Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η Ευρώπη θωρακίζεται - Οι εμβολιασμοί φέρνουν πιο κοντά το τέλος της πανδημίας

Κοροναϊός : Η Ευρώπη θωρακίζεται – Οι εμβολιασμοί φέρνουν πιο κοντά το τέλος της πανδημίας

Οι πρώτοι άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο στην Ιταλία, την Πολωνία, την Κροατία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ρουμανία και Ελλάδα ανήκουν είτε στην ομάδα των ηλικιωμένων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είτε από εκείνους που εργάζονται στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Θετικά υποδέχτηκε την Κυριακή η ΕΕ την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού, ξεκινώντας με την χορήγηση της πρώτης δόσης σε ηλικιωμένους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε πολιτικούς.

Οι πρώτοι άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο στην Ιταλία, την Πολωνία, την Κροατία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ρουμανία και Ελλάδα ανήκουν είτε στην ομάδα των ηλικιωμένων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είτε από εκείνους που εργάζονται στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Ως μια συγκινητική στιγμή χαρακτήρισε την πανευρωπαϊκή έναρξη εμβολιασμών η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σήμερα οι πρώτοι Ευρωπαίοι εμβολιάζονται κατά της covid-19. Είμαι συγκινημένη που βλέπω ανθρώπους να λαμβάνουν εμβόλια σε όλη την Ευρώπη. Από τη Μαδρίτη, το Παρίσι, την Αθήνα μέχρι τη Ρίγα» έγραψε στο Twitter η φον ντερ Λάιεν.

«Πρώτα προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους. Σύντομα θα έχουμε αρκετές δόσεις για όλους μας», πρόσθεσε.

Η Ιταλία ξυπνά και πάλι

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech που παραδόθηκαν μόλις χθες, χορηγήθηκαν στην Ιταλία λίγο πριν από τις 8 το πρωί στη νοσηλεύτρια Κλαούντια Αλιβερνίνι και την καθηγήτρια Μαρία Ροζάρια Καπομπιάνκι, τη διευθύντρια του εργαστηρίου ιολογίας του νοσοκομείου Σπαλάντσάνι της Ρώμης. «Το λέω απ’ την καρδιά μου: Να εμβολιαστούμε. Για εμάς. Για τους αγαπημένους μας και για το σύνολο», δήλωσε η Αλιβερνίνι.

Η Ιταλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην ΕΕ, με 71.000 νεκρούς, «ξυπνά και πάλι», σχολίασε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο Twitter, τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα «θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας».

Μία ώρα αργότερα, η Αραθέλι Ροσάριο Ιντάλγκο Σάντσεθ, 96 ετών, έγινε η πρώτη Ισπανίδα που εμβολιάστηκε, στον οίκο ευγηρίας όπου διαμένει, στη Γουαδαλαχάρα. Η μικρόσωμη γιαγιά με τη λευκή πουκαμίσα και τη μάσκα προστασίας στο πρόσωπό της, παραδέχτηκε ότι «δεν ένιωσε τίποτα» όταν της έκαναν την ένεση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την έναρξη των εμβολιασμών που «θα βοηθήσει να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική ζωή μας». Διαβεβαίωσε επίσης ότι σύντομα θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για όλους, αλλά πρώτα θα προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι.

«Σηκώστε τα μανίκια»

Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν ανοίξει τον «χορό» από το Σάββατο, μία ημέρα νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες. Τις επόμενες ημέρες στη Γερμανία θα ξεκινήσει και μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με το σλόγκαν «Σηκώστε τα μανίκια», με την οποία θα προτρέπονται οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

Στη Γαλλία, η 78χρονη Μορισέτ δήλωσε «συγκινημένη» όταν έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου στο νοσοκομείο Ρενέ-Μιρέτ στο Σεβράν, κοντά στο Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει ένα εκατομμύριο ηλικιωμένους και ενοίκους οίκων ευγηρίας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Έχουμε ένα νέο όπλο ενάντια στον ιό: το εμβόλιο (…) Ας περάσουμε το μήνυμα στους παππούδες μας, να τους προστατεύσουμε κατά προτεραιότητα», έγραψε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter.

Το εμβόλιο αναμενόταν με ανυπομονησία στη Γαλλία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 62.500 ανθρώπους.

Στη Σλοβενία, ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ένας αρχιεπίσκοπος 84 ετών, στην Πορτογαλία ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης λοιμωδών νόσων, στη Ρουμανία, η νοσηλεύτρια που φρόντισε τον πρώτο ασθενή που νόσησε από την Covid-19 στη χώρα.

Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν επίσης στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία. Στην Τσεχία, ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο ήταν ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. «Χθες, είδα στην τηλεόραση μια γυναίκα να λέει ότι περιμένει να με δει να εμβολιάζομαι. Αποφάσισα επομένως να δώσω το καλό παράδειγμα», τόνισε. Ακολούθησε ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι.

Απλώνει τα δίκτυα του το μεταλλαγμένο στέλεχος

Πριν από την ΕΕ, πολλές άλλες χώρες είχαν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς για την Covid-19. Ο κοροναϊός SARS-CoV-2 έχει μολύνει περισσότερους από 80 εκατομμύρια ανθρώπους και από αυτούς οι 1.758.026 πέθαναν, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μολονότι ο εμβολιασμός ρίχνει μια αχτίδα ελπίδας, ανησυχίες προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του SARS-CoV-2.

Το νέο στέλεχος φαίνεται πως έχει αρχίσει ήδη να εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς έχει εντοπιστεί εκτός από τη Βρετανία και στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία την Σουηδία και σε άλλες χώρες εκτός της ΕΕ.

Η μετάλλαξη του κοροναϊού, δε, που πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, εντοπίσθηκε και σε έξι επιβάτες που είχαν επιστρέψει στη Νάπολη, πριν από τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με το Λονδίνο και τις υπόλοιπες βρετανικές πόλεις. Άλλα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στη βόρεια περιφέρεια του Βένετο, και δυο στη νότια, ευρύτερη περιοχή του Μπάρι.

Ένα πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, στην Τουρς, την Παρασκευή.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί — Γάλλος ο οποίος κατοικεί μόνιμα στο ΗΒ — είναι ασυμπτωματικό και έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Τέσσερις περιπτώσεις της παραλλαγής του κοροναϊού έχουν επιβεβαιωθεί στην πόλη της Μαδρίτης, όπως δήλωσε η τοπική κυβέρνηση το Σάββατο.

Πρόκειται για τα πρώτα τέτοια κρούσματα που εντοπίζονται στη χώρα, ενώ σημειώνεται πως και τέσσερις περιπτώσεις αφορούν σε άτομα που έφτασαν πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης του ιού καταγράφηκε και στη Σουηδία. Πρόκειται για «ένα μεμονωμένο κρούσμα» σε έναν άνθρωπο που ταξίδεψε πρόσφατα από τη Βρετανία στη Σουηδία, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024