020 μέσω διοικητικής πράξης, όταν αυτές ενεργοποιηθούν και πάλι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για πρώτη φορά με τη δημοσίευση της 3ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων» είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν στη δράση «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» οι καλλιέργειες των επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών, καθώς και η σταφίδα με σκοπό την καταπολέμηση της Ευδεμίδας (lobesia botrana). Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η 3η πρόσκληση (13/7/2020) δημοσιεύτηκε μετά τη λήξη της υποβολής δηλώσεων ΕΑΕ 2020 (15/6/2020) αρκετοί ήταν οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας που θέλησαν να ενταχθούν στη δράση μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Με δεδομένο ότι, οι αιτήσεις των παραγωγών για την ένταξή τους στη δράση έγιναν μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταξύ 30/7/2020 και 7/9/2020, οπότε τόσο οι γεωπόνοι όσο και άλλοι συνάδελφοι γεωτεχνικοί είχαν την ευκαιρία και το χρόνο να γνωστοποιήσουν τη νέα δράση για το αμπέλι στους αμπελοκαλλιεργητές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θελήσουν να κάνουν αίτηση και να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι παραγωγοί στη δράση, τηρώντας πάντα τις ανάλογες υποχρεώσεις που προβλέπονται στην πρόσκληση.

Οι παραγωγοί εντάχθηκαν κανονικά στη δράση βάσει της παραπάνω Απόφασης Ένταξης Πράξεων υπ’αριθμ. 5227/12-10-2020, καθώς και τα αγροτεμάχιά τους όπως τα αιτήθηκαν, παρ? όλο που δεν είχαν προλάβει να δηλώσουν στο ΟΣΔΕ τους την παράλληλη δράση «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ».

Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ επέτρεψε τη δήλωση στο ΟΣΔΕ της παράλληλης δράσης, αργότερα το φθινόπωρο, με προθεσμία έως την πληρωμή της προκαταβολής της δράσης. Λόγω όμως της πανδημίας και του γεγονότος ότι πολλοί συνάδελφοι αλλά και ΚΥΔ ευρίσκονταν είτε σε αναστολή λειτουργίας είτε το προσωπικό τους σε αναστολή εργασίας αυτή η ανακοίνωση και η προθεσμία, δε κατέστει δυνατόν να έρθει εις γνώσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Κάλλιστα θα μπορούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με δεδομένο ότι κατέχει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των παραγωγών, όπως άλλωστε ήταν προϋπόθεση για να εγγραφούν στο πληροφοριακό του σύστημα, να τους είχε ενημερώσει εγκαίρως.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα οι εν λόγω παραγωγοί να υποστούν ως κύρωση τη μη πληρωμή της προκαταβολής της δράσης για το έτος 2020, ή τη σημαντική μείωση της ενίσχυσης στην περίπτωση που είχαν αρχικά δηλώσει τη δράση σε κάποια αγροτεμάχια ενώ αργότερα αποφάσισαν να εντάξουν και άλλα κατά την αίτησή τους. Αυτοί οι παραγωγοί, όμως, είχαν ήδη ενταχθεί στη δράση βάσει της παραπάνω Απόφασης Ένταξης Πράξεων υπ. αριθμ. 5227/12-10-2020 τηρώντας τις ανάλογες υποχρεώσεις που η δράση ορίζει, όπως αγορά και τοποθέτηση εξατμιστήρων για την ευδεμίδα, παγίδων παρακολούθησης, και πληρωμής γεωπόνου για την κατάρτιση του Ετήσιου Σχεδίου Εφαρμογής της δράσης. Αυτό το αποτέλεσμα της μη πληρωμής δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για αυτούς τους παραγωγούς, που ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρα δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, κι ενώ έλαβαν το ρίσκο να ενταχθούν σε μια νέα και επωφελή προς το περιβάλλον δράση, κατέληξαν να πραγματοποιούν έξοδα σε μια δύσκολη εκ των πραγμάτων χρονιά, τα οποία εν τέλει δε μπόρεσαν να επιδοτηθούν.

Επίσης, λόγω των παραπάνω, δημιουργείται δυσμενή εντύπωση και αποστροφή εκ μέρους των παραγωγών για την εν λόγω δράση που αποτελεί μία σημαντική φιλοπεριβαλλοντική παρέμβαση στην πιο απαιτητική όσον αφορά το περιβάλλον Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική γεγονός που θα αποθαρρύνει ακόμα περισσότερους να ενταχθούν σε μελλοντικές ανάλογες προσκλήσεις του Μέτρου.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία και την κατανόησή σας για τον πρωτογενή τομέα, που ακόμη και εν μέσω πανδημίας δε σταμάτησε ποτέ να προσφέρει στην κοινωνία, ζητάμε την ευκαιρία για αυτή την πρώτη χρονιά εφαρμογής της δράσης «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» στα αμπέλια, δεδομένου και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία του covid 19, οι παραγωγοί που, για τους λόγους που προαναφέραμε, δεν δήλωσαν την παράλληλη δράση να μπορέσουν να το κάνουν μέσω διοικητικής πράξης στο ΟΣΔΕ τους για το έτος 2020 μόλις αυτό καταστεί και πάλι δυνατό.

Only in

Σχεδόν 37 τόνοι ελαιόλαδου εξαφανίστηκαν από χώρο Συνεταιρισμού στη Χαλκιδική - Ζημιά χιλιάδων ευρώ

Τα μέλη του Συνεταιρισμού προχώρησαν σε μήνυση, ενώ εκτιμάται πως έκαναν φτερά πάνω από 37 τόνοι λαδιού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023