Έρευνα: Η κατανάλωση κρασιού μειώνεται μεταξύ των ηλικιωμένων
Τι αποκαλύπτει το Ερευνητικό Κέντρο Μελέτης και Παρατήρησης Συνθηκών Διαβίωσης
Οι ηλικιωμένοι ακόμα καταναλώνουν σημαντικά περισσότερο από τις νεότερες γενιές, όμως οι ηλικιωμένοι μειώνουν σημαντικά τις ποσότητες που καταναλώνουν, αντανακλώντας μια τάση μετριοπαθούς κατανάλωσης.
«Η αγάπη του κρασιού περιμένει συχνά τον αριθμό των ετών» συνοψίζει στην τελευταία μελέτη του, το Ερευνητικό Κέντρο Μελέτης και Παρατήρησης Συνθηκών Διαβίωσης (Credoc) για την ένωση Vin & Société, συγκρίνοντας έρευνες από το 2003 και το 2016 σε δείγμα 2.000 νοικοκυριών.
«Ενώ μόνο το 25% μεταξύ 18-24 ετών καταναλώνουν κρασί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αυτό το μερίδιο αυξάνεται συνεχώς με την ηλικία. Από την ηλικία των 40 ετών και μετά, σχεδόν ένας στους δύο ενήλικες πίνει κρασί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το ποσοστό αυξάνεται πάνω από 60% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω», αναφέρει η μελέτη, εκτιμώντας ότι «το κρασί επιβεβαιώνει έτσι την ιδιότητά του ως παραδοσιακού προϊόντος και την πολυπλοκότητά του: η εκτίμησή του φαίνεται να γίνεται πιο δυνατή με το χρόνο και με την εμπειρία».
Σύμφωνα με στοιχεία σχετικά με τη μέση ποσότητα κρασιού, οι νέες γενιές εξακολουθούν να καταναλώνουν λίγο (11 cl ανά περίσταση για ηλικίες 18-25 ετών το 2003 και το 2006), ενώ τα παλαιότερα στοιχεία εμφανίζουν υψηλότερες ποσότητες. Έτσι, οι μεταξύ 40-49 ετών το 2003 κατανάλωναν 25 cl / περιστασιακά, οι μεταξύ 50-59 ετών το 2016 κατανάλωναν 16 cl / περιστασιακά.
Η καμπύλη κατανάλωσης κρασιού συνεχίζει να αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας, η δύναμή τους όμως με την πάροδο του χρόνου μοιάζει με ένα κύμα που διαβρώνεται καθώς εξελίσσεται στην ηλικία των καθημερινών καταναλωτών του οίνου.
«Μειωμένη κατανάλωση»
Ενώ οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ανοίγουν ένα μπουκάλι ή ένα BIB για μεσημεριανό γεύμα, οι νεότεροι καταναλωτές προτιμούν το δείπνο. «Αντανακλώντας τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, η μείωση της κατανάλωσης αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.
Οι ηλικιωμένοι προτιμούν τη μετριοπαθή κατανάλωση, ενώ οι νεότερες γενιές συνδέουν σχεδόν αποκλειστικά το κρασί με την ευχαρίστηση (γεύματα που διαρκούν πάνω από μία ώρα, μοιράζονται με πολλά άτομα), αποκλείοντας έτσι το κρασί από την καθημερινή τους κατανάλωση »επισημαίνει το Credoc.
Για τη βιομηχανία οίνου, το συμπέρασμα είναι ότι το λιγότερο που μπορεί να περιμένει είναι η γήρανση των νέων ώστε να ελπίζουν ότι θα καταναλώνουν περισσότερο. Οι νεότεροι πρέπει να αλλά να τοποθετηθούν σε νέους τρόπους κατανάλωσης.
- Το Ιράν ανταποδίδει τα πλήγματα των ΗΠΑ με επιθέσεις σε εγκαταστάσεις τους στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν
- Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη
- Μεξικό: Δολοφόνησαν δημοσιογράφο κοντά στο σπίτι του, δίπλα στον γιο του
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
- ΛΔ Κονγκό: Εξαπλώνεται ταχύτερα ο Εμπολα μαζί με τους θανάτους – Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)














































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442