Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : «Ακόμα και μικρή χαλάρωση μπορεί να προκαλέσει εκθετική αύξηση κρουσμάτων»

Κοροναϊός : «Ακόμα και μικρή χαλάρωση μπορεί να προκαλέσει εκθετική αύξηση κρουσμάτων»

Τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει πιθανής χαλάρωσης και συνωστισμού στις γιορτές έκρουσε για ακόμα μια φορά, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου

Δραματική έκκληση απευθύνει η επιτροπή λοιμωξιολόγων για τήρηση των μέτρων και αποφυγή συνωστισμού τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

«Ανησυχούμε πολύ» τόνισε η  καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ  και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην επίσημη ενημέρωση, σήμερα Παρασκευή, για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Παρά τη μείωση των κρουσμάτων ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, σημείωσε με έμφαση.

«Είναι πολύ εύκολο να αυξηθούν τα κρούσματα αν χαλαρώσουμε στις γιορτές» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

«Ανησυχούμε πολύ αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις θα γεμίσουν νοσοκομεία και ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες, δεν υπάρχει περιθώριο» σημείωσε η ειδικός.

Φόβος για εκθετική αύξηση κρουσμάτων

«Με μια μικρή χαλάρωση στη τήρηση των μέτρων προστασίας στις γιορτές είναι πολύ εύκολο να δούμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου προσθέτοντας «αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας, οι ΜΕΘ θα γεμίσουν ξανά. Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς λάθη, παραλείψεις ή ωχαδερφισμό».

Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε για άλλη μια φορά πόσο εύκολο είναι να κολλήσει κάποιος τον ιό, αν δεν φοράει μάσκα και δεν κρατά αποστάσεις, και στη συνέχεια να τον μεταδώσει, τονίζοντας ότι τώρα, σε αντίθεση με το καλοκαίρι, τα ενεργά κρούσματα και οι ασυμπτωματικοί είναι πολύ περισσότεροι.

Όπως εξήγησε, το καλοκαίρι είχαμε λίγα κρούσματα οπότε κάποιος έπρεπε να είναι άτυχος για να έρθει σε επαφή με κάποιον ασυμπτωματικό φορέα.

Τώρα ωστόσο οι πιθανότητες έχουν αλλάξει οπότε η ορθή τήρηση των μέτρων προστασίας κρίνεται ακόμα πιο απαραίτητη.

«Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς» είπε προς πάσα κατεύθυνση, σημειώνοντας πως υπάρχει μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί με τα μέτρα.

Μάλιστα με πολλούς από τους ειδικους επιστήμονες να αμφισβητούν την ασφάλεια των ρεβεγιόν ακόμη και με 9 άτομα η κυρία Παπαευαγγέλου δεν παρέλειψε να επικαλεστεί την προτροπή του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις γιορτές  «να μείνουν οι πολίτες σπίτι τους»

Αργή η αποκλιμάκωση λόγω της μεγάλης διασποράς

Ειδική αναφορά έκανε η λοιμωξιολόγος στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στην δυτική Αττική, και στην Κοζάνη, με την τελευταία να μπαίνει σε καθεστώς καθολικού lockdown, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση κρίσιμη.

Ωστόσο, τόνισε πως αυτή την εβδομάδα μειώνεται η ένταση του πανδημικού κύματος, αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αυτή η θετική εξέλιξη ήρθε αργά,  λόγω της διασποράς της νόσου στην κοινότητα.

«Τα κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, όμως, «βλέπουμε τόσο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιοχή της Κοζάνης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα μας» υπογράμμισε.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός των συνανθρώπων μας που βγήκε από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν. Ξεκάθαρα επιτέλους αυτή την εβδομάδα μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό σε σχέση με τις προηγούμενες όλες εβδομάδες» τόνισε η κ. Παπαευγγέλου, συμπληρώνοντας ότι «η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων άργησε πολύ να έρθει».

Ως προς τους λόγους αυτής της καθυστέρησης, η λοιμωξιολόγος ανέφερε την «εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα».

«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο λεγόμενος δείκτης Rt, ο λεγόμενος δείκτης αναπαραγωγής» σημείωσε η κ. Παπαευγγέλου, «αλλά, πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας».

«Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και πάλι πίεση ασφυκτική στο ΕΣΥ» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024