Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σκάνδαλο Blackwater : Η Ύπατη Αρμοστεία αποδοκιμάζει την απονομή χάριτος του Τραμπ

Σκάνδαλο Blackwater : Η Ύπατη Αρμοστεία αποδοκιμάζει την απονομή χάριτος του Τραμπ

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποδοκιμάζει την απονομή χάριτος από τον πρόεδρο Τραμπ στους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Blackwater

Η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απονείμει χάρη σε τέσσερις Αμερικανούς πρώην πράκτορες ασφαλείας που είχαν καταδικαστεί γιατί σκότωσαν άμαχους Ιρακινούς πριν από 13 χρόνια στη Βαγδάτη στέλνει λανθασμένο μήνυμα για τις δολοφονίες αμάχων, προειδοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ο απερχόμενος πρόεδρος απονέμει χάρη σε βετεράνους του στρατού που είχαν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία 14 αμάχων.

Οι τέσσερις πρώην πράκτορες ασφαλείας εργάζονταν για την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Blackwater την περίοδο που συνέβη το περιστατικό στην Βαγδάτη το 2007.

Συμβάλλει στην ατιμωρησία

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τις πρόσφατες αμερικανικές προεδρικές χάρες», δήλωσε η Μάρτα Χουρτάδο, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ανακοίνωση.

«Η απονομή χάριτος συμβάλλει στην ατιμωρησία και έχει ως αποτέλεσμα να ενθαρρύνει άλλους να διαπράξουν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Αγανάκτηση στο Ιράκ

Οι Ιρακινοί αντέδρασαν με αγανάκτηση στην απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χάρη σε τέσσερις Αμερικανούς πρώην πράκτορες ασφαλείας που είχαν καταδικαστεί γιατί σκότωσαν άμαχους Ιρακινούς πριν από 13 χρόνια στη Βαγδάτη.

«Έχασα κάθε ελπίδα εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Φαρς Σαάντι, ο Ιρακινός αξιωματικός της αστυνομίας που διεξήγαγε τις έρευνες για τους πυροβολισμούς στην πλατεία Νισούρ, ένα πολυσύχναστο μέρος στην ιρακινή πρωτεύουσα.

«Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Πήρα τους ανθρώπους, τους πήγα στο νοσοκομείο, πήρα καταθέσεις, αλλά ήξερα ότι δεν θα βλέπαμε να απονέμεται δικαιοσύνη», είπε τηλεφωνικά.

Ένας από αυτούς τους φρουρούς ασφαλείας, ο Νίκολας Σλάτεν, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Οι τέσσερις Αμερικανοί είχαν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε πυροβολισμούς στη Βαγδάτη στις 16 Σεπτεμβρίου 2007, ένα αιματηρό επεισόδιο που είχε προκαλέσει διεθνές σκάνδαλο επισημαίνοντας συγκεκριμένα τη χρήση ιδιωτικών εταιριών από τον αμερικανικό στρατό.

Ένα γεγονός που είχε αυξήσει τη δυσαρέσκεια των Ιρακινών απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεκατέσσερις Ιρακινοί άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 17 είχαν τραυματιστεί.

Οι πράκτορες της Blackwater ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν όντας σε αυτοάμυνα.

Η ομάδα της Blackwater, που είχε προσληφθεί για να εγγυάται την ασφάλεια των Αμερικανών διπλωματών στο Ιράκ μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών το 2003, είπε ότι απαντούσε σε πυρά ανταρτών.

Η χάρη του Αμερικανού προέδρου δίδεται μόλις μερικές εβδομάδες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο περάτωσε προκαταρκτική έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ μετά την εισβολή.

Οι αποφάσεις αυτές έδειξαν ότι υπήρχε ελάχιστος σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εξωτερικό, δήλωσε ο Αλί Μπαγιάτι, μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράκ, ενός οργανισμού συνδεδεμένου με την κυβέρνηση.

«Η τελευταία απόφαση επιβεβαιώνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από αυτές τις χώρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Παρέχουν ασυλία στους στρατιώτες τους, παρότι ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποτέ δεν υπήρξε δίκη για τους νεκρούς στη Βαγδάτη», δήλωσε με θλίψη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι ο απερχόμενος πρόεδρος απονέμει πλήρη χάρη σε δεκαπέντε άτομα και μεταβάλλει μερικώς ή πλήρως τις ποινές πέντε άλλων, μια κίνηση που ωφελεί μεταξύ άλλων πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας Blackwater στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι τέσσερις άνδρες της Blackwater, όλοι πρώην στρατιώτες, είχαν «μακρά υπηρεσία προς το έθνος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024