Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Τρεις στους 10 αρνητικοί στον εμβολιασμό - Αδιαφορεί για την πανδημία το 1/10

Δημοσκόπηση: Τρεις στους 10 αρνητικοί στον εμβολιασμό – Αδιαφορεί για την πανδημία το 1/10

Το 10% συνολικά απαντά ότι η πανδημία του κοροναϊού τους ανησυχεί λίγο, ή ελάχιστα έως καθόλου (από 5%), ενώ 15% δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ…

Tρεις στους δέκα πολίτες (29%) εμφανίζονται αρνητικοί στον εμβολιασμό, λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσουν επίσημα οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Την ίδια στιγμή, 10% συνολικά απαντά ότι η πανδημία του κοροναϊού τους ανησυχεί λίγο, ή ελάχιστα έως καθόλου (από 5%), ενώ 15% δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, στην ερώτηση πόσο σας ανησυχεί η επιδημία του νέου κοροναϊού στη χώρα μας το 76% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ (51%) και αρκετά (25%) έναντι 78% στη δημοσκόπηση Νοεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, το 12% των ερωτώμενων απαντά μέτρια, ενώ 10% συνολικά απαντά λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου (από 5% στην προηγούμενη).

Παράλληλα, πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες (63%) εμφανίζονται αρνητικοί στο click away.

Πόσοι θα εμβολιαστούν;

Όσον αφορά το αν θα εμβολιαστούν το 67% των ερωτώμενων συνολικά απαντά σίγουρα ναι (40%) ή μάλλον ναι (27%) έναντι 64% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση. Όμως 29% συνολικά απαντά όχι (15%) και μάλλον όχι (14%) στον εμβολιασμό!  15% δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ.

Αναφορικά με το πότε οι πολίτες προτίθενται να εμβολιαστούν το 57% συνολικά δηλώνει τους πρώτους μήνες, με το 36% να απαντά το συντομότερο δυνατό, ενώ το 21% μετά από 2 με 3 μήνες. Το 24% απαντά αρκετά αργότερα, ενώ ένα 15% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί ποτέ.

Το 52% όσων πολιτών δηλώνουν ότι έχουν άνετη ή πολύ οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 20% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 10% λέει μάλλον όχι, ενώ το 15% σίγουρα όχι.

Το 41% όσων δηλώνουν ότι έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 30% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 15% δηλώνει μάλλον όχι ενώ το 10% σίγουρα όχι.

Το 29% ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι έχουν δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 28% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 18% δηλώνει μάλλον όχι ενώ το 20% σίγουρα όχι.

Το 42% όσων πολιτών δηλώνουν ότι έχουν άνετη ή πολύ οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 21% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 18% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 14% ποτέ.

Το 39% όσων δηλώνουν ότι έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση απαντούν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 22% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 21% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 12% ποτέ.

Το 27% ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι έχουν δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση απαντούν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 19% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 31% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 18% ποτέ.

Τι λένε οι πολίτες για το click away

Όσον αφορά το click away, το οποίο μπήκε στη ζωή μας, αφού δεν κατέστη δυνατό να ανοίξουν τα καταστήματα με άλλο τρόπο, μόλις το 34% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σίγουρα (13%) θα σκέφτονταν να το χρησιμοποιήσουν ή μάλλον θα το χρησιμοποιούσαν (21%). Από την άλλη το 63% λέει «όχι» απαντώντας ότι μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσουν την παράδοση εκτός (33%) ή σίγουρα δεν θα τη χρησιμοποιήσουν (30%). 

Το 39% των ερωτώμενων στην περιφέρεια Αττικής δηλώνουν ότι θα σκέφτονταν σίγουρα ή μάλλον ναι να χρησιμοποιήσουν το click away, ενώ το 57% απαντά σίγουρα όχι ή μάλλον όχι.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το 31% των πολιτών δηλώνουν ότι θα σκέφτονταν σίγουρα ή μάλλον ναι να χρησιμοποιήσουν την παράδοση εκτός, ενώ το 66% απαντά σίγουρα όχι ή μάλλον όχι.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η «ψαλίδα» μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο 16%, κι η εξήγηση μπορεί να δοθεί στους ποιοτικούς δείκτες, καθώς στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα» η ΝΔ προηγείται με διψήφια διαφορά (εκσυγχρονισμός – ψηφιοποίηση του κράτους, εγκληματικότητα και ασφάλεια, ελληνοτουρκικά και διεθνή κλπ) ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο χειρισμό της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης η ΝΔ προηγείται με 21 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με 40% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ (16 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά), το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 3%, άλλο κόμμα επιλέγει το 7%, αναποφάσιστοι – δεν ξέρω/δεν απαντώ δηλώνει το 8,5% των ερωτηθέντων.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 23%, το ΚΙΝΑΛ 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ 25 2,5%, άλλο κόμμα δηλώνει το 7%, άκυρο – λευκό – αποχή το 5,5% ενώ δεν απαντώ – αναποφάσιστοι το 8%.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες»

Στην ερώτηση αν μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες έναντι της χώρα μας, το 95% συνολικά απαντά σίγουρα ναι (70%) ή μάλλον ναι (25%), ενώ το 3% συνολικά απαντά μάλλον όχι (2%) ή σίγουρα όχι (1%).

Αισιοδοξία για το 2021

Όσον αφορά το νέο έτος, περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι πολίτες για την οικονομία με 22% να δηλώνουν ότι τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ καλύτερα, το 21% πάνω – κάτω τα ίδια και το 49% λίγο – πολύ χειρότερα.

Τέλος, καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης  με 45% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα (45% – 23% στην προηγούμενη έρευνα).

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024