Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ποια βιβλία αξίζει να διαβάσουμε αυτή την εποχή - Οι κυριότερες προτάσεις

Ποια βιβλία αξίζει να διαβάσουμε αυτή την εποχή – Οι κυριότερες προτάσεις

Από την τωρινή σοδειά, φαίνεται ότι γίνεται στροφή σε βιβλία που υποστηρίζουν χτίσιμο ενός ή δύο κεντρικών χαρακτήρων και των παθών τους.

Η παρατεταμένη ανασφάλεια και οι επιπτώσεις του λοκντάουν – και σε ψυχολογικό επίπεδο – ήταν τα δεδομένα για το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Με τον φυσικό χώρο του βιβλιοπωλείου να απουσιάζει, ενώ οι εκδότες έχουν δείξει ικανοποιητικά αντανακλαστικά το προηγούμενο διάστημα. Το ελληνικό βιβλίο μπορεί να κρατήσει το κοινό του, αλλά χρειάζεται επανασύσταση.

Κυρίως στόχευση σε θεματικές και ανάπτυξη αφηγηματικών μοτίβων. Από την τωρινή σοδειά, φαίνεται ότι γίνεται στροφή σε βιβλία που υποστηρίζουν χτίσιμο ενός ή δύο κεντρικών χαρακτήρων και των παθών τους. Πρόσωπα τα οποία είναι αποτέλεσμα «μιξάζ» της περιόδου κρίσης. Βρισκόμαστε στο στάδιο του «ενικού» αριθμού.

Μισέλ Φάις

«Η ερευνήτρια»

Εκδ. Πατάκη, Σελ. 272

Τιμή 15,50 ευρώ

Ενα μυθιστόρημα που προσπαθεί να επανασυστήσει την πρωτεϊκή ύλη του μυθιστορήματος και κατ’ επέκταση της ίδιας της γραφής. Για την επίτευξη του εγχειρήματος αυτού, ο συγγραφέας διεισδύει στην επικράτεια του Φραντς Κάφκα. Μέσα από θραυσματικά κείμενα του τσεχοεβραίου λογοτέχνη, επιστρατεύεται μια απροσδιόριστη γυναικεία φιγούρα η οποία ζει σε κάποια σκοτεινή πλευρά του Κάφκα και εκδηλώνεται στον Φάις ως ο πνευματικός μεσάζων που θα αφουγκραστεί τον στρόβιλο της καφκικής σκέψης και όχι μόνο.

Μίμης Ανδρουλάκης

«Μπλε λουλούδι»

Εκδ. Πατάκης, Σελ. 370

Τιμή 17,70 ευρώ

Από το κοντινό μέλλον της μνήμης της ανθρωπότητας ο Ανδρουλάκης απαντά στην κλιματική αλλαγή και στην επιδημία. Σ’ ένα νησί των κοραλλιών συναντώνται τριάντα τρεις κορυφαίοι επιστήμονες, που σύντομα θα τους καταπιεί ο ωκεανός. Τι θα ανακαλύψουν; Τι έχει μείνει για να συζητηθεί από την επιστήμη των ιδεών και της τεχνολογίας του παρελθόντος; Ο μακρύς απολογισμός του συγγραφέα. Από τη Βιομηχανική Επανάσταση μέχρι την Τεχνητή Νοημοσύνη, τι πήγε στραβά; Καίρια ερωτήματα.

Νίκος Βατόπουλος

«Στο βάθος του αιώνα»

Εκδ. Μεταίχμιο, Σελ. 280

Τιμή 16,60 ευρώ

Ο δημοσιογράφος και περιηγητής της αθηναϊκής Ιστορίας κυρίως, μέσα από μια σειρά αυτοβιογραφούμενων κειμένων, συνθέτει μια άλλη θεώρηση της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον των τελευταίων δεκαετιών, όπου συνέβησαν οι μεγάλες αλλαγές στον ιστό και τη φυσιογνωμία της. Ποιος είναι ο χάρτης που ορίζει τον αθηναιογράφο; Ο κραδασμός που γεννά και διαμορφώνει την παρατήρηση εισβάλλει στα προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, στη δική του τροχιά του χρόνου. Από την πόλη εκτείνεται το προσωπικό βίωμα

Νίκος Παναγιωτόπουλος

«Ανήσυχα άκρα»

Εκδ. Μεταίχμιο, Σελ. 264

Τιμή 12,20 ευρώ

Ο έμπειρος συγγραφέας που μας έχει χαρίσει επιτυχίες στο παρελθόν, επιστρέφει με δέκα ιστορίες που έρχονται από τα ανήλιαγα βάθη του ερωτικού πάθους. Ιστορίες που εξερευνούν, η καθεμία με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, το παράξενο φως της επιθυμίας. Στο ταξίδι της έλξης τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Ο «κυνηγός» μετατρέπεται σε «θήραμα» και το αντίθετο. Οι κανόνες φτιάχνονται πάντα από την αρχή και ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια.

Μαριαλένα Σπυροπούλου

«Τάισέ με»

Εκδ. Μεταίχμιο, Σελ. 248

Τιμή 15,50 ευρώ

Ενα σημερινό αστικό μυθιστόρημα για τις διαπροσωπικές και ψυχολογικές αναταράξεις της τελευταίας δεκαετίας. Στην περίοδο του πρώτου Μνημονίου, η Μαρίνα, αν και δέχεται πρόταση γάμου, καταρρέει αμέσως. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τη χαρά της, σ’ ένα ρευστό περιβάλλον όπου οι ταυτότητες αλλάζουν τάχιστα. Οι βεβαιότητες πέφτουν και χάνονται σε βαθιά χαράδρα. Η Μαρίνα είναι μια σύγχρονη γυναίκα που ψάχνει μια νέα λειτουργική σύνδεση για τον εαυτό και τον έξω κόσμο.

Μαριλένα Παπαϊωάννου

«Ενα πιάτο λιγότερο»

Εκδ. Καστανιώτη, Σελ. 368

Τιμή 16 ευρώ

Ενα φαινομενικά ασήμαντο γεγονός σε μια κρίσιμη καμπή των πολιτικών πεπραγμένων για την Ελλάδα, μπορεί να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας. Μια μέρα πριν από την παραίτηση Γεωργίου Παπανδρέου, στη Σαντορίνη ένας νεαρός γλιστρά σε αρχαιολογική ανασκαφή και πεθαίνει. Το πένθος απλώνεται στη μικρή κοινωνία και αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά και ψέματα, που ταλανίζουν δύο οικογένειες. Τι θα φέρει η σκαπάνη στο φως; Ανομολόγητους ανταγωνισμούς και αισθήματα του παρελθόντος, που περιμένουν λύτρωση.

Μαρία Κουγιουμτζή

«Νύχτες πυρετού»

Εκδ. Καστανιώτη, Σελ. 544

Τιμή 20 ευρώ

Η Μαρία Κουγιουμτζή είναι από τους λογοτέχνες που εκφράζονται έντονα μέσα από τα πάθη της περιόδου της κρίσης των τελευταίων δέκα χρόνων. Στο νέο της ογκώδες μυθιστόρημα μας μιλά για το σώμα, τον έρωτα και τη μνήμη. Μια γυναίκα φυλακισμένη μέσα στο δωμάτιο των αναμνήσεων ανακαλεί πρόσωπα με τα οποία ήρθε σε επαφή. Η δίψα για ζωή διαπερνά αυτή την πυρετική ονειροφαντασία, που ισορροπεί πάνω στο δίκοπο μαχαίρι της επιθυμίας.

Σταύρος Χριστοδούλου

«Τρεις σκάλες ιστορία»

Εκδ. Καστανιώτη, Σελ. 384

Τιμή 18 ευρώ

Ο δημοσιογράφος και βραβευμένος συγγραφέας μάς μεταφέρει στη χαίνουσα πληγή της Κύπρου: τα ανεπούλωτα τραύματα του ’74. Μια οδυνηρή προσωπική ιστορία που εκβάλλει στην ανταριασμένη θάλασσα των πολιτικών γεγονότων του τότε. Η Χλόη είναι δεκαοκτώ χρόνων και βιάζεται από τούρκο στρατιώτη. Μένει έγκυος. Χρόνια μετά στην Αθήνα, ένα πραγματικό ράκος, βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: ή θα συναντήσει τον βιαστή της ή όχι. Θα αντιμετωπίσει τους εφιάλτες της ή όχι;

Κώστας Χατζηαντωνίου

«Το στέμμα των αυγών»

Εκδ. Καστανιώτη, Σελ. 384

Τιμή 18 ευρώ

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Χατζηαντωνίου ανατέμνει δύο καίριες περιόδους της ελληνικής και της παγκόσμιας Ιστορίας: την οπισθοχώρηση του Ελληνικού Στρατού τον Αύγουστο του 1922 και τις σπαρακτικές στιγμές της Αλωσης της Πόλης το 1204, που σημάδεψαν και την κορύφωση της Τέταρτης Σταυροφορίας. Συνδετικός κρίκος μια ηλικιωμένη Μικρασιάτισσα σε προχωρημένη ηλικία το 2012, που στα χέρια της κρατά επιστολές – φωτιά. Ο συγγραφέας μπαίνει στη διαδικασία να αφηγηθεί τη γέννηση της νεοελληνικής συνείδησης.

Γιάννης Μπαλαμπανίδης

«Largo»

Εκδ. Πόλις, Σελ. 160

Τιμή 14 ευρώ

Τι σημαίνει «Largo»; Καταρχήν μουσικός ρυθμός. Ενας απαλός, αργός ρυθμός, που σηματοδοτεί έναν εκτεταμένο χώρο, ένα πλάτωμα, μια γενναιόδωρη χειρονομία. Είναι επίσης και το πρώτο λογοτεχνικό έργο του διδάκτορα Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννη Μπαλαμπανίδη. Μια ξεχωριστή συλλογή διηγημάτων, που εξερευνά το δισεπίλυτο ερώτημα της φυσιολογίας και της διάστασης του χρόνου. Ενα οδοιπορικό δίχως προκαθορίσεις, πάνω στην απώλεια και τη μοναχικότητα. Ανάμεσά τους η ανάγκη, η αναζήτηση της ρίζας.

Αργύρης Χιόνης

«Η πολιτεία Λαβύρινθος»

Εκδ. Κίχλη, Σελ. 152

Τιμή 13,50 ευρώ

Στο κατώφλι μιας χρονιάς που όλοι θέλουν να ξεχάσουν, επανέρχεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων ένας σημαντικός δημιουργός. Στον παρόντα τόμο περιλαμβάνονται μερικά αυστηρώς επιλεγμένα αθησαύριστα κείμενα του Αργύρη Χιόνη. Εκλεκτά γραπτά, τα οποία είχαν δημοσιευθεί σε εφημερίδες τη μακρά περίοδο 1976 – 2011. Αφηγήματα αυτοβιογραφικού ύφους, πορτρέτα καλλιτεχνών, μυθοπλαστικές αναπλάσεις, ποιητικές βινιέτες όπου μέσα τους αναπτύσσεται μια πλειάδα θεμάτων, οικεία στον λογοτέχνη, όπως το μοτίβο του εγκλεισμού σε μια εν προκειμένω λαβυρινθώδη πολιτεία.

Αγης Πετάλας – Κώστας Καλφόπουλος

«Οταν έρθει η μέρα που ξέρεις»

Εκδ. Εστία, Σελ. 104

Τιμή 11 ευρώ

Δύο διαφορετικοί μεταξύ τους συγγραφείς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια νουβέλα – έκπληξη. Μια εμφατική νύξη, ένα μίνι λογοτεχνικό συμβάν. Δύο έφηβοι (αφηγηματικά οχήματα των δημιουργών) βλέπουν και εξερευνούν τα μεγάλα γεγονότα που συντάραξαν τον ιστορικό μας χρόνο: Ανοιξη της Πράγας, δολοφονία Κένεντι, Χούντα, Μεταπολίτευση, η περίοδος της Αλλαγής και άλλα. Με πρόφαση μια ιδέα αστυνομικού αφηγήματος, οι δύο συγγραφείς που τους χωρίζουν επίσης δύο γενιές σκηνοθετούν ένα ευφάνταστο μυθοπλαστικό ζουρνάλ.

Γιάννης Ξανθούλης

«Ζωή μέχρι χθες»

Εκδ. Διόπτρα, Σελ. 408

Τιμή 16,60 ευρώ

Ο Γιάννης Ξανθούλης βρίσκεται ίσως στην καλύτερη φόρμα των τελευταίων ετών. Την κυρία Αμφιτρίτη Βράνη κανείς δεν υπάρχει τώρα να τη θυμάται όπως υπήρξε. Η αισθηματική της αγωγή την έστειλε στο τριγύρι. Να ερωτευτεί τον έρωτα και άλλα καινά δαιμόνια. Τώρα στα γεράματα θέλει να επιστρέψει στην Αθήνα, σ’ ένα κατεδαφισμένο τόπο. Η ίδια θέλει να είναι πια συνηθισμένη, όχι αιρετική. Το στοκ της νεότητάς της λιγοστεύει. Ο αυτοσαρκασμός, το όπλο της.

Βίκυ Τσελεπίδου

«Ο μεγάλος σκύλος»

Εκδ. Νεφέλη, Σελ. 352

Τιμή 15,50 ευρώ

Το νέο μυθιστόρημα της βραβευμένης Βίκυς Τσελεπίδου θα μας απασχολήσει σίγουρα και στη συνέχεια. Η αναζήτηση της μεταθανάτιας ζωής, της αθανασίας, της συντήρησης με όποιο κόστος τής υποτίθεται όμορφης ζωής μας είναι μερικά από τα ερωτήματα που διατρέχουν το βιβλίο. Ενα ζευγάρι ηλικιωμένων αποφασίζουν να κρυοσυντηρήσουν τα σώματά τους μετά την έλευση του μοιραίου. Τους γίνεται εμμονή και όλες τους οι πράξεις κινούνται γύρω από αυτό. Μια δραστική, αφηγηματική αλληγορία.

Μαρία Γιαγιάννου

«Το μέλος φάντασμα»

Εκδ. Μελάνι, Σελ. 190

Τιμή 15 ευρώ

Τι σημαίνει να ενηλικιώνεσαι ερήμην σου; Πόσες κατακερματισμένες ζωές έχεις αφήσει πίσω και σε υπονομεύουν; Το παζλ ενός σαραντάχρονου επικοινωνιολόγου αντανακλάται στο τεθλασμένο πορτρέτο της Αθήνας. Παράλληλα η συγγραφέας δημιουργεί μια κυψελίδα ανθρωπολογικών παρατηρήσεων και με διακειμενική διάθεση προσπαθεί να φέρει στο φως τις ψηφίδες της προβληματικής του μνήμης. Η περιπέτεια της γραφής συναντά την περιπέτεια ενός ανθρώπου – η φθορά τον διαλύει. Αγωνιά να ανακαλύψει, έστω και αργά, ποιος είναι.

Γιώργος Γκόζης

«Θραύση κρυστάλλων»

Εκδ. Ποταμός, Σελ. 304

Τιμή 15 ευρώ

Ενα μυθιστόρημα που συμπίπτει με τις γιορτινές ημέρες που διανύουμε, αφού εκτυλίσσεται παραμονές Χριστουγέννων. Ενας άντρας συναντά μια γυναίκα και ανάμεσά τους, κενό. Από το 2001 μέχρι και είκοσι πέντε χρόνια μετά. Το άρωμα του πρώτου έρωτα μπορεί να κρατήσει; Δεν είναι αυτονόητο πως το σμίξιμο θα στεριώσει για πάντα. Αν και αρχικά υπάρχει αυτή η αίσθηση. Υπάρχουν τόσοι οι λόγοι που χωρίζουν οι άνθρωποι, άξιοι να τους γράψεις μυθιστόρημα.

Δημήτρης Καρακίτσος

«Ο δον υπαστυνόμος»

Εκδ. Αντίποδες, Σελ. 272

Τιμή 13 ευρώ

Υπερρεαλιστικό μυθοπλαστικό εγχείρημα από έναν συγγραφέα που τολμά. Σε ένα άχρονο περιβάλλον – Θερβαντικό κατά κύριο λόγο – παρακολουθούμε τις περιπέτειες του Αστόλφο. Περιφέρεται στις παιδικές του αναμνήσεις, έχει για καμάρι τον δάσκαλό του. Ο ένας μάθαινε στον άλλον τα μυστικά περάσματα της λογοτεχνίας. Ο Αστόλφο είναι ένας συγγραφέας που ονειρεύεται πως θα γράψει. Ενας περιπατητής ονείρων που θρέφεται με στίχους κλασικών και τις Σαπφούς. Ενα ξεχωριστό βιβλίο για τα εκδοτικά δεδομένα.

Ανδρέας Νικολακόπουλος

«Αποδοχή κληρονομιάς»

Εκδ. Ικαρος, Σελ. 208

Τιμή 11,25 ευρώ

Ενα ταξίδι μέχρι το τέλος της διαδρομής. Δεκαέξι ιστορίες, δεκαέξι διηγήματα που έχουν για συνεπιβάτες ένα μπουκέτο από παράξενες μορφές, που μόνο η σύγχρονη Αθήνα γεννά και ό,τι της μοιάζει. Μέχρι την άκρη της νύχτας αυτό το ταξίδι αποκαλύπτει έναν συγγραφέα που έχει φρέσκια ματιά και γραφή. Ενας άπατρις ζωγράφος, ένα άλογο τίγκα στα παράσημα, ένα σκιάχτρο, ένας καλλιεργητής γης μέσα στους κροταλίες, ένας χιονάνθρωπος που έχει επαναπατριστεί. Διαβάστε άφοβα.

Αννα Γεωργιάδου

«Θεραπευτική επιδείνωση»

Εκδ. Δίαυλος, Σελ. 134

Τιμή 9, 54 ευρώ

Αισθαντικά διηγήματα, πότε πότε σκληρά, γύρω από το ψυχικό τραύμα. Επίσης ένα σχόλιο πάνω στη γραφή και τα πάθη της. Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών συνομιλούν με την απώλεια, τη φθορά, την εξάρτηση και πολλά άλλα. Προβλήματα που καταδιώκουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Η συγγραφέας κινείται στον μεταιχμιακό χώρο μεταξύ της συμφιλίωσης με τον εαυτό και στο τραυματικό βίωμα. Σαράντα τον αριθμό μικροδιηγήματα, σπαρμένα σε όλη την γκάμα της ψυχικής συμπεριφοράς.

Κατερίνα Ζαρόκωστα

«Ιστορίες οικογενειακής τρέλας»

Εκδ. Σοκόλη, Σελ. 120

Τιμή 11, 66 ευρώ

Η πολύπειρη συγγραφέας επανακάμπτει μ’ έναν τόμο διηγημάτων. Οι μνήμες από την Πόλη και εδώ ζέουσες. Οι ιστορίες του τόμου σχηματίζουν μικρές βινιέτες που αναδύονται από τις νησίδες των παιδικών και λίγο μετέπειτα χρόνων της συγγραφέως. Η οποία ξεφυλλίζει προσωπικά ημερολόγια και από μέσα αναδύονται ολοζώντανες ιστορίες και περιστατικά, που σταμπάρισαν τη ζωή της ή τη ζωή έτσι όπως τη φαντάστηκε η Ζαρόκωστα. Μια ακουαρέλα χρωμάτων με γλυκόπικρη αφήγηση.

Παύλος Μεθενίτης

«Αδειο άλογο»

Εκδ. Εύμαρος, Σελ. 192

Τιμή 12 ευρώ

Ο έμπειρος συγγραφέας και παλιός δημοσιογράφος Παύλος Μεθενίτης επανέρχεται στη μυθοπλασία με βασικό πρωταγωνιστή έναν οργισμένο τύπο. Βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς αϋπνίας, είναι θέσει μισάνθρωπος, αφηγείται ακατάπαυστα ατέλειωτες ιστορίες και γενικά βρίσκεται στα όρια. Γέννημα θρέμμα της Μεταπολίτευσης σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται. Ο συγγραφέας προσπαθεί να περιγράψει τους εκρηκτικούς ιμάντες που αποτελούν το τσακμάκι του τωρινού ανθρώπου, το σημείο βρασμού της κοινωνίας. Μια κοινωνία που βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο της κρίσης.

Ρούλα Γεωργακοπούλου

Η μέθοδος της μπουρμπουλήθρας

Επιμέλεια Κατερίνα Σχινά

Εκδ. Πόλις, σελ. 72

Τιμή 12 ευρώ

«Τις μπουρμπουλήθρες μοιάζει να τις γεννά ο αρχέγονος, ζωογόνος φόβος προσδίδοντας ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, παραληρηματική φωνή και άλογη σκέψη σε έμψυχα όντα, φυτά, ζώα και ανθρώπους, ανασταίνοντας το παρελθόν – προσωπικό και συλλογικό – και συνάμα τους νεκρούς του. Πρόκειται για μια σοφά καμωμένη, παιγνιώδη αντιμετάθεση αυτοσυντήρησης, όπου το βλέμμα σιωπηλά συνδιαλέγεται με μικρά, αστικά, υπερρεαλιστικά δράματα, μονόπρακτα της κουζίνας και του σαλονιού που έχουν τις ρίζες τους και τις απαρχές τους στα παιχνίδια και σοφίσματα της παιδικής ηλικίας, στους φανταστικούς φίλους των παιδικών δωματίων που ακροβατούν μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, δρώντας προστατευτικά και καθησυχαστικά» (Κάλλια Παπαδάκη, «Β», 18/7).

Χρήστος Χωμενίδης

Ο βασιλιάς της

Εκδ. Πατάκη, σελ. 416

Τιμή 19,70 ευρώ

Ελεύθερος διακειμενικός «διάλογος» με τον ελληνικό μύθο σε ένα πείραμα τα «παραδεδομένα» να αποκτήσουν σύγχρονη φωνή και οι ήρωες να μεταμορφωθούν. Ο Μενέλαος γίνεται ο πρωταγωνιστής ενός μυθιστορήματος, όπου κυριαρχεί το χιούμορ και η ελευθεροστομία. Με την ίδια ελευθερία ο συγγραφέας στρέφει το ποτάμι προς την πηγή του: ο Μενέλαος ξεφεύγει από τις ετικέτες και αφηγείται τη ζωή του από τα παιδικά χρόνια ως τις αλήθειες πίσω από τους μύθους.

Βάσια Τζανακάρη

«Αδελφικό»

Εκδ: Μεταίχμιο, σελ. 272

Τιμή 14 ευρώ

Ο θάνατος του Ντέιβιντ Μπόουι, πυροδοτεί την συνάντηση δυο σχεδόν σαραντάρηδων που οι δρόμοι τους δεν είχαν ποτέ κάτι το κοινό. Στο ομώνυμο χωριό των Σερρών, ο άντρας δραπετεύει από έναν ξαφνικό θάνατο και η γυναίκα επιστρέφει στον τόπο της για να βρει τον εαυτό της. Δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τα νεανικά τους ξέφρενα όνειρα της δεκαετίας του ’90 και τώρα αναγκάζονται να πάρουν τις τελικές αποφάσεις της ζωής τους.

Μένιος Σακελλαρόπουλος

«Τα δεκαέξι γράμματα»

Εκδ.: Ψυχογιός, σελ. 408

Τιμή 14,43 ευρώ

Η σπαρακτική σχέση ενός πατέρα με τον γιο του. Μια σχέση ζωής που σημαδεύει γενιές και διαμορφώνει τους χαρακτήρες τους, μέσα από τις πληγές της ζωής τους. Ο συνταξιούχος πυροσβέστης γράφει μέσα από το γηροκομείο στον γιο του. Ο οποίος είναι σχεδόν πάντα μπλεγμένος. Τους χωρίζουν ανείπωτες διαφορές, τους ενώνουν αυτές οι δεκαέξι επιστολές. Μια αληθινή ιστορία, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία που καταφέρνει να συγκινήσει με το αγνό συναίσθημά της.

Κώστας Ταχτσής

Τρίτο στεφάνι

Εκδ. Ψυχογιός, σελ. 352

Τιμή 16,60 ευρώ

Το «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή επανεκδίδεται από τον «Ψυχογιό» – ενώ αναμένονται τον Ιανουάριο τα «Ρέστα», «Η γιαγιά μου η Αθήνα», «Καφενείο το Βυζάντιο» – υπενθυμίζοντας την αξία που έχει κατακτήσει στη διαχρονική πινακοθήκη της ελληνικής λογοτεχνίας. Εργο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά αντέχοντας στις επαναγνώσεις, επανεκτιμήσεις και τα «ανεβάσματα». Μέσα σε όλα, και μέτρο σύγκρισης για πολλούς και πολλές που επικαλούνται εσχάτως το όνομα του Ταχτσή ως μακρινό πρότυπο και επιρροή. Δύσκολη η σύγκριση, που απομακρύνει ολοένα και περισσότερο τον πρωτότυπο λόγο από τις κακές απομιμήσεις.

Αργύρης Χιόνης

Η πολιτεία Λαβύρινθος και άλλες αθησαύριστες ιστορίες

Εκδ. Κίχλη, σελ. 152

Τιμή 13,50 ευρώ

Επιλεγμένα αθησαύριστα κείμενα του Αργύρη Χιόνη, δημοσιευμένα στην πλειονότητά τους από τον ίδιο σε περιοδικά και εφημερίδες την περίοδο 1976-2011· αυτοβιογραφικά και μυθοπλαστικά αφηγήματα, πορτρέτα ομοτέχνων και ένα κείμενο στοχαστικού – ποιητικού χαρακτήρα. Μέσα στις σελίδες τους ξετυλίγεται μια πλειάδα θεμάτων: το μοτίβο του αναπόδραστου εγκλεισμού – σε μια πολιτεία λαβύρινθο εν προκειμένω -, η ανάδυση της ερωτικής επιθυμίας και η οδυνηρή διάψευση, ο εν ζωή θάνατος, ο δισυπόστατος χαρακτήρας της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ο μοναχικός δρόμος της περιπλάνησης και ο σύμφυτος με αυτήν πόθος για την επιστροφή στην εστία.

Μιχάλης Μακρόπουλος

Η θάλασσα

Εκδ. Κίχλη, σελ. 80

Τιμή 10 ευρώ

«Η θάλασσα στο αφήγημα είναι ένα πολύσημο σύμβολο. Επιφανειακά, υπάρχει η καταστροφή, η ερήμωση της γης, η κατάκλυση των παραθαλάσσιων περιοχών. Μα η θάλασσα και η ηρωίδα μου σε όλο το αφήγημα συνυπάρχουν, η πρώτη ως καθρέφτισμα του ψυχισμού της δεύτερης. Στην αρχή, η θάλασσα είναι το άγνωστο που ταυτόχρονα γοητεύει το κορίτσι και το φοβίζει. Οταν, στην υπόγεια πόλη που έχει καταφύγει, γνωρίζει τη συνταξιδιώτισσά της την Ιωάννα, η δεύτερη κοπέλα είναι μεγαλωμένη δίπλα στη θάλασσα που τελικά σκέπασε τον τόπο της, και «το κορμί της κι ο ιδρώτας της, όταν πλαγιάζαμε μαζί τις νύχτες, είχαν μια γλυκιά αρμύρα»» (από τη συνέντευξη στο «Β», 10/10).

Ειρήνη Βακαλοπούλου

Τα εύφορα μέλη

Εκδ. Εκάτη, σελ. 30

Τιμή 8,48 ευρώ

«Ο σταυρός στον ουρανό / ένας τάφος στερεωμένος / με το υδρόφυλλο σύννεφο/  χειρονομίες φτιάχνει / που κόβουν στη μέση το γιορτινό της μέρας / λίγο πιο κάτω ο άνθρωπος / ν’ αφαιρεί από το βάρος του. / Υπάρχει ένα δέντρο που θυσιάζει σύννεφα / μα κι αν στην πρώτη φύτρα επέστρεφε / πάλι τ’ αγίνωτά του μέλη θα περίμενε ν’ απλώσει / ή θα ρίζωνε βαθύτερα ακόμη; / ένα λεπτόκορμο κυπαρίσσι/  μας φοράει…». Από το ποίημα «Ο σταυρός στον ουρανό» της ποιητικής συλλογής.

Φοίβος Οικονομίδης

«Βορράς»

Εκδ: Εστία, σελ: 164

Τιμή: 12 ευρώ

Μια πολύ πρωτότυπη ιστορία ενηλικίωσης. Υφολογικά κινείται στο πλαίσιο της συναισθηματικής επιστημονικής φαντασίας. Σε εννιά μέρες από τότε που ξεκινά η αφήγηση, πρόκειται να πέσει στη Γη ένας κομήτης. Ο οποίος έχει μια περίεργη ιδιότητα: οι τοξίνες που απελευθερώνει κατά τη σύγκρουση, αιχμαλωτίζουν το συναίσθημα των ανθρώπων τη στιγμή εκείνη και για πάντα. Ετσι για παραάδειγμα όποιος είναι ευτυχισμένος εκείνη τη στιγμή, θα είναι και για το υπόλοιπο της ζωής του.

Θάνος Κάππας

«Πώς πάνε τα πράγματα»

Εκδ: Εστία, σελ. 128

Τιμή 11 ευρώ

Οι επτά ιστορίες του νέου τομιδίου από τον Θάνο Κάππα, έρχονται από τα παρελειπόμενα των στιγμιοτύπων μιας θραυσματικής ζωής. Οι τραγικοκωμικές εξάρσεις της καθημερινής επαφής. Που έχουν ως σημείο εκκίνησης ένα μικρό κομματάκι μνήμης. Οι περισσότεροι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες είναι γένους θηλυκού. Γυναίκες όπου πάσχουν, προσπαθώντας να αντικρύσουν εμπύρετες ανάγκες. Ο συγγραφέας εμπλέκει το παρελθόν σε κάποιου είδους διαρκή ενεστώτα. Αναζητά το τι έχει απολεσθεί κάθε φορά. Διηγήματα που κρύβουν αρώματα φιλοσοφικών αναζητήσεων του εφικτού.

Δημήτρης Τσεκούρας

«Ιστορίες του πάστορα Βογκ»

Σελ. 224

Τιμή 12,60 ευρώ

Μια συλλογή διηγημάτων που μιλούν για το καυτό παρόν της κοινωνικής μας συνθήκης. Ο πάστορας Βογκ δεν είναι ήρωας, δεν είναι χαρακτήρας, δεν είναι τύπος. Ας περιοριστούμε και ας πούμε μόνο ότι ο πάστορας Βογκ είναι – ίσως – μια σκιά που περνάει για κάποια δευτερόλεπτα μέσα από τη ζωή δεκατριών διαφορετικών όντων: μιας νεκρής τραγουδίστριας, ενός μπάτλερ, ενός σχεδιαστή ρούχων, ενός ζωυφίου, ενός μπέμπη, του Αλέξη Γρηγορόπουλου και διαφόρων άλλων.

Ιάκωβος Καμπανέλλης

Άκουσε τη φωνή μου κι έλα

Ειμ.; Θάνος Φωσκαρίνης, Κατερίνα Ι. Καμπανέλλη

Εκδ. Κέδρος, σελ. 320

Τιμή 25 ευρώ

Συγκεντρωτική συλλογή με τα ποιήματα και τα τραγούδια του σπουδαίου θεατρανθρώπου. Όσα συμπεριλαμβάνονται σε θεατρικά του έργα αναδημοσιεύονται στην αυτοτελή μορφή τους, δεδομένου ότι αρκετά από αυτά δεν έχουν μελοποιηθεί, παρά μόνο κάποιες στροφές ή ενίοτε κάποιοι στίχοι τους. Τη συλλογή συνοδεύουν χαιρετισμοί των Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρου Ξαρχάκου, πρόλογος, επίμετρο και σημειώσεις του θεατρολόγου Θάνου Φωσκαρίνη, εκτενές βιογραφικό, δισκογραφία και εργογραφία του Iάκωβου Καμπανέλλη, καθώς και σχέδιά του, φιλοτεχνημένα στη δεκαετία του 1960.

Παναγιώτης Ιωαννίδης

Ρινόκερως

Εκδ. Καστανιώτης, σελ. 82

Τιμή 9 ευρώ

 

ΦΙΛΕΥΣΠΛΑΧΝΕ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΕ

 

Εβγαλες τον λαγό απ’ το καπέλο σου

Μπράβο λοιπόν

Τώρα από το μανίκι σου ανάσυρε

πολλά πολλά μαντήλια

– κίτρινα, ροζ, τυρκουάζ,

καφέ, πορτοκαλιά και μπλε –

για να του φτιάξεις μια ζεστή φωλιά

να μην κρυώνει

 

Και φτάνει – κρύψε το πριόνι

Νίκος Κουρμούλης

Sports in

Η Next Generation της Μπαρτσελόνα: Ο Τσάβι διασφαλίζει το μέλλον των Καταλανών (pic+vids)

Ο Τσάβι έχει αναδείξει 16 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προέρχονται από την ακαδημία του καταλανικού συλλόγου – Ξεχωρίζουν οι Γιαμάλ, Φερμίν και Κουμπαρσί.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024