Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Τα στοιχεία δείχνουν πειστικά ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους αυτού, ανέφερε η επικεφαλής του EMA.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ)  έδωσε το πράσινο φως για το εμβόλιο της Pfizer μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μόλις εξέδωσε μια θετική επιστημονική γνώμη σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω από την Κομισιόν μια απόφαση μέχρι το βράδυ», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

EMA: Τα στοιχεία δείχνουν πειστικά οτι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα

«Η επιστημονική αξιολόγηση του EMA βασίζεται στη δύναμη των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τίποτα άλλο. Τα στοιχεία δείχνουν πειστικά ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους αυτού», ανέφερε η επικεφαλής του EMA.

Σκοπός της συνάντησης, σύμφωνα με τον ΕΜΑ, ήταν η αξιολόγηση πρόσθετων πληροφοριών που λαμβάνονται από την εταιρεία κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εάν είναι δυνατόν.

Η έκτακτη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα διατηρηθεί εάν χρειαστεί, διευκρίνισε ο ΕΜΑ

Δείτε live τις ανακοινώσεις

Σήμερα η απόφαση της Κομισιόν

Πλέον το τελικό «εμπόδιο»  είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα και όχι την Τετάρτη, όπως είχε ειπωθεί αρχικά.

Η τιμή ανά δόση που συμφώνησε να πληρώσει η ΕΕ

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε. στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech κατά του κοροναϊού.

Η τιμή, η οποία θεωρείται εμπιστευτική και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις, είναι λίγο χαμηλότερη από τα 19,5 δολάρια ανά εμβόλιο (περίπου 16 ευρώ) που συμφώνησαν να καταβάλουν οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Το έγγραφο της Ε.Ε. με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά αφού οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τη συμφωνία προμήθειας με τις Pfizer και BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.

Ξεκινά ο εμβολιασμός

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς από τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία όπου έχουν ξεκινήσει ήδη τον εμβολιασμό.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  έχει ήδη ανακοινώσει πως στόχος της ΕΕ είναι η έναρξη του εμβολιασμού την  περίοδο 27-29 Δεκεμβρίου, σχεδόν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Γιατροί, φοιτητές της ιατρικής, συνταξιούχοι γιατροί, φαρμακοποιοί και στρατιώτες προστίθενται να λάβουν μέρος σε μια ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού πρωτοφανούς κλίμακας.

Στόχος ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού της ΕΕ

Οι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι έχουν προτεραιότητα, ενώ σύμφωνα με τα περισσότερα εθνικά προγράμματα μεγάλη μερίδα των πολιτών θα εμβολιαστεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ο στόχος της 27μελούς Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ωστόσο να εμβολιαστεί το 70% των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην ΕΕ.

Σημειώνεται πως η ρυθμιστική αρχή των φαρμάκων στην Ελβετία ενέκρινε το Σάββατο το εμβόλιο για χρήση του σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

Πότε έρχεται το εμβόλιο στην Ελλάδα και πόσες δόσεις

Όσον αφορά τη χώρα μας, ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως τα εμβόλια αναμένονται πριν από το τέλος του έτους στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως τόνισε πως θα φτάσουν νωρίτερα στη χώρα, αποκαλύπτοντας ωστόσο πως οι δόσεις που θα έρθουν στη χώρα μας θα είναι λιγότερες από το αναμενόμενο και πως υπολογίζονται στις 300.000.

Το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν στους πολίτες, με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να προετοιμάζονται για μια «σύνθετη άσκηση» στην οποία δόθηκε το κωδικό όνομα «Ελευθερία».

Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μόλις φτάσουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα και διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες που από σήμερα ξεκινούν ασκήσεις προσομοίωσης.

Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.

Σε ετοιμότητα είναι και ο ΕΟΦ καθώς περιμένει την έγκριση και την άφιξη του εμβολίου, καθώς θα παρακολουθεί τη διακίνηση και διάθεσή του, όπως και την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του.

Υπενθυμίζεται πως ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα τα ψυγεία που θα διατηρηθούν τα εμβόλια για τον κοροναϊό.

Τα ψυγεία βρίσκονται σε μυστική τοποθεσία στην Αττική και θα χωράνε 80.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, το οποίο πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70° Κελσίου μέχρι τη χρήση του.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην Υγεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες, ενώ αργότερα θα γίνει ο εμβολιασμός των υπολοίπων πολιτών.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024