Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αθήνα αναμένει τις εκλογές στη… Τζόρτζια

Η Αθήνα αναμένει τις εκλογές στη… Τζόρτζια

Στην περίπτωση που ο Μπάιντεν εξασφαλίσει την έδρα που χρειάζεται στην Τζόρτζια, θα μπορεί να προχωρήσει σε κρίσιμες επιλογές

Πολλά λοιπόν θα κριθούν και για εμάς από αυτή την επαναληπτική εκλογή της 5ης Ιανουαρίου.

Στην περίπτωση που ο Μπάιντεν εξασφαλίσει την έδρα που χρειάζεται στην Τζόρτζια, θα μπορεί να προχωρήσει σε κρίσιμες επιλογές, όπως η επανάκαμψη των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η εγκατάλειψη της στάσης απομονωτισμού από τις διεθνείς υποθέσεις, η αναγέννηση της σχέσης με τους Ευρωπαίους για μια «νέα συμφωνία συλλογικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» και η ενεργότερη εμπλοκή της Αμερικής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την οποία οι επιθετικοί γείτονές μας θέλουν να μετατρέψουν σε πυριτιδαποθήκη και εστία παγκόσμιας διαταραχής.

Και σε αυτή ακριβώς την ενεργότερη αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή μας προσβλέπουμε. Το ερώτημα λοιπόν που κατατρώγει την Αθήνα και απασχολεί εντόνως τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είναι πώς θα κινηθεί η νέα αμερικανική ηγεσία στην περιοχή.

Το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ μεταφέρει στην Αθήνα ότι η ατμόσφαιρα στην Ουάσιγκτον είναι απολύτως φιλελληνική. Πρόσφατα μάλιστα στο Φόρουμ των Δελφών οι συμμετέχοντες Δημοκρατικοί, και συγκεκριμένα οι κ. Μενέντες, Βαν Χόλεν, Ζεμενίδης και άλλοι, ήταν ενθουσιώδεις και μετέδιδαν χαρακτηριστικά ότι «θα τρίβετε τα μάτια σας με όσα θα βλέπετε».

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να της επιτρέψουν να δεθεί χωρίς διαπραγμάτευση και συζητήσεις στο άρμα της Ρωσίας του Πούτιν. Αντιθέτως, επειδή βλέπουν ότι η Ρωσία κερδίζει συστηματικά στην επίμαχη ζώνη, θα θελήσουν να συγκρατήσουν την Τουρκία στο άρμα της Δύσης και του ΝΑΤΟ.

Ο στενός κύκλος του Μπάιντεν ωστόσο δεν σκοπεύει να δώσει άπειρες ευκαιρίες στην Αγκυρα. Και αυτό γιατί συνειδητοποιεί την τουρκική μετατόπιση και μαζί αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν πολλές αξιόπιστες χώρες στην περιοχή που να διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις και σταθερούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Επιπλέον επαναξιολογούν την κατάσταση μετά το βήμα της γείτονος να προμηθευτεί τους ρωσικούς πυραύλους S-400, αντιλαμβανόμενοι ότι τίθεται ευρύτερο ζήτημα ασφάλειας.

Βάσει των παραπάνω και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τη νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν θα εγκαταλείψουν σταδιακά την έως τώρα στάση του 50%-50%, που συνοδευόταν από την όχι και τόσο ουδέτερη προτροπή «βρείτε τα», και θα τοποθετηθεί πιο καθαρά υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

Ηδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αξιολογείται ιδιαιτέρως από την Αθήνα το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι αμερικανικές αρχές μιλούν για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά.

Πηγή: Βηματοδότης

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024