Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλοπούλα : Τι πρέπει να προσέξετε όταν τη μαγειρέψετε

Γαλοπούλα : Τι πρέπει να προσέξετε όταν τη μαγειρέψετε

Περίπου το 20% των τροφικών δηλητηριάσεων συνδέεται με την κατανάλωση πουλερικών και ο μήνας Δεκέμβριος είναι εκείνος που γίνονται οι περισσότερες τέτοιες αναφορές

Η πιθανότητα να γίνει η γαλοπούλα αιτία τροφικής δηλητηρίασης για εσάς και την οικογένειά σας είναι αρκετά υψηλή.

Ο κίνδυνος ξεκινάει από τον τρόπο απόψυξης της γαλοπούλας και συνεχίζεται με το αν θα την πλύνετε με νερό καθώς και με το αν και κατά πόσο θα ψηθεί σωστά η γέμιση που παραδοσιακά βάζουμε όλοι μέσα στο πουλερικό.

Περίπου το 20% των τροφικών δηλητηριάσεων συνδέεται με την κατανάλωση πουλερικών και ο μήνας Δεκέμβριος είναι εκείνος που γίνονται οι περισσότερες τέτοιες αναφορές.

Πλύσιμο

Το πλύσιμο τη γαλοπούλας, θεωρείται από πολλούς ως ένας χρήσιμος τρόπος για να απομακρυνθούν τα επιβλαβή βακτήρια, αλλά τελικά μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Και η συνήθεια φυσικά να χρησιμοποιούμε το κρέας που περισσεύει στο τραπέζι τις επόμενες μέρες σε άλλα πιάτα ή σάντουιτς, είναι επίσης μια «συνταγή για καταστροφή», όταν συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό.

Επίσης, πάνω από το 80% των ανθρώπων πιστεύει ότι πλένει καλά την γαλοπούλα που αγόρασε.

Στην πραγματικότητα, όταν πλένετε την γαλοπούλα, είναι πολύ πιθανό να «σκορπίζετε», με τα νερά που πιτσιλάτε σε όλη την κουζίνα, επιβλαβή βακτήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε  μόλυνση άλλα τρόφιμα, τα οποία θα ακουμπήσετε στην συνέχεια εκεί.

Το κατάλληλο μαγείρεμα της γαλοπούλας θα εξοντώσει ούτως ή άλλως τα βακτήρια, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να πλύνετε την γαλοπούλα.

Απόψυξη

Περίπου 1 στις 4 τις γαλοπούλες που θα καταναλωθούν τα Χριστούγεννα θα έχουν αγοραστεί κατεψυγμένες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν ξεπαγώνουν σωστά την γαλοπούλα, κάτι που μπορεί να επιτρέψει στο επικίνδυνο βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) αλλά και στο καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter) να επιβιώσουν κατά τη διαδικασία μαγειρέματος και να φτάσουν στο πιάτο σας.

Γέμιση

Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν γέμιση μέσα στη γαλοπούλα. Αλλά ο βρετανικός φορέας για την ασφάλεια των τροφίμων (Food Standards Agency – FSA) προειδοποιεί ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο η γέμιση και το εσωτερικό της γαλοπούλας να μην μαγειρευτούν σωστά και πλήρως.

Μια γαλοπούλα που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά θα μπορούσε να σημάνει τροφική δηλητηρίαση στο τραπέζι. Ο ασφαλής και εύκολος τρόπος για να απολαύσετε την «γέμιση» είναι να την μαγειρέψετε χωριστά από την γαλοπούλα και να την βάλετε στο τέλος μέσα σε αυτή, αν το επιθυμείτε.

Κατανάλωση

Τέλος, οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώσουμε τα υπολείμματα της γαλοπούλας από το γιορτινό τραπέζι μέσα σε 48 ώρες και να μην τα κρατήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγές: dailymail.co.uk,

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024