Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σήμερα το πρωί με ειδική πτήση φτάνουν στην Αθήνα 83.850 δόσεις του εμβολίου

Κοροναϊός : Σήμερα το πρωί με ειδική πτήση φτάνουν στην Αθήνα 83.850 δόσεις του εμβολίου

Τα εμβόλια θα κατανεμηθούν στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα

Αισιοδοξία για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού κυριαρχούν σε επιστήμονες και κυβέρνηση.

«Η ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήταν ημέρα γιορτής για τη χώρα μας, για την Ευρώπη, για την προληπτική Ιατρική, για τη Δημόσια Υγεία. Είχα την τύχη να εμβολιαστώ χθες και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα αισθήματά μου. Είχα συγκίνηση, χαρά και μία ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφθανε πια σε μια αρχή που είναι η εφαρμογή των εμβολίων» είπε χθες κατά την ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Ενώ λίγο μετά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους πρόσθεσε πως «εμβολιάστηκα σήμερα και αισθάνομαι υπέροχα. Θεωρώ ότι έχω κάνει ένα μικρό βήμα για να αγκαλιάσω και πάλι τους γονείς μου που έχω να τους δω από το Σεπτέμβριο».

Σήμερα, πραγματοποιείται άλλο ένα βήμα για την επιχείρηση «Ελευθερία» και τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού.

Έτσι, με ειδική πτήση που αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στις 08:15, θα φτάσουν οι 83.850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Στη συνέχεια η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα.

Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.

Στις δόσεις αυτές, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna , που αναμένεται έγκριση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουάριου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της εταιρίας AstraZeneca, και αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, 500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, μετά τις εγκρίσεις, θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τρεις ακόμα εταιρίες.

Το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών

Συνεχίζονται οι εμβολιασμού των υγειονομικών που ξεκίνησαν στα πέντε Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμό», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας.

Σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 των υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων.

Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών και έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Πως θα κλείνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό

Με βάση τους υπολογισμούς εκτιμάται ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η πλατφόρμα για να μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν.

Πώς μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού:

  • εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβει αυτόματο μήνυμα εάν είναι στις ομάδες προτεραιοποίησης για το ραντεβού του
  • μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με το ΑΜΚΑ
  • από το φαρμακείο της γειτονίας ή από ΚΕΠ

«Είναι πολύ σημαντικό να γραφτούμε στην άυλη συνταγογράφηση ή να εγγράψουμε τους συγγενείς μας» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είναι απαραίτητος για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Συνεπώς, όπως είπε, όσοι πολίτες δεν έχουν ΑΜΚΑ, θα πρέπει να καταφεύγουν στα κατά τόπου ΚΕΠ για να προχωρούν στην άμεση έκδοσή του.

Με ποια κριτήρια επιλέγονται

Στο ζήτημα της προτεραιοποίησης όσων θα λάβουν το εμβόλιο αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία και τον προγραμματισμό του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την ίδια, το πρώτο κριτήριο είναι «ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση», δηλαδή τα άτομα με «μεγάλη ηλικία» καθώς αυτός είναι ο «υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για βαριά νόσηση».

Το δεύτερο κριτήριο είναι «ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό» και η κύρια ομάδα «που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από τον ιό είναι οι υγειονομικοί».

Το τρίτο κριτήριο είναι «η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες» είπε η κ. Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τελευταία ομάδα –το τέταρτο κριτήριο- είναι «οι λίγοι, όμως απαραίτητοι για την λειτουργία του κράτους».

Οι αλλεργίες

Οσον αφορά στην πολύ εύλογη απορία των πολιτών σχετικά με αλληλεπίδραση αλλεργιών με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, η ειδικός εξήγησε χθες, επικαλούμενη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) και την αλλεργιολογική και ανοσολογική Εταιρεία της χώρας μας, ότι οι αλλεργίες από τα εμβόλια για τον κορονααϊό είναι εξαιρετικά σπάνιες και συγκεκριμένα 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις.

«Αλλεργίες συνηθισμένες -όπως σε τρόφιμα, φάρμακα, αεροαλλεργιογόνα, τοξικές ουσίες, ή ακόμα και τοξικές ουσίες υμενοπτέρων, όπως είναι από τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι μόνο για τα άτομα με σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, χρειάζεται ιατρική γνώμη πριν τον εμβολιασμό. «Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις σοβαρές, που οδηγούν ένα άτομο στο Νοσοκομείο και έχει ανάγκη ενδοφλέβιας ή ενδομυικής χορήγησης φαρμάκων, μπορεί να απαιτήσουν πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού του ή του αλλεργιολόγου» είπε.

Για το ενδεχόμενο μιας πιο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης το προσωπικό σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο γνωρίζει πώς θα διαχειριστεί την άμεση αντιμετώπιση όποιας, ακόμα και ήπιας, αλλεργικής αντίδρασης όπως και η πιθανότητα για μια πιο σοβαρή με την χορήγηση της επινεφρίνης.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024