Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι έκανες άραγε δήμαρχε εδώ και ενάμιση χρόνο που διοικείς;

Τι έκανες άραγε δήμαρχε εδώ και ενάμιση χρόνο που διοικείς;

Στην τοπική αυτοδιοίκηση τίποτα δεν μένει στη σκιά

Θελήσαμε να μάθουμε πως έχει δράσει μια νέα δημοτική αρχή σε κάποιο νησιώτικο της χώρας δήμο. Μάλιστα επιλέξαμε έναν νέο δήμαρχο για να διαπιστώσουμε αν η απειρία αποτελεί εμπόδιο στη παραγωγή έργου. Ο δήμαρχος που επιλέξαμε να …εξετάσουμε είναι ο Λευτέρης Πέντες της Πάτμου. Συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά άλλωστε. Είναι 33 χρονών, πρώτη φορά σε αυτή τη θέση και δεν ελέγχει το δημοτικό συμβούλιο αφού στο πρώτο γύρο συγκέντρωσε λιγότερες έδρες λόγω απλής αναλογικής, αλλά κέρδισε την εκλογή του τελικά με 36 ψήφους διαφορά. Σε ένα δήμο λοιπόν που ψηφίζουν λίγο πάνω από 2 χιλιάδες άνθρωποι όλα έχουν σημασία. Επίσης, όλα τα είχε η μαριωρή ο φερετζές της έλειπε, στη βάρδια του προέκυψε και η… κορονοεπέλαση. Για να δούμε λοιπόν η Πάτμος σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της από τον νέο δήμαρχο πρόκοψε;

Το πρώτο και κύριο που είδαμε αφορά τις δομές υγείας. Από δωρεά ενισχύθηκε το κέντρο υγείας με μοριακό αναλυτή. Κατόπιν προσκλήσεων ο ΕΟΔΥ έκανε 3 φορές ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Πραγματοποιήθηκαν απολυμάνσεις σε σχολεία, υπηρεσίες και γενικά σε κοινόχρηστους χώρους. Δεν εξακριβώσαμε αν εξυπηρετούνταν κατ’ οικον οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από τις υπηρεσίες του δήμου. Πάντως έγινε πρόσληψη κοινωνιολόγου με σκοπό να στηριχθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες. Συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών δημιουργήθηκαν είτε εξελίχθηκαν ώστε οι πληρωμές οφειλών προς τον δήμο να γίνονται απομακρυσμένα.

Στην Πάτμο όπως και παντού συναντώνται αδέσποτα ζώα. Στη προκειμένη περίπτωση γατούλες. Πολλές γατούλες. Ο δήμος με την βοήθεια εθελοντών και φιλόζωων πραγματοποίησε στειρώσεις, ενώ αποφασίστηκε μια διαρκής συνεργασία με την ΜΚΟ «Save a Greek Stray» με σκοπό την περισυλλογή, περίθαλψη και στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Από πλευράς κτιριακών ξεχωρίσαμε την αποκατάσταση του κτιρίου της αστυνομίας, την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων αλλά και άλλων δομών της περιοχής. Σε επίπεδο υποδομών σίγουρα αυτό που ξεχωρίζει στα δικά μας μάτια είναι η έναρξη των εργασιών του νέου δικτύου ύδρευσης που ειδικά σε περιφερειακούς δήμους κρίνεται αναγκαίο τόσο για τον έλεγχο διαρροών όσο και για την ποιότητα του νερού. Σχετικό με το θέμα και η προμήθεια ακόμα μίας μονάδας αφαλάτωσης.

Στο θέμα της πολιτικής προστασίας η ίδρυση εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου ήταν μια αναγκαία κίνηση. Καθαρίστηκαν ποτάμια και ρέματα, απομακρύνθηκαν εγκαταλελειμμένα όχημα που εμπόδιζαν και ρύπαιναν. Καλλιεργήθηκε αίσθημα …ανακυκλωτικό στους κατοίκους της Πάτμου με δράσης ευαισθητοποίησης και βελτιώθηκε το σύστημα αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών.

Πολιτισμός – Τουρισμός

Προ πανδημίας ο τομέας του πολιτισμού και τουρισμού δεν τέθηκαν στο περιθώριο. Έγιναν αρκετές εκδηλώσεις πολιτιστικές που σε κάποιες πιο ρομαντικές εποχές αποσκοπούσαν στη τόνωση του φρονήματος και στο «δέσιμο» της κοινότητας, ενώ ο δήμος Πάτμου κινήθηκε και προς την προώθηση του νησιού σε ομάδες κοινού Ελλάδος και εξωτερικού με στοχευμένες καμπάνιες. Επισκευάστηκε ένα γήπεδο μπάσκετ του νησιού αλλά και αναβαθμίστηκε και παράλληλα δημιουργήθηκαν τμήματα άθλησης σχεδόν σε όλους τους οικισμούς του νησιού. Δημοπρατήθηκαν 3 νέες παιδικές χαρές για τους τρεις μέγάλους οικισμούς της Πάτμου. Τώρα για τους υπόλοιπους οικισμούς-όπου υπάρχουν παιδιά- ελπίζουμε να υπάρξει μέριμνα από την δημοτική αρχή.

Μια από τις δράσεις της διοίκησης Λευτέρη Πέντες είναι και η κατασκευή του πρώτου παιδικού σταθμού στην ιστορία της Πάτμου με την πολύτιμη αρωγή εθελοντικών οργανώσεων και προσώπων.

Το δημοτικό λιμενικό ταμείο της Πάτμου που είναι πρόεδρος ο δήμαρχος επίσης δραστηριοποιήθηκε. Το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μας αφορά την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του ταμείου και του υπουργείου υποδομών και μεταφορών για δημοπράτηση έργων 500 χιλιάδων ευρώ, ενώ εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή μόλου πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων. Ως γνωστό κρουαζιερόπλοια καταφθάνουν στην Πάτμο και η έξοδος των επιβατών γίνεται με τη χρήση μικρών σκαφών από το νησί. Αυτό σημαίνει πως μειώνεται αισθητά ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών στο νησί με ότι σημαίνει για την τοπική αγορά. Φυσικά και στα κρουαζιερόπλοια οι έχοντες τις ακριβές καμπίνες εξέρχονται πρώτοι από το πλοίο. Από το λιμενικό ταμείο θα αναβαθμιστεί και η εμπορική προβλήτα του λιμένα Σκάλας. Καλό είναι το γεγονός πως έχει εκπαιδευτεί μια ομάδα αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης που προκύπτει από κάποιο έκτακτο περιστατικό.

Επισημάναμε τα σημαντικότερα κατά την άποψη μας σημεία της διακυβέρνησης του Λευτέρη Πέντε και της δημοτικής του αρχής. Συμπερασματικά, η δραστηριότητα δείχνει θέληση να πάει η σκυτάλη παρακάτω από εκεί που την βρήκε. Αυτό είναι θετικό. Ο ρόλος κάθε δημοτικής αρχής είναι πολλαπλός. Οι αρμοδιότητες είναι πολλές. Η κεντρική πολιτική ηγεσία έχει καταλάβει πως ισχυρές αυτοδιοικήσεις  διασφαλίζουν την κοινωνική ομαλότητα και πρόοδο ενώ αποτελούν και ανάχωμα σε περιόδους κρίσεων. Όπως με την πανδημία που πολλές γνωστές και άγνωστες ιστορίες απέδειξαν πως η τοπική αυτοδιοίκηση κράτησε όρθιο και δομημένο τον κοινωνικό ιστό. Κατά την άποψη μας οι τοπικές διοικήσεις που είναι αποτελεσματικές πρέπει να πριμοδοτούνται όχι τόσο με χρήμα και ας μας επιτραπεί ο αδόκιμος όρος, αλλά με ανθρώπους. Διότι αυτό που λείπει στο σύνολο κυρίως των ελληνικών περιφερειακών δήμων είναι στελεχιακό δυναμικό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024