Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
5 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τους Αδελφούς Γκριμ

5 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τους Αδελφούς Γκριμ

Σαν σήμερα, το 1812 κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος με ιστορίες των διάσημων Γερμανών παραμυθάδων.

Πίσω από μερικά από τα διασημότερα παραμύθια όλων των εποχών όπως την ιστορία της Ραπουνζέλ, του Χάνσελ και της Γκρέτελ και της Σταχτοπούτας βρίσκονται δύο αδέρφια από την Γερμανία- οι Αδελφοί Γριμ.

Με αφορμή την σημερινή επέτειο κυκλοφορίας του πρώτου τόμου ιστοριών τους συγκεντρώσαμε μερικές πληροφορίες που ίσως να μην ξέρατε για αυτούς.

Οι Αδελφοί Γκριμ δεν έγραψαν τα περισσότερα από τα γνωστά τους παραμύθια

Παρά το γεγονός ότι ο Γιάκομπ και ο Βίλχελμ Γκριμ έχουν συνδέσει το όνομά τους με χαρακτήρες όπως η Χιονάτη και η Ραπουνζέλ, στην πραγματικότητα δεν εφηύραν τις ιστορίες. Οι ιστορίες υπήρχαν πολύ πριν οι δύο άνδρες γεννηθούν στη Γερμανία στα μέσα του 1780. Τα παραμύθια ήταν μέρος μιας πλούσιας προφορικής παράδοσης που μεταβιβάζόταν από γενιά σε γενιά- συχνά από γυναίκες που επιδίωκαν να γεμίσουν κάπως τις ώρες της οικιακής εργασίας. Με την βιομηχανική επανάσταση οι παραδόσεις όμως άρχισα να αλλάζουν και μελετητές όπως ο Γιάκομπ και ο Βίλχελμ, ξεκίνησαν μια προσπάθεια να διασώσουν τις εν λόγω ιστορίες. Μέσω συνεντεύξεων που έπαιρναν από συγγενείς και φίλους, συνέλλεγαν ό, τι ιστορίες μπορούσαν, προσθέτοντας μερικές φορές και δικά τους στοιχεία.

Οι ιστορίες δεν προορίζονταν για παιδιά

Αρχικά, τα παραμύθια των Γκριμ δεν προορίζονταν για παιδιά. Οι ιστορίες πολύ συχνά περιλάμβαναν σεξ, βία ακόμα και αιμομιξία. Επίσης δεν συνοδεύονταν από εικόνες αλλά από μακροσκελείς υποσημειώσεις. Στις πρώτες εκδόσεις των παραμυθιών συναντά κανείς εξαιρετικά σκοτεινά στοιχεία. Στην αρχική έκδοση της Σταχτοπούτας για παράδειγμα, οι θετές αδερφές κόβουν τα δάκτυλα και τις φτέρνες τους για να προσπαθήσουν να χωρέσουν στα τακούνια. Τέτοιους είδους σκηνές αφαιρέθηκαν αργότερα.

Τα δύο αδέρφια ήρθαν αντιμέτωπα με απέλαση και χρεωκοπία

Το 1830, ο Βασιλιάς Έρνεστ Αύγουστος απαίτησε όρκους υπακοής από όλους τους καθηγητές στο Γκότινγκεν, την πόλη όπου ο Γιάκομπ και ο Βίλχελμ δίδαξαν γερμανικές σπουδές. Τα αδέρφια αρνήθηκαν και μαζί με πέντε ακόμα καθηγητές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Άνεργοι και στιγματισμένοι ως αντιφρονούντες, οι αδελφοί αναγκάστηκαν να δανειστούν χρήματα από φίλους καθώς εργάζονταν για την συλλογή ιστοριών τους.

Η εκδοτική επιτυχία

Η συλλογή των παραμυθιών τους εκδιδόταν για 7η φορά όταν ο Βίλχεμ πέθανε το 1859. Οι ιστορίες είχαν φτάσει τότε τις 211 και το βιβλίο περιλάμβανε περίτεχνες εικονογραφήσεις. Σύμφωνα με κάποιες πηγές τα μόνα βιβλία που ξεπερνούσαν τα παραμύθια τους σε πωλήσεις ήταν η Βίβλος και τα έργα του Σαίξπηρ.

Οι Γκριμ δεν ασχολήθηκαν μόνο με τα παραμύθια

Φιλόλογοι με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και βιβλιοθηκονόμοι, ο Γιάκομπ και ο Βίλχεμ δεν δημοσίευσαν μονάχα παραμύθια. Έγραψαν βιβλία για τη μυθολογία και δημοσίευσαν επιστημονικά έργα σχετικά με την γλωσσολογία και τις μεσαιωνικές σπουδές. Εργάστηκαν επίσης για την σύνταξη ενός γερμανικού λεξικού, παρόλα αυτά και οι δυο τους πέθαναν πριν καταφέρουν να ολοκληρώσουν το γράμμα F.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024