Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανικές κυρώσεις

Βρετανικές κυρώσεις

Οι Βρετανοί, οι Τούρκοι και η υφαλοκρηπίδα

Μπορεί το Brexit να έχει απορροφήσει, κατ’ άλλους καθηλώσει, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το Λονδίνο δεν παραμελεί ποτέ την Κύπρο και την περιοχή μας. Το Φόρεϊν Οφις εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωση με τίτλο «Κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης» σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο. Ο ομώνυμος κανονισμός, ο οποίος θα αφορά κυρώσεις για την περίοδο μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου παραμονής της χώρας στην ΕΕ, που λήγει τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2020, υπογραμμίζει κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Πέραν των κυρώσεων για μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζει ότι οι κυρώσεις αφορούν και «δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να παρεμποδίσουν μια συμφωνία οριοθέτησης».

Πότε συμβαίνει αυτό; Οπως σημειώνεται, «σε περιπτώσεις που η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας με ένα κράτος που έχει αντικείμενες ακτές».

Πηγές με νομική εμβρίθεια μου έλεγαν ότι οι Βρετανοί, παραδοσιακώς φιλικά διακείμενοι προς την Τουρκία, προχωρούν ακόμη και πέραν των Συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τασσόμενοι κατά μονομερών ενεργειών που παρεμποδίζουν θαλάσσιες οριοθετήσεις.

Δεν νομίζω να χρειάζεστε διευκρινίσεις για το ποια είναι η χώρα εκείνη που κατά κόρον προβαίνει σε μονομερείς κινήσεις τόσο έναντι της Κύπρου όσο και έναντι της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο…

Πηγή: Βηματοδότης

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024