Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Στο κόκκινο η ανησυχία για έξαρση του ιού στις γιορτές - Παράθυρο για αυστηροποίηση των μέτρων

Κοροναϊός : Στο κόκκινο η ανησυχία για έξαρση του ιού στις γιορτές – Παράθυρο για αυστηροποίηση των μέτρων

Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η χαλαρότητα σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων σε συνδυασμό με την ύπαρξη νέας μετάλλαξης του φονικού ιού που μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους λοιμωξιολόγους

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών, για το ενδεχόμενο έξαρσης του κοροναϊού στις γιορτές.

Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η χαλαρότητα σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων σε συνδυασμό με την ύπαρξη νέας μετάλλαξης του φονικού ιού που μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, προκαλούν τρόμο στους λοιμωξιολόγους,  δεδομένης της ήδη μεγάλης πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας.

Επιστήμονες και κυβέρνηση, γνωρίζουν και προειδοποιούν για  τους κινδύνους που κρύβει ο εφησυχασμός. Γνωρίζουν πως η ενθαρρυντική επιστροφή των τριψήφιων αριθμών στα κρούσματα μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί και να δούμε ξανά εκθετική αύξηση των διαγνώσεων. Επισημαίνουν ότι είμαστε σε εύθραυστη ισοροπία και οποιοδήποτε στραβοπάτημα μπορεί να μας γυρίσει πίσω.

Όλες αυτές τις μέρες, δραματικές είναι οι εκκλήσεις για πιστή τήρηση των μέτρων. Σε όλους τους τόνους, ζητείται από τους πολίτες να μην επιχειρήσουν την παραμικρή παράκαμψη των μέτρων, ακόμη και για τις λίγες ώρες- του  εορταστικού τραπεζιού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Δεν αποκλείεται μάλιστα «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η όποια συνάθροιση πρέπει να γίνει εντός του «στενού κύκλου» της οικογένειας, με τον αριθμό των καλεσμένων να μην ξεπερνά τα 9 άτομα.

Την ίδια στιγμή εντείνεται η κυβερνητική προσπάθεια και στο πεδίο ιχνηλάτησης του ιού, προκειμένου να αποτυπωθεί η «διαδρομή» του στην κοινότητα μέσω της μαζικότητας και της τυχαιότητας του δείγματος. Για το λόγο αυτό, τις επόμενες ώρες ξεκινά το πρόγραμμα των μαζικών rapid τεστ.

Ανησυχία για τις εικόνες συνωστισμού

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εικόνες συνωστισμού αλλά και για τις συναντήσεις στο εορταστικό τραπέζι. Είναι ενδεικτικό ότι αυτό έθεσε ως βασική πηγή ανησυχίας, και ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή η μεγάλη μας ανησυχία έχει να κάνει με τις συναθροίσεις και τις συναντήσεις στα σπίτια. Και πιστεύω ότι η συνολική παρότρυνση πρέπει να είναι αυτές τις γιορτές να τις γιορτάσουμε με τις οικογένειές μας, σε όσο το δυνατόν πιο στενό οικογενειακό κύκλο. Και θέλω να πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα συμμορφωθούν με αυτές τις προσταγές, τις παροτρύνσεις των ειδικών, διότι αυτή τη στιγμή εκεί πέρα εντοπίζουμε τη βασική πηγή ανησυχίας».

Έρχονται αυστηρότερα μέτρα;

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως αύριο μετά την καθιερωμένη σύσκεψη για το θέμα των ελέγχων θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα κατά τη περίοδο των εορτών.

Μάλιστα ανέφερε πως «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως δεν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, αλλά πιθανόν να αυστηροποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα.

Τα μέτρα θα αφορούν τους ελέγχους από την αστυνομία, αλλά και τις μετακινήσεις μας ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Πέτσας απηύθυνε έκκληση  στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε τις γιορτινές ημέρες.

Να μην «γιορτάσει» ο ιός

«Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους μπορεί να γίνουν γιορτές για τον ιό και όχι για μας. Δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς. Να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα, το πολύ με ακόμη μία οικογένεια την περίοδο των εορτών», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε Κοζάνη και Δυτική Αττική, κάνοντας έκκληση τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να υποβάλλονται σε τεστ.

«Ο συγχρωτισμός μπορεί να γίνει γιορτή για τον ιό και όχι για εμάς», είπε ο Πέτσας σχετικά με τα ρεβεγιόν, τονίζοντας πως θέλουμε να πάμε το μπροστά και όχι πίσω.

«Ας μην παίξουμε με τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε. Ας παίξουμε άμυνα» είπε.

Πώς η κινητικότητα και ο συνωστισμός μπορεί να επηρρεάσουν το ρεβεγιόν

Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού των τελευταίων ημερών, εξέφρασε μιλώντας στο MEGA,  ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Σύμφωνα με τον καθηγητή η κινητικότητα των ημερών μπορεί να επηρεάσει και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «όταν γυρίζουμε όλη την εβδομάδα δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί.

«Φυσικά και με ανησυχεί ο συνωστισμός που παρατηρείται. Έχουμε μιλήσει για το ρεβεγιόν, έχουμε πει ότι πρέπει να προσέξουμε το click away, αλλά αυτό που γίνεται δεν οφείλεται στο click away. Καλό θα είναι να μαζευτεί ο κόσμος, και να μη δημιουργείται τέτοιος συγχρωτισμός και σε στενούς δρόμους, όπως είναι η Ερμού», είπε ο κ. Γώγος και συνέχισε:

«Όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί. Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό».

Να τηρήσουμε τα μέτρα

Καλώντας σε πιστή τήρηση των μέτρων, ο κ. Γώγος σημείωσε την ανάγκη να πάμε στα εμβόλια με την -όσο το δυνατόν – χαμηλότερη διασπορά.

«Το να κάνει κάποιος rapid test έχει ένα ποσοστό ασφαλείας. Αλλά η αρχή του μικρού αριθμού ατόμων που θα συγκεντρωθούν, είναι ανεξάρτητη από το αν έχει γίνει rapid test. Ο αριθμός των καλεσμένων πρέπει να είναι αυτός που έχει αποφασιστεί και να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ας είμαστε υπομονετικοί, τελευταία χρονιά ελπίζω πως θα είναι», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Θέλουμε να πάμε στα εμβόλια με τα καλύτερα πιθανά δεδομένα για τη διασπορά. Θα πρέπει να πάμε με τη χαμηλότερη κατά το δυνατό διασπορά, να κάνουμε τα εμβόλιά μας, για να μπορέσουμε σιγά σιγά να ανασάνουμε», τόνισε ο κ. Γώγος.

Κρίσιμη περίοδος

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής από τον κοροναϊό, υπάρχουν κάποιες περιοχές που προκαλούν πιο έντονη ανησυχία, καθώς είναι περισσότερες οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν έξαρση μετά τα Χριστούγεννα.

Οι περιοχές αυτές, εκτός από τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη που είναι ήδη σε σκληρό lockdown, είναι επίσης οι: Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαΐα, Θάσος και Λάρισα.

«Το δεύτερο κύμα είναι εδώ, φουσκωμένο και περιμένουμε να το δούμε να κάμπτεται. Γιατί έχουμε δει μεν τους ανθρώπους που ανιχνεύονται θετικοί να μειώνονται, αλλά θα πάρουμε ανάσα, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι διψήφιος. Μετά τις γιορτές μπορεί να είναι μειωμένος ο αριθμός τους», εκτίμησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον Σκάι, δίνοντας και αυτός ιδιαίτερη βαρύτητα στην τήρηση των μέτρων.

Μαζικά rapid test

Την ίδια στιγμή εντείνεται η κυβερνητική προσπάθεια και στο πεδίο ιχνηλάτησης του ιού, προκειμένου να αποτυπωθεί η «διαδρομή» του στην κοινότητα μέσω της μαζικότητας και της τυχαιότητας του δείγματος.

Tις επόμενες ώρες τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα δωρεάν τυχαιοποιημένων μαζικών rapid tests, μέσω της πλατφόρμας ελέγχου διασποράς στην κοινότητα.

H νέα πλατφόρμα -testing.gov.gr- για τυχαίο δωρεάν τεστ κορωνοϊού στους πολίτες, θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Δευτέρας και οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον.

Το ευκταίο είναι να αγγίξει ο ημερήσιος αριθμός τους τις 12.000, ώστε να οδηγήσει στην πράξη στην διακοπή αλυσίδων μετάδοσης, στην βελτίωση της προβλεπτικής ικανότητας και την καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα.

Για το σκοπό αυτό θα αναπτυχθούν σε όλη την επικράτεια 386 σταθερά σημεία ελέγχου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και Υγειονομικές Μονάδες του ΕΟΔΥ.

Τι να προσέξουμε στο εορταστικό τραπέζι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι 8 λεπτά μόνο αρκούν για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο.

Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε υπάρχουν απλές οδηγίες για ασφαλέστερες συναντήσεις :

Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς.

Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα, τονίζουν οι ειδικοί.

Πριν πάμε σε ρεβεγιόν στέλνουμε SMS

Γεγονός είναι πάντως ότι οι πολίτες ήδη κάνουν σχέδια για το πού και πώς θα περάσουν, τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια – των παιδιών συμπεριλαμβανομένων.

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.

Μάλιστα, για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033.  Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε τον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο.

Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει κάτι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, η οποία θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε.

Κατά συνέπεια ή θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του μέχρι τις 22:00 ή να διανυκτερεύσει στο συγγενικό/φιλικό σπίτι.

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού.

Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις και αφορούν σε 4 κατηγορίες:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία,
  • επανένωση οικογενειών,
  • λόγοι υγείας,
  • επαγγελματικοί λόγοι

Η λειτουργία των εκκλησιών

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, οι εκκλησίες για την ημέρα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και την ημέρα των Φώτων,  θα μπορούν να πραγματοποιήσουν λειτουργίες με παρουσία πιστών.
Η κυβέρνηση, ενώ στην αρχή έκανε λόγο για κλειστούς ναούς, ή λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, στη συνέχεια, μετά και τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, οπισθοχώρησε και αποφάσισε τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών.

Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, για τις εκκλησίες προβλέπεται ένα πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Παράλληλα, τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024