Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γώγος : Μας απασχολεί αν η μετάλλαξη του κοροναϊού θα επηρεάσει το εμβόλιο - Τι είπε για τις εικόνες συνωστισμού και το ρεβεγιόν

Γώγος : Μας απασχολεί αν η μετάλλαξη του κοροναϊού θα επηρεάσει το εμβόλιο – Τι είπε για τις εικόνες συνωστισμού και το ρεβεγιόν

«Πρέπει να παρθεί μια απόφαση κεντρικά, δεν υπάρχει τόσο βάρος ώστε να μπούμε σε ολικό αποκλεισμό», είπε ο κ. Γώγος για το ενδεχόμενο απαγόρευσης πτήσεων από τη Βρετανία

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοραναϊού, μετά και τη νέα για μετάλλαξη του ιού.
«Όλα τα είχαμε με τον κοροναϊό, τώρα έχουμε και την περίφημη μετάλλαξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα», ανέφερε ο κ. Γώγος.

«Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει τόσο βάρος για να μπούμε σε ολικό αποκλεισμό με την Βρετανία»

Αναφορικά με το αν θα διακοπούν οι πτήσεις από τη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη του κοροναϊού, ο κ. Γώγος είπε ότι «Είχαμε μια γρήγορη συζήτηση εχτές και σήμερα θα έχουμε μια πιο εκτεταμένη, με βάση και τα δεδομένα τα δικά μας. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση κεντρικά, δεν υπάρχει τόσο βάρος ώστε να μπούμε σε ολικό αποκλεισμό. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική οδηγία για το τι θα κάνουμε με τον κόσμο από την Βρετανία. Τώρα, όποιος έχει έρθει από Βρετανία θα κάθεται καραντίνα 7 ημέρες, και θα γίνεται και γρήγορο τεστ 72 ώρες πριν έρθει, αλλά και αφού έρθει, σε όλους».

Ανησυχία για τις εικόνες συνωστισμού

Σχολιάζοντας τις συνθήκες συνωστισμού που παρατηρούνται στους δρόμους, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «Φυσικά και με ανησυχεί ο συνωστισμός που παρατηρείται. Έχουμε μιλήσει για το ρεβεγιόν, έχουμε πει ότι πρέπει να προσέξουμε το click away, αλλά αυτό που γίνεται δεν οφείλεται στο click away. Καλό θα είναι να μαζευτεί ο κόσμος, και να μη δημιουργείται τέτοιος συγχρωτισμός και σε στενούς δρόμους, όπως είναι η Ερμού».

«Όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί. Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό», είπε ο ίδιος αναφορικά με το πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν.

«Το να κάνει κάποιος rapid test έχει ένα ποσοστό ασφαλείας. Αλλά η αρχή του μικρού αριθμού ατόμων που θα συγκεντρωθούν, είναι ανεξάρτητη από το αν έχει γίνει rapid test. Ο αριθμός των καλεσμένων πρέπει να είναι αυτός που έχει αποφασιστεί και να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ας είμαστε υπομονετικοί, τελευταία χρονιά ελπίζω πως θα είναι», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Θέλουμε να πάμε στα εμβόλια με τα καλύτερα πιθανά δεδομένα για τη διασπορά. Θα πρέπει να πάμε με τη χαμηλότερη κατά το δυνατό διασπορά, να κάνουμε τα εμβόλιά μας, για να μπορέσουμε σιγά σιγά να ανασάνουμε», τόνισε ο κ. Γώγος.

Για σχολεία και εστίαση

Τέλος, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και της εστίασης, ο κ. Γώγος είπε ότι «Η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία. Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για τα σχολεία, θα το δούμε λίγες ημέρες πριν. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθεί η απόφαση».

«Η επιτροπή κοιτάζει όλα τα δεδομένα και κάνει εισήγηση στην πολιτεία. Έτσι θα γίνει και τώρα. Η εστίαση ακόμα είναι λίγο πίσω. Θα ξεκινήσουμε με πιο απλά πράγματα και σιγά σιγά, δειλά – δειλά θα πάμε και στα υπόλοιπα, αν δεν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων. Η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη. Το βλέμμα όλων μας είναι στα εμβόλια, η λύση είναι αυτά. Μέχρι τον Απρίλη – Μάη αν εμβολιαστεί ένα 75% του πληθυσμού, θα ησυχάσουμε», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024