Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μενέντεζ για Τουρκία : Οι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν μόνο για τους S 400 - Μπούμερανγκ τυχόν αντίποινα

Μενέντεζ για Τουρκία : Οι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν μόνο για τους S 400 – Μπούμερανγκ τυχόν αντίποινα

Η συμπεριφορά της Τουρκίας έκανε ακόμη και τον πρόεδρο Τραμπ, που θα προτιμούσε να διατηρήσει τη σχέση του με τον Ερντογάν, να δει ότι η επιβολή κυρώσεων ήταν μονόδρομος», υποστήριξε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν προβληματίζεται για τα αντίποινα στα οποία ενδεχομένως να προχωρήσει η Τουρκία μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων).

Δεν ανησυχεί για τις απειλές

Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη, ο δημοκρατικός γερουσιαστής ξεκαθάρισε ότι δεν ανησυχεί για τις τουρκικές απειλές, καθώς «οποιαδήποτε πιθανή απάντηση της Τουρκίας θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και τελικά θα πλήξει την ίδια».

Η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της Ουάσιγκτον «σοβαρό λάθος», τονίζοντας ότι σκοπεύει να απαντήσει.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν 17 ολόκληρους μήνες μετά την παραλαβή των ρωσικών συστημάτων, ο γερουσιαστής είπε:

«Είμαι ικανοποιημένος που έστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιλήφθηκε αυτό που είχαν αντιληφθεί εδώ και καιρό Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι: ότι η Τουρκία θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ακριβώς την ημέρα που παρέλαβε τους S 400, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο, ούτε τόσο χρονοβόρο».

Αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι η Τουρκία όχι μόνο παρέλαβε το ρωσικό σύστημα αλλά αγνόησε και όλες τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και προχώρησε στην ενεργοποίησή του, δοκιμάζοντάς το εναντίον αμερικανικής κατασκευής F16.

Ο αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση «σημαντικό κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των χωρών της ευρύτερης περιοχής».

Σε ερώτηση για το αν ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2021, ο οποίος προέβλεπε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, έπαιξε ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης, ο κ. Μενέντεζ απάντησε ότι «η τροπολογία που έβαλα στον προϋπολογισμό, η οποία προβλέπει κυρώσεις στην Τουρκία για ένα έτος, ήταν σίγουρα μια κινητήριος δύναμη.

»Ωστόσο, ρόλο έπαιξε η ίδια η συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο σε σχέση με τα ρωσικά συστήματα, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και πιο πρόσφατα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ολα αυτά έκαναν ακόμη και τον πρόεδρο Τραμπ που θα προτιμούσε να διατηρήσει τη σχέση του με τον Ερντογάν, να δει ότι η επιβολή κυρώσεων ήταν μονόδρομος».

Συμβολική σημασία

Ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είπε ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις έχουν περισσότερο συμβολική παρά πρακτική σημασία.

Παρόλα όμως αυτά, αναγνώρισε τη σημασία τους ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση όλων των αδειών εξαγωγής από τις ΗΠΑ, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα έχει σημαντικές συνέπειες στην Τουρκία.

Αναφορικά με την αντίδραση και τις απειλές της Τουρκίας, ο κ. Μενέντεζ τόνισε ότι η Αγκυρα δεν θα πρέπει να έχει εκπλαγεί, καθώς «είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένως τις αρχές για τις συνέπειες και τους είχαμε προσφέρει διεξόδους τις οποίες αρνήθηκαν να αξιοποιήσουν… Συνεπώς, δεν με προβληματίζουν καθόλου οι απειλές της Τουρκίας, οποιαδήποτε απάντηση και αν επιλέξουν θα στραφεί εναντίον τους».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024